Miquel Armengol

“El sistema empresarial i l'activitat comercial han de girar molt”

Defensa que un aeroport al país obre les portes a l’economia mundial i a l’‘e-comerç’, que ha de ser el futur de les botigues per compensar la caiguda constant de les vendes

“El sistema empresarial i l'activitat comercial han de girar molt”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aposta ferm per fer un aeroport al país per impulsar l’economia i es mostra optimista que l’empresariat evolucionarà i en cinc anys es veuran canvis determinants, segons comenta a la ràdio del Diari.

Hi ha preocupació dels empresaris per la situació econòmica. Quina és?

Hi ha preocupació perquè estem sortint d’una crisi, no va el ràpid que es volia, i després que An-dor­ra està en una conversió de ple, i també els països veïns, sobretot el sector del comerç. Hi ha una reactivació i augment del turisme de restauració i del turisme en si. En canvi, el món de la compra està estancat, baixa o puja però està pla i li costa molt.

I per què aquest estancament?

Pel canvi de modes, la gent cada dia compra més per internet, tant la de fora com els d’aquí, i això està començant a incidir cada dia més. A la Cambra vam treballar, i ho treballarem més en paral·lel a la lliure circulació de mercaderies que negocia Govern, poder obrir l’e-comerç a l’exterior, que les empreses d’Andorra puguin vendre lliurement sense traves cap a fora. Hi ha problemes del sistema de cobrament i pagament, algunes coses estan solucionades i d’altres ens falta més i s’ha d’aconseguir. Sempre que parlem de l’e-comerç tenim el problema de les comunicacions, molta cosa que es pugui comprar es queda a la Seu per temes burocràtics i si vols sortir, no és ben bé el mateix però tens dues fronteres.

No té a veure que l’oferta no és interessant perquè en alguns casos és la mateixa de fa anys?

Aquí hi ha un altre problema, i per a mi és important. Quan Espanya entra a la UE i comença a haver-hi de tot, això ja comença a afectar el comerç, després han anat desapareixent els productes de restitució: sucre, mantega... i ja no són tan atractius. L’altre factor és la mundialització. Abans compraves certs productes a origen, el xampany a França o els vehicles alemanys a Alemanya, i això s’ha vist perjudicat perquè les multinacionals et fan passar per la delegació espanyola o francesa. I això vol dir que Andorra tenia la imatge de diferencial de preu, que encara n’hi ha, en menys coses però n’hi ha, i tenies l’efecte vitrina, el turista veia productes que desconeixia i comprava. L’empresari hauria de fer tot el màxim per continuar tenint productes diferenciats.

L’empresariat és conscient que ha de canviar l’oferta?

No sé dir quin és el percentatge però em dona la impressió que molt no és conscient que s’ha de reciclar i que el reciclatge és continu. Crec que s’arrosseguen costums econòmics d’abans, que tot anava bé i no calia trencar-se massa el cap. I hi ha un tema que a la Cambra tenim molta sensibilitat a treballar i sempre n’hem fet molta formació, i volem incidir en la gent que està a l’atenció del turista, de botigues i restaurants, conjuntament amb les agrupacions de comerços i hotelers. És important, perquè si vas a una botiga i ni t’atenen i estan xerrant i no són professionals; demanes una informació i no la saben, acabes dient “ja t’ho faràs”, i això passa.

Defensa que hi hagi un aeroport al país.

Si volem un comerç d’alt nivell aquests compradors no fan tres hores de cua, anar a París es converteix en cinc hores i des d’Espanya és hora i mitja. Si vols pujar el nivell del turisme necessites una connexió directa, que un es pugui llevar a Ginebra a les set del matí i a dos quarts de nou estigui a Andorra. I si vols inversió estrangera d’alt nivell les empreses es mouen molt ràpid, surten al matí, es reuneixen, i a la tarda tornen a casa. Després a la que tens fronteres estàs limitat, tens la franquícia de 900 euros, però si tens un aeroport a Andor­ra això desapareix. Per tot això volem tenir l’aeroport internacional a Andorra, que sembla que és factible i ho mirarem.

Govern insisteix que l’aposta és l’aeroport de la Seu.

El de la Seu fa anys que havia de funcionar i per diferents motius està encallat. Nosaltres al principi vam estar amb tres compa-nyies que estaven interessades a venir i alguna d’elles tenia bastants avions del tipus que poden aterrar a la Seu, però s’han quedat en espera perquè estan limitats d’horari per la llum, i si un dia hi ha boira no es pot aterrar. No sé si arribarà a haver-hi una connexió via carretera, que la gent no hagués de passar duana, això seria l’ideal, però és com-plicat, i en canvi si tinguessis aquest aeroport a Andorra t’obre les portes al món totalment.

Per què considera que no venen més societats estrangeres?

Crec que el tipus d’inversió estrangera que ha vingut, i no ho conec a fons també perquè demanem informació i no la tenim, és molt global. La Cambra ja vam dir que havia de ser selectiva, a qui aporti, les empreses que vinguin i no aportin i el risc és que cremin les del país, ens ho hem de mirar molt bé, i la Cambra s’oferia com a filtre no vinculant, analitzant les empreses que volien entrar. I tornem al mateix, empreses d’alt nivell, les que no hi són ara, no venen pel problema de les comunicacions. Coneixem empreses d’alt nivell que vindrien però diuen, anar a Luxemburg em representa tres dies i despeses, i l’opció d’aeroport, via la Seu de moment, o si fos factible un aquí tot això t’ho fa pujar.

S’hauria de plantejar filtrar les inversions?

Crec que la inversió estrangera, com d’altres noves activitats, necessiten cert temps per veure com es consoliden i com va.

La burocràcia és un problema per a les empreses?

Sembla que s’ha millorat, però és un problema. Govern està treballant molt en la comunicació via internet, per fer circular la documentació automatitzant-la al màxim, és una feina lenta però és el repte. Conec algun empresari que es volia instal·lar a Andorra i des de Govern li diuen “entri per internet, és molt fàcil”, i després ens va dir, “no hi entenc res, està tot en català”. Jo fa 3 anys vaig obrir una empresa nova i per tenir el registre de comerç vaig trigar 8 mesos perquè els que havien de signar, un estava de baixa i un altre de vacances.

Si és un empresari de fora ho deixa estar pel camí?

Conec algú que pel camí ha marxat perquè a més se li caduquen els documents, els penals, i tot això és qüestió d’agilitzar-lo i em consta que hi estan treballant. L’important és que si vols fer un tràmit on fa falta el passaport, o els estatuts de la societat, tot això estigui informatitzat i ho sàpigues. Aquí està molt encallat i és elemental, però arribarà.

La falta de personal és un problema per a les empreses?

És un problema i sobretot si és d’un nivell especialitzat, costa perquè aquí difícilment el trobes, l’has d’anar a buscar a fora i és car i complicat. Personal bàsic sí que es troba, però no gaire, perquè l’atur és poc i els que estan a l’atur ja ens hem trobat en algun cas que no volen treballar. Després lligat hi ha l’habitatge, que és car i costa trobar-ne.

Va pel bon camí l’economia?

Andorra en 5 anys ha de canviar molt, soc positiu, el sistema empresarial i l’activitat comercial han de girar molt, la mentalitat està canviant. Va pel bon camí i no veig res, ni des de la Cambra, que faci por, i Andorra a fora està molt ben vista, la reputació és molt bona i és un país molt ben cuidat. El tema de BPA està superat i pel que sembla es va actuar com s’havia d’actuar.

tracking