Jordi Moreno

“La societat no ha d'estar preocupada pel terrorisme”

Subratlla que es fan controls i vigilància per detectar radicalitzacions i captacions, i admet que hi ha queixes al cos però que s’estan millorant les condicions i el material

Jordi MorenoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada de 33 agents fins a sumar-ne 254 serveix per reforçar la seguretat ciutadana i obrir la mobilitat a grups especialitzats que reclamaven molts policies, segons destaca el director del cos en declaracions a la ràdio del Diari, que confia que amb els 13 nous efectius s’estabilitzarà la plantilla per atendre tots els serveis.

Com està l’ambient al cos de policia?

Bé, crec que s’està fent un bon treball. Continuem mantenint l’altíssima seguretat ciutadana i dins del que és l’ambient, com a tot arreu tens problemes interns però la gent treballa.

Sembla que hi ha més tranquil·litat que fa anys o les crítiques són internes?

Problemes sempre n’hi ha, n’hi ha hagut i n’hi haurà, i més quan treballes amb tantes persones totes amb el seu caràcter. És veritat que tens els problemes interns, però sempre he dit que la roba bruta l’hem de rentar a casa i intentar fer-ho millor, motivar la gent, mirar les demandes i necessitats de tots els policies, que tothom pugui treballar el més a gust possible i en les millors condicions. Que més m’agradaria a mi que tothom estigués content. Ho intento el màxim possible, però és difícil, crec que és impossible que tothom estigui bé, però ho intentem.

De què es queixen els agents?

Un tema de fa temps que crec que durant els darrers anys hem solucionat era el del material. Els vehicles eren molt antics, estaven en mal estat, no estaven condicionats; temes de seguretat, l’armilla parabales; tema material, increïble el que ens demanaven, que era un problema molt greu. En aquests anys s’ha renovat tot, vehicles, material, uniformes... i no només per a les patrulles, també material de treball per a grups més especialitzats, guies canins, Tedax... Ara, per exemple, aquest any segurament comprarem un robot de desactivació d’explosius, ja que el que teníem era de fa més de 20 anys i estava desfasat.

Quant costa un robot?

Un de normalet per menys de 350.000 euros és difícil de trobar-lo. També altres materials importants per al dia a dia, com ara per al laboratori forense.

S’ha descapitalitzat el cos per les jubilacions de policies amb molta experiència?

Era gent amb experiència perquè els que es podien jubilar havia de fer 20 anys que eren al cos i alguns comandaments, és veritat, però ha quedat molta gent que fa 10 anys que hi és, té una experiència important i acompanyarà els nous agents. De 10 a 15 anys d’experiència n’hi ha molts i alguns aniran a grups especialitzats, i quan acabin la formació tindrem gent amb molta experiència en aquestes àrees.

Com evoluciona el contraban al Pas, ha desaparegut?

Desaparegut, no, ni de bon tros. El que puc dir és que hi ha hagut una disminució molt considerable perquè les intervencions de tabac han estat impressionants. Quant a la col·laboració i els controls que s’han fet conjuntament amb la duana andorrana i la duana i la policia francesa ens hem coordinat bé, amb un conveni de cooperació destinat a aquest tema en concret. S’ha treballat força, s’han controlat moltes persones que es dedicaven al contraban que eren de ciutats de França dels voltants, i hem fet moltes expulsions i foragitaments. El que també és important és que s’han fet controls a les persones que venien als contrabandistes, que són el punt d’origen del problema, i ha ajudat moltíssim el canvi de legislació, amb penes més altes, amb la circulació de mercaderia i la venda més controlada.

Està funcionant la unitat antiterrorista?

Fa molts anys que funciona però és veritat que ara s’ha especialitzat més. Ja es va muntar un grup d’anàlisi operativa del qual formaven part persones que es dedicaven al tema del terrorisme, però feien altres funcions. Ara, vista la problemàtica que hi ha, s’ha augmentat en un efectiu més el grup –són cinc– i s’ha especialitzat en les formacions. El comissari que porta aquest grup és un especialista en temes ter­roristes que està molt format i ja tenim sol·licitades bastants formacions perquè aquest grup s’hi pugui dedicar més específicament. Els nous agents han rebut formació més específica en aquest àmbit que policies anteriors i s’han fet xerrades perquè el mateix policia de carrer pugui detectar una sèrie de coses, com ara la manera d’actuar d’algú o com està, per poder detectar la presència d’aquestes persones, i llavors ampliem la protecció.

Arran de l’atropellament de Barcelona els agents patrullen per l’eix comercial amb arma llarga, s’apliquen més accions?

A més de les formacions i del port de l’arma, que són mesures que no apliquem nosaltres, i ja sé que és molt rar veure un policia amb una arma llarga a Andor­ra o l’armilla parabales, però quan veus que estan tan a prop i ens pot arribar, per què no? És així, a part, ens hem posat amb els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes a fer un estudi de mesures de seguretat per prevenir, és molt difícil, no diré treure al 100% però intentar prevenir al màxim aquests atemptats.

Hi ha perill de radicalització aquí de terroristes islamistes?

És difícil de detectar, es fan vigilàncies i controls, es parla amb les associacions que hi ha al país i mirem com es mouen. No vull dir que no n’hi pugui haver o que n’hi hagi, però està bastant controlat. A part, la gent que viu aquí, a Andorra, ara està molt integrada. Els de Ripoll estaven molt integrats, ningú sospitava res. És un tema que no puc assegurar, estem mirant, valorant.

Es controla el moviment de persones que puguin venir de països conflictius?

Tot això també es controla perquè independentment del que s’està fent aquí per fer la prevenció s’està treballant i obtenint una col·laboració molt important amb els països veïns. És vital l’intercanvi d’informació del modus operandi per poder prevenir i ens estem preparant i esperem que no arribi mai, però lògicament hem de prevenir. I ja no només de persones d’aquí que es puguin radicalitzar i estar alerta, sinó també que no hi hagi captacions per enviar-les a llocs com va passar amb el resident que va morir a Síria.

Ha d’estar preocupada la societat al país pel terrorisme?

No, no ha d’estar preocupada, ja se’ns notaria. Preocupat sempre ho estàs perquè en qualsevol país tal com funciona aquest terrorisme en qualsevol moment es pot fer una animalada, és difícil de determinar i tens aquesta preocupació una mica, però no és perquè la gent d’Andorra estigui preocupada.

Fa uns mesos es va expulsar del cos un agent per agredir un detingut en un passadís; s’han canviat protocols d’actuació?

Disposem de càmeres per tot arreu i arran de la queixa del denunciant hi ha una sala on es fan els escorcolls que no en té lògicament per la intimitat de la persona i és on el denunciant diu que potser hi va haver alguna agressió més, ja ho valorarà la justícia. S’ha posat un sistema de veu per escoltar i és important perquè podràs sentir el soroll si hi ha una baralla a dins.

Va ser un fet puntual?

Sí, era un agent nou i em sap greu perquè va perdre els nervis quan no els havia d’haver perdut i no ho podem permetre.

“La societat no ha d'estar preocupada pel terrorisme”

tracking