Ferran Costa

“Els liberals faríem un referèndum per l'avortament”

El conseller general no garanteix el pacte amb el ps a tot arreu però recorda que tenen comitè a ordino i la massana, i simpatitzants a sant julià i a canillo que podrien fer llista

“Els liberals faríem un referèndum per l'avortament”Óscar Martín

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El representant liberal critica que encara quedin textos importants per aprovar a les comissions i culpa DA del trencament de Grandvalira. També defensa un referèndum sobre l’avortament.

Encarem el final de legislatura amb molts projectes sobre la taula. Com preveu que serà?

Intens i mogut perquè és cert que en el tram final es poden concentrar algunes lleis, però amb la importància que tenen algunes de les que estan fent cua, perquè és així com estan, en diferents comissions, crec que no és presentable, ja que en molts casos eren les grans apostes de DA dels darrers vuit anys. Són textos per transformar el país i ara arriben tard, malament i sense consens, com per exemple la llei d’acció sindical o la d’ocupació. Són lleis que tots, partits i ciutadans, hauríem volgut aprovar amb el consens i el temps que es mereixen.

La subsíndica manté que la intenció és trametre’ls tots.

Sí, però ens movem en el terreny de la hipòtesi, espero, desitjo... DA ha tingut a les seves mans parlar de fets consumats, no d’hipòtesis.

Entrant en matèria electoral, s’ha explicat bé l’acord amb el PS a la llista territorial?

De manera volguda i amb vehemència hi ha hagut parts interessades a desacreditar el que només és un acord puntual en certes llistes parroquials. S’ha desqualificat la situació molt abans de poder-la explicar. Els dos partits hem aplicat unes línies programàtiques que formen la base d’aquest acord. Partim del fet que cal millorar la transparència, cal exigir responsabilitats polítiques, cal millorar la representativitat de l’elector. En definitiva, són temes en què estem d’acord i en aquelles par­ròquies on es faci hi haurà temàtiques cenyides a l’àmbit parroquial en les quals també coincidirem.

Podrien arribar a governar en coalició?

Hi ha aspectes i punts en què ens entenem però òbviament la ideologia socialdemòcrata és la que és i la nostra també la tenim molt clara. En aquest sentit, que ningú s’atabali perquè cada partit defensarà els seus postulats ideològics.

Aleshores, entenc que no.

No estem en aquesta situació. Sembla ser i tot indica que per les diferents formacions polítiques que han expressat la seva voluntat de concórrer a les urnes, possiblement ens trobarem en un escenari de fragmentació parlamentària al Consell General, i si es produeix, no només L’A, sinó qualsevol partit que vulgui governar, es trobarà en la situació d’haver de trobar l’encaix i tenir la cintura suficient per no bloquejar el Consell. Aquest exercici responsable es farà amb qui estigui disposat a fer-lo. Fins ara les relacions amb els socialdemòcrates han estat prou fluïdes i hem trobat punts d’entesa. No en tot, ni de bon tros, perquè ideològicament ens separen molts aspectes, però sí que hi ha bona predisposició.

Hi haurà pacte a Ordino, Sant Julià, Canillo i la Massana?

No ho sé perquè és potestat dels comitès parroquials decidir si el validen o no. Tenim comitè par­roquial a la Massana i a Ordino, i la voluntat és ser present a totes les llistes territorials, d’una manera o una altra. És cert que per tradició a la parròquia laurediana no en teníem, però sí que comptem amb simpatitzants i persones afins al nostre projecte, igual que a Canillo. Insisteixo, la voluntat, i ho dic amb tot el convenciment, és que la nostra formació estarà representada a les set llistes parroquials.

Darrerament s’ha obert la porta perquè UL i IxLM facin llista nacional. Tem que els pugui esgarrapar vots?

Penso que intentar reconfigurar el mapa electoral no porta enlloc. Cada formació farà el que cregui millor per copsar les inquietuds dels ciutadans i convèncer-los que és la millor per defensar-les. Nosaltres treballem per la nostra formació, independentment del que facin els altres. Estem convençuts que som força de Govern, estem preparats per posar-nos a governar, estem convençuts que copsem les inquietuds de molts ciutadans que no estan gens d’acord sobre com s’estan fent les coses i treballem per presentar el nostre projecte arreu del territori.

Vista la situació, se’n penedeix o fan autocrítica del trencament del grup parlamentari liberal al Consell General?

Aquesta pregunta li hauria de formular als que no estan on estaven. Nosaltres seguim al mateix lloc on ens van posar els ciutadans amb el seu vot.

D’acord, però vostès ara negocien amb Pere López en lloc de Josep Pintat.

Repeteixo que nosaltres seguim al mateix lloc i defensem els postulats ideològics liberals, que no han canviat. Els acords amb el PS són puntuals i mai cedirem en res que afecti els nostres postulats ideològics.

Un tema polèmic segueix sent l’avortament. Quina és la seva posició?

Nosaltres faríem un referèndum. Crec que és un tema que sobrepassa la ideologia d’un partit i és més de consciència personal. No es poden barrejar debats que no pertoquen i creiem que la forma més clara on no hi hauria confusió és sotmetre aquesta qüestió a consulta popular.

Com creu que Govern està gestionant la situació de Grandvalira?

Només cal escoltar fil per randa la conferència pública de Joan Viladomat. Allà, ell corresponsabilitzava el Govern d’haver arribat fins aquí. Ara que no s’esquincin les vestidures. [...] El problema és que segurament a hores d’ara ja no es pot fer res. (Dona un cop a la taula).

tracking