Rupert Schlegelmilch

“Respecto qualsevol opinió sobre continuar o no les negociacions”

Rupert Schlegelmilch afirma que l’acord d’associació entre la UE i Andorra ha avançat bastant i considera que la lliure circulació de persones és un dels temes més difícils

“Respecto qualsevol opinió sobre continuar o no les negociacions”ACTUA INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador de la Unió Europea a Andorra, Rupert Schlegelmilch, està de visita a Andorra per la presentació de les credencials davant el Copríncep episcopal. Schlegelmilch ha fet una repassada a l’estat de l’acord d’associació.

Com han anat les negociacions fins ara?

Crec que ja hem avançat bastant. Quan vam començar un dels temes més complicats semblava ser la qüestió sobre què fer amb el sector del tabac. Però ja hem trobat una solució que creiem que és bona per a Europa i Andorra. És un compromís real que té en compte les realitats del que podria passar amb aquest producte en els propers 20 o 30 anys tenint en compte el debat sobre el seu consum responsable. Vull agrair al Govern d’Andorra per prendre aquesta decisió perquè conec la dificultat que comporta. Sé que és difícil qualsevol reforma en qualsevol context polític. A més, Andorra va haver de reformar el seu sector financer. Així que no ho volem subestimar. Estem molt impressionats per la manera en què s’ha fet.

I ara quina és la situació?

Ara mateix estem parlant de moltes qüestions relacionades amb el mercat intern i, com saben, hi ha 25 capítols. Ningú pot dominar tot això de manera immediata. Creiem que és important que prenguem el temps necessari i no estar obligats a complir terminis, com per exemple poden ser les eleccions d’Andorra, les eleccions al Parlament europeu o un canvi a la comissió. Hem de prendre el temps necessari per a obtenir un resultat de qualitat que sigui acceptat per la població i pel Govern d’Andorra. Això significarà que, per tant, no acabarem abans de les eleccions.

L’acord generaria molts canvis al país.

És una elecció que nosaltres no imposem. Crec que és una elecció que el govern actual i els andorrans volen prendre per tenir un futur en comú amb nosaltres o un futur més integrat entre Europa i Andorra. I volem ajudar en aquestes eleccions. No imposarem cap solució particular a cap dels temes que encara es negocien.

Hi ha algun tema complicat?

La lliure circulació de persones. Haurem de trobar una solució intel·ligent que, per un costat, tingui en compte les sensibilitats d’Andorra, perquè actualment ja té una gran afluència d’estrangers. Al mateix temps tenim en compte el nostre desig de no minar el funcionament bàsic del mercat intern que inclou la lliure circulació de persones. Però les solucions són possibles. Hem trobat solucions amb altres socis en el passat. Vull evitar la impressió que Europa ve amb una solució ja feta. Volem desenvolupar conjuntament amb els nostres socis andorrans una solució que faci que tots se sentin còmodes.

S’alentiran les negociacions amb les eleccions?

Espero que no. És un temps que es pot aprofitar perquè els experts segueixin treballant. No significa que hàgim d’aturar aquests temes. Hem de tenir en compte que s’han de fer correctament i que prendrà una mica de temps. Esperem que després de les eleccions puguem seguir amb la mateixa determinació.

Es reunirà amb els partits que volen aturar les negociacions?

Aquest cop no. Ens vam reunir al juny. El que puc dir és que tenir una opinió sobre si hem de continuar o no les negociacions és una qüestió perfectament democràtica. Respecto qualsevol opinió sobre això. Per part nostra, estem disposats a continuar les discussions sempre que els nostres socis vulguin fer-ho.

Respectaran les especificitats d’Andorra?

Absolutament sí. Respectarem les especificitats d’Andorra de manera tal que les qüestions de les negociacions ens permetin mantenir la nostra especificitat. S’ha de fer d’una manera que sigui còmoda per ambdós costats de la taula de negociació.

Com valora el tancament de l’apartat del tabac?

És un bon exemple de poder trobar una solució que té en compte el temps necessari per a implementar-la, amb l’opció de deixar de dependre d’un producte que probablement no pugui continuar en el futur. També hi ha una protecció per si les coses no funcionen com pensem. Hem tingut molta cura d’escoltar les opinions i les preocupacions dels nostres socis. Crec que aquest és l’esperit de cooperació, escoltant-nos els uns als altres, quelcom que hauríem de fer també en els temes més complicats.

El futur d’Andorra passa per la UE?

El que hem experimentat en les converses amb el Govern és que hi ha un desig d’apropar Andorra a Europa de cara al futur. Interessa per exemple el desenvolupament per a diversificar l’economia. Si es vol atraure nous inversors o nous sectors al Principat, la primera pregunta que es fan els inversors que arriben és si poden operar des d’Andorra dins de la resta de la UE, amb Barcelona o Tolosa. Aquesta pregunta ha de poder ser resposta si es vol desenvolupar nous sectors com el comerç electrònic. Nosaltres no demanem una diversificació de l’economia. És quelcom que el Govern vol fer i pensem ajudar.

Com veu els canvis que ha fet Andorra en matèria fiscal?

Estic molt impressionat. Crec que s’ha fet una gran feina per què fer una reforma així no és fàcil. Per la nostra part estem molt impressionats per la determinació del Govern i la forma en la qual s’ha implementat. Crec que per a finals d’any ja no haurem de discutir aquest tema. Sabem que el procés per a legislar no ha estat fàcil.

tracking