Celine Diet

“No volem que la sanitat es tracti com un mercat”

Afirma que la seva lluita és una odontologia de qualitat i demana una revisió a l’alça de part de les tarifes de la cass perquè s’adeqüin a l’evolució de tècniques i material

“No volem que la sanitat es tracti com un mercat”Dolors Moreno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ocupa des de fa un any i escaig la presidència del Col·legi d’odontòlegs, període durant el qual s’ha formalitzat la constitució de l’entitat i s’han aprovat els estatuts, i la llei del col·lectiu. Feina que havia encetat l’anterior junta. Una de les preocupacions: l’elevat nombre de professionals. Són una vuitantena de convencionats.

Què suposa a nivell pràctic que siguin formalment Col·legi?

La veritat és que no canvia gran cosa, Govern quan l’interessava ens reconeixia com una entitat i quan no, no. Però ara som formalment un col·lectiu i podem impedir col·legiacions, denunciar males praxis, i tenim més pes a l’hora de prendre decisions de cara al Govern.

El seu predecessor ja alertava de l’augment excessiu del nombre d’odontòlegs. Com valora la situació actual?

Ens preocupa. Mai ens hem negat a l’obertura econòmica, mai. El que demanem és que es faci una obertura econòmica amb cap i seny. Penso que hi ha hagut un problema inicial, que s’ha fet una obertura econòmica molt àmplia, sense posar barreres. El que hem aconseguit des de fa un any és augmentar el nivell del títol universitari. Abans es demanava un MATES 3 per poder exercir a Andorra i en col·laboració amb el Govern hem aconseguit un MATES 4.

Què significa?

Que almenys s’ha de tenir el mateix nivell odontològic que una persona que es llicencia a Espanya o França. Fins ara, amb persones de països de l’Est o de Sudamèrica, era molt complicat estar segurs que tenien el nivell acadèmic adequat. Tot i així, a Andorra tenim un problema que és que no tenim la capacitat d’homologar títols universitaris, de valorar si un títol sudamericà o de l’Est té el mateix nivell acadèmic que un d’europeu. Però el ministre d’Educació ens està ajudant força i estem aconseguint frenar-ho i que la qualitat de l’odontologia a Andorra sigui la mateixa que a tot Europa.

I si Andorra no pot fer-ho que és el que proposen?

Un conveni amb Espanya o amb França. O que el Col·legi participi més amb el comitè d’avaluació de títols en la feina d’examinar-los. El que volem és una odontologia de qualitat. El que no podrem frenar és l’entrada de titulacions europees o, bé, si Govern volgués ho frenaria perquè arriba un moment en què la població d’Andorra no pot absorbir tanta gent. Em sembla molt bé l’obertura econòmica però Andorra no es pot comparar amb Espanya o França que poden absorbir tants professionals. De fet allà ja hi ha saturació de mercat i Andorra ja està saturat. L’OMS recomana un dentista per cada 3.500 habitants i estem a un per 1.000. Està arribant gent que no té feina.

Ho han constatat?

Penso que els hi costa. A més nosaltres i això la gent que ve de fora no ho entén tenim un reglament de la publicitat bastant estricte. Un professional que es col·legia té prohibit fer qualsevol mena de publicitat, pot informar de la propera obertura o que ha fet un traspàs de clínica. El que no volem és que la sanitat es tracti com un mercat, volem protegir els pacients, tenir una odontologia de qualitat, una sanitat per a tothom i, de fet, la CASS ens garanteix uns preus assequibles i evita els abusos.

A Espanya han proliferat les franquícies. A Andorra hi ha possibilitat que entrin?

Han intentat entrar-hi. Inclús a professionals del nostre col·lectiu se’ls ha alertat que estaven fent les coses malament perquè estaven infrigint el codi deontològic respecte a la publicitat. Això ens ajuda molt a evitar l’arribada d’aquestes franquícies, no ens interessa per la mala experiència que hi ha hagut a Espanya, ho enfoquen com un negoci i no miren tant la qualitat del servei. Però en no poder fer publicitat estan limitats i com que tots els odontòlegs estem convencionats a la CASS tenim uns preus per respectar. Si ells no estiguessin convencionats amb la CASS per molt econòmic que posin l’empast o qualsevol altre acte mèdic tindrien dificultats.

Hi hauria d’haver quotes?

Sí, som partidaris que hi hagi quotes, de fet som partidaris que es tracti el tema d’Europa perquè suposo que algun dia hi arribarem, que es consideri Andorra un país tipus Luxemburg o Islàndia. Andorra no té la capacitat d’obrir les portes a tothom. A més, nosaltres realment no tenim reciprocitat. Si com a andorrà te’n vas a treballar a fora no ho tens tan fàcil. Si vols anar a treballar a Espanya seria una feina farragosa i per al servei públic no podries treballar o ho tindries complicat. Demanem almenys que sigui el mateix. Europa ja ho ha entès, que un país de les dimensions d’Andorra no pot acollir tanta gent. No és que no volguem, és que no pot ser.

Quotes però protegint els titulats andorrans?

Que tinguin prioritat. No vull fer una autocràcia però a més és que no tenim els mateixos drets, et venen que sí, però no és veritat, a dia d’avui un odontòleg andorrà no pot anar a treballar a Espanya o França com vol.

Parlava de les tarifes de la CASS. N’estan satisfets?

Ja vaig comentar al seu dia a la CASS que quan revisin el conveni dels odontòlegs i les tarifes espero que ens cridin i sigui una feina conjunta i que no m’ho trobi fet perquè, si no, tornaran a tenir un problema com els metges o els fisios. Els preus de la CASS a dia d’avui són baixos, no s’han revisat des de fa anys. Els materials evolucionen, les tècniques també. En algun moment es va parlar de reduir l’ortodòncia o les neteges, però és que això és preventiu. Tenim un sistema sanitari molt bo i l’hem de conservar. La idea dels odontòlegs no es fer una pujada de tarifes bestial, és apujar el preu de certs actes mèdics perquè les tècniques han evolucionat i potser revisar-ne d’altres a la baixa.

Vostès tenen alguna proposta de revisió tarifària?

Sí, tenim una proposta sobre la taula per quan ells ens cridin.

El que està clar és que la despesa puja.

Cada vegada hi ha més col·legiats i potser hi haurà abusos, potser hi ha gent que al final veurà càries sota les pedres, confio que no, que els nostres col·legiats són prou honestos per fer una odontologia de qualitat però clar, quan la saturació és la que hi ha no poso la mà al foc.

tracking