x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Susanna Vela

“És, o ens voten al PS amb Liberals o guanya DA”

Defensa l’aliança per fer territorials junts perquè estan d’acord a fer reformes generals sense renunciar a la ideologia i sosté que els funcionaris tenen raó per mobilitzar-se
Susanna Vela opina que Liberals no són conservadors.

Susanna Vela afirma que DA és més de dretes que Liberals

Susanna Vela opina que Liberals no són conservadors.

Susanna Vela defensa l'acord amb L'A a la ràdio del Diari.

“O ens voten a nosaltres amb els liberals o guanya DA”

Susanna Vela defensa l'acord amb L'A a la ràdio del Diari.

Fernando Galindo
Actualitzada 09/11/2018 a les 18:54
Recordaran a la gent la gestió d’Espot al Govern i reitera la necessitat de pactar amb Liberals “per trencar el sistema electoral, que no ens convenç i ens va en contra” amb l’optimisme de tenir més consellers, alhora que no veu alternativa a fer un acord d’associació amb la UE, segons comenta a la ràdio del Diari.

El PS considera poc democràtica l’elecció de Xavier Espot com a candidat de DA.
Nosaltres apostem per un sistema de primàries i obertes a tots els ciutadans, i no podem esperar que tothom ho faci, però sí sistemes més transparents, més oberts, i Demòcrates a part del nom no tenen massa més. Sabíem que existia una comissió que podia parlar amb els candidats i tot això no ha transcendit, si hi ha hagut o no i en tot cas això ha estat una decisió bàsicament del cap de Govern, de decidir que el seu substitut ha de ser el senyor Xavier Espot.


Es presenten a les eleccions amb la particularitat del pacte amb Liberals, que des de DA continuen dient que és una mica sorprenent.

No és pas estrany. Fem el pacte per poder concórrer a les llistes territorials. Sabem que si anem sols, per molt esforç que fem, que és el que hem estat fent tots aquests anys, és molt complicat atès com és el sistema electoral, no per res més. La ciutadania sabrà que vota el seu candidat del PS o Liberals perquè aquestes persones en el cas que surtin escollides aniran cadascuna al seu grup parlamentari al Consell General. Dit això, no només és una qüestió de números, que també és important. Per tant, ens hem posat d’acord amb ells en una sèrie de punts, com la reforma necessària de la Llei electoral, de la Llei de la nacionalitat, del Codi de l’Administració, que són de regeneració democràtica, independentment de la postura ideològica, i no significa que la gent hagi de renunciar a uns principis ideològics.

En nacionalitat tenien posicionaments molt diferents, què comparteixen?
No s’ha arribat al detall de les propostes, però sí que estem en un país on la immensa majoria no té vot ni veu, i això no pot ser, és una mancança democràtica important. Una altra cosa és quan ens posem a decidir si doble nacionalitat o si no, però en el marc general estem d’acord que hi ha una sèrie de reformes que sí que el país ha de començar a fer, i per tant hem de ser suficientment valents com per posar-ho damunt de la taula.


No renuncien a defensar la doble nacionalitat?

No, sobretot això que són acords presos en el congrés, per tant, seguirem defensant la nostra postura i entenc que el grup liberal també.

Sobre el coprincipat tenen punts en comú, si s’ha de mantenir o no?
No s’ha discutit, no n’hem parlat, però al PS tampoc s’ha portat a un congrés.


Com s’articularà la campanya amb un candidat de cada partit, hi haurà actes conjunts?
Les campanyes seran diferents perquè tindrem dos candidatures nacionals i la parroquial és el que estem acabant de treballar perquè és la primera vegada que passa. Una cosa senzilla com els mitjans de comunicació normalment sempre es parla amb el número 1, que és absurd perquè els dos van al Consell. És el que hem d’acabar de calibrar, perquè si és una llista de dues persones que formen part de dos partits hauran de defensar part del seu programa i després la part que sí que els uneix perquè hi ha un acord o la part de temes parroquials que podem compartir, hem de veure com es fa de la millor manera, sobretot perquè la ciutadania ho entengui bé i aquest missatge s’entengui bé.

Està decidit qui anirà primer a cada lloc?
Són coses que s’han de decidir, el que s’intentarà és potenciar les dues persones que formen la llista no que sempre el segon queda com una mica amagat.

Com se li explicarà a la ciutadania que després a la nacional cadascú va pel seu compte?
Així mateix. És senzill perquè tindràs una llista que pot sobtar de tenir dues persones que a més a més no han amagat que no és una coalició i una marca blanca, sinó que votaran unes persones que la meitat faran part d’un partit i la meitat de l’altre, per tant, la persona que ha votat sempre al PS veurà que vota un liberal i un socialdemòcrata, però que sàpiguen que la persona anirà a la família que li correspon a defensar el programa.

Si és algú que tingui molt clar el posicionament ideològic es pot plantejar que vota al seu candidat però n’ajuda un altre?
L’altre és o ens vota a nosaltres [PS amb Liberals] o guanya DA, ells mateixos, evidentment el ciutadà és ben lliure i madur políticament parlant. Això és el que ha passat, els números són fàcils de demostrar, és on em dones el vot a mi independentment que saps que estàs votant un altre partit polític o és un vot a favor de DA, per tant vostès mateixos, si volen canviar la situació d’aquest país o que es treballi d’una altra manera i puguem viure tots millor amb tots els drets garantits, no hi ha una altra.

Hi seran a totes les parròquies?
La idea és ser a tot el territori.

Considera que hi haurà més mobilitzacions de funcionaris?
Els sindicats així ho van manifestar. La llei penso que s’aprovarà, no crec que hi hagi volta de full, i els sindicats faran mobilitzacions. És una llei que no ha agradat a cap sindicat i penso que podran tirar endavant algun tipus d’actuació, no sé si una vaga, no crec que es quedin de braços creuats.

El PS els donarà suport en les mobilitzacions?
Ja els vam donar, per tant, entendrem qualsevol acció que els sindicats vulguin tirar endavant. Primer perquè és legítim i perquè està totalment justificat, no se’ls ha fet cap mena de cas ni se’ls ha tingut en compte, per tant, entenc que sí que estarem donant suport a les accions que tirin endavant.

S’instrumentalitzarà políticament aquest afer?
Ja s’ha instrumentalitzat i n’hem parlat perquè el que el Govern ha fet és posar en contra el sector privat contra el sector públic, se n’han encarregat, per tant, ja ha estat instrumentalitzat des de fa molt de temps i si ha de seguir ja van començar així.

Part de l’oposició demana una pausa en la negociació amb la UE i el candidat de DA diu que potser ha de ser més lent.
Pensem que el que s’ha de fer és canviar d’interlocutor, hi ha d’haver una nova majoria sigui com sigui i començar a veure el que s’ha fet perquè en sabem poc de les negociacions, s’estan portant de forma molt secreta i hi ha moltes coses que desconeixem, no sabem dels acords que s’estan prenent, els nivells de compromís.

Pere López és el cap de llista del PS, però com seran les llistes, hi haurà renovació?
No n’hem parlat encara, però sí que intentarem renovació. Tenim la sort que tenim una gent jove molt potent que està empenyent i que té moltes ganes de treballar i els hem de donar espai. Per tant, com sempre, intentarem que les llistes siguin el més paritàries, que per estatuts estem obligats, i que combini aquesta nova manera de fer de la joventut i de gent que porti més temps.

Anirà a les llistes, ara té un paper destacat al partit?
Ho he de valorar encara, hi ha moltes coses a tenir en compte.
Veure’n més
24
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts