Trini Marín

“Si algú em digués que ha d'avortar buscaria el que fos per ajudar-la”

La cònsol afirma que el suport que està generant Xavier Espot és molt positiu i que el pacte entre Liberals i el PS és estrany i provoca interrogants entre votants dels mateixos partits

“Si algú em digués que ha d'avortar buscaria el que fos per ajudar-la”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Assegura que vol acabar el mandat i tornar a la feina i es mostra partidària de l’avortament lliure, però remarca que s’ha de preservar el Coprincipat perquè no és fàcil canviar el model institucional, en declaracions a la ràdio del Diari.

Després de l’anul·lació de la mútua dels urbans estan buscant una solució perquè tota la plantilla tingui coberta tota la baixa per accident laboral?

Sí, i el que que trobo anticonstitucional és que dels treballadors del comú un col·lectiu pugui tenir aquesta complementària i els altres, no. Per a mi és el mateix un pintor que pinta els passos de vianants que el jardiner que està arreglant un arbre, que també pot tenir un accident de treball. La meva proposta és que si ho fem per a uns ho fem per a tots i ho estudiarem només passar el Nadal. L’acord que hem pres és que si hi ha un accident de treball el comú li paga la diferència de la baixa, aquesta també pot ser una possibilitat, però seria per a tots i ara només ho estem fent per als agents de circulació.

Quin altre model es pot aplicar?

Potser fer un concurs i que sigui una empresa externa. La idea va sorgir pensant que mentre no ho fem per a tothom tampoc és una mala idea perquè el salari el tens previst al capítol 1, per tant agafes el percentatge i el complementes, sempre que sigui baixa per accident de treball. És l’estudi aquest de fer-ho d’una manera o una altra, tampoc em vull avançar.

S’ha estudiat quant li costa al comú assumir aquesta complementària?

Es va començar, però anem més per la línia que tu els salaris ja els tens previstos al pressupost. Valorarem si fer aquesta part o una asseguradora i si veiem que es dispara, farem aquest estudi de seguida, no ens adormirem.

Hi ha bon ambient al servei de circulació?

Penso que ara hi ha bon ambient, després de la decisió de posar-hi un director per sobre. Treballen els 365 dies de l’any les 24 hores, han escollit aquesta feina i potser hi va haver mal ambient, però també ja els val perquè podien haver vingut al despatx a explicar-m’ho. Jo he de fer confiança als caps de departament però van arribar a un extrem, els dos caps de circulació que em venen a veure a mi sempre els defensen i tot plegat em va sorprendre.

Com valora que mil persones es manifestin contra el Govern per temes diferents?

Alguna cosa està passant que el Govern, els comuns, tots, hem d’implicar-nos-hi. Sí que és més àmbit de Govern però per exemple els lloguers... sap molt greu.

Noten al comú que ve la gent amb problemes a queixar-se i a demanar més ajuts?

No, sabem de casos de la ciutadania que t’ho explica pel carrer que dupliquen, però m’agrada saber si fan reformes o què fan. El que els comuns puguem aportar serà molt important, nos­altres tenim el cadastre fet i podem saber els pisos tancats i que hi hagi sinergies, no sé com, perquè no pots anar contra el propietari, ni obligar-lo, no penso que sigui gaire democràtic, però sí que podem ajudar a saber pisos que estiguin tancats i que es posin al mercat. És un problema nou perquè la gent sempre ha trobat pis i no podem dir que ja se solucionarà i entre tots hem d’aportar idees, no sé si passa per construir pisos socials, també passa als països veïns.

Amb tot això, com veu les eleccions?

Penso que hi ha hagut molt bona acceptació del candidat, de Xavier Espot. És una persona que estem passant per un moment de modificacions, d’aquestes problemàtiques i que no les podem obviar, ens hem de centrar i a veure com ho podem solucionar tot plegat i aleshores el veig un perfil molt humil, comprensiu, donant sempre una explicació transparent i no obviant aquesta problemàtica, sinó el contrari, avançant cap a arreglar-ho i ja veurem què passarà. Sempre ha estat una persona molt treballadora, molt integrada, i veig que no deixarà res al tinter, sinó que serà molt treballador.

Creu que guanyarà DA pel que ha copsat entre la gent?

Com a candidat i per al meu país tal com el veig penso que sí, el que he copsat és molt positiu però no m’agrada ser triomfalista, ja ho veurem i penso que és un bon candidat.

Com veu el pacte entre el PS i Liberals vostè que treballa amb ells al comú?

El temps ho dirà, però una mica estrany, sí. Ja fa molts mesos que van pactar els comitès parroquials i es fa una mica estrany perquè són dos pensaments polítics totalment diferents però a vegades aquestes coses... nosaltres també vam fer molta coalició a DA, però va ser diferent.

Li pot fer mal a DA a la territorial d’Escaldes?

Quan ets a la política demanes a la ciutadania com ho veu i la veritat és que no ho entén i ara no se n’ha tornat a parlar, però quan va sortir la gent tenia un interrogant, i he parlat igual amb gent del PS que de Liberals i els seus militants i simpatitzants potser ara ho veuen més clar, però en aquell moment no ho veien clar.

En el debat de l’avortament, com es posiciona?

Com a dona i com a mare d’una filla i tal com està el món estic a favor de la despenalització, però també soc molt realista i veig com tenim les nostres institucions. Una de les coses que m’encanten de Xavier Espot és el sobrevalor que està donant a les dones i en aquest tema crec més a estar al costat de la dona, a ajudar-la i no dins de la dificultat de canviar el Coprincipat i les nostres institucions. No és tan fàcil, venim d’on venim i d’un Coprincipat que ens ha donat quelcom molt bo per al país, tant d’una banda com d’una altra, i això s’ha de valorar molt bé. Ara que al mateix temps defensem la dona i que no sigui tan difícil, no cal construir aquí una clínica, tenim la gran sort de tenir convenis amb Espanya i França si alguna persona vol avortar. Jo prefereixo que el Govern o les institucions, sigui qui sigui, estiguin donant suport a aquesta persona, ajudant-la abans que canviar tot això, i al final penses si està bé o malament.

S’ha de preservar el Coprincipat i deixar les coses igual?

Sí, però sempre estant al costat de les dones. M’encantaria, si fos tan fàcil aprovar la despenalització que sigui lliure, això sí que ho reivindico com a dona, ho tinc claríssim, però soc realista amb les institucions. Què podria passar? No sé si ho tindríem tan fàcil com ho tenim ara i no és acomodar-me, de veritat, perquè algú que vingués a dir-me que ha d’avortar buscaria el que fos per ajudar-la.

La negociació amb la UE ha de continuar o parar?

Hem de continuar i siguem realistes, som un país de 70.000 habitants, penso que és el nostre futur i si no anem cap a Europa ens quedem ancorats, segur.

El seu futur per on passa, vol anar a la política nacional?

Un any de cònsol. La política és el cuquet i m’ha agradat, he estat dos mandats de consellera, que va ser una gran experiència, i dos de cònsol, i penso que he complert. És veritat que la política nacional és totalment diferent però he d’acabar el mandat i la intenció és tornar a la feina.

tracking