Lluís Homar

“Hi ha una part de nosaltres que ens complica la vida”

Un dels grans de l'escena. Passarà demà pel Claror amb 'Cyrano de Bergerac'

“Hi ha una part de nosaltres que ens complica la vida”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cyrano de Bergerac, l’antiheroi d’Edmond Rostand, puja demà al Claror lauredià. Bé, el personatge encarnat en un dels grans de l’escena: Lluís Homar.

Què té aquest Cyrano?

El que té és un Cyrano per ell mateix, l’essència, diguem-ne: està tot condensat, li hem tret l’espectacularitat, la part de capa i espasa, i ens queda el Cyrano en estat pur. Com al Terra Baixa que vam fer a Andorra. L’obra té com trenta personatges. Nosaltres ho fem amb cinc actors i nou personatges, però l’essència de l’obra hi és tota: planteja el nas que portem cadascú.

Aquesta és l’essència?

Ens agrada una frase del text: “Si poguéssim fugir dels escuts i les fletxes que ens tenen atrapats i trobar les escletxes.” Nosaltres com a persones ens movem amb aquests escuts que ens defensen. Hi ha una part de nosaltres que ens complica la vida i sovint no trobem la manera d’integrar-la, quan en realitat és allà on està la nostra essència.

I és difícil descobrir-la.

Cyrano n’és l’exemple paradigmàtic: és capaç d’enfrontar-se amb cent homes, o d’inventar-se una balada o les paraules d’amor sublims que ens il·luminen, i en canvi quan es veu al mirall no se suporta perquè es troba lleig. Està portat a l’extrem, però el que ens diu és que el viatge més important és el que fem cap a nosaltres. I ell acaba entenent-ho, ni que sigui en el moment que mor.

Parlava de ‘Terra Baixa’. El Manelic és un personatge important per a vostè. També ho serà el de Bergerac?

Terra Baixa m’acompanya des que tenia disset anys. Ha marcat el meu recorregut personal i professional. Com Terra Baixa difícilment hi pot haver una altra cosa. Per la resta, he tingut la sort enorme d’interpretar personatges de Shakespeare, de Molière, d’Ibsen, de Pinter. I el Cyrano és un altre dels grans.

La versió més popular va ser la feta en cinema per Gerard Depardieu. L’ha tingut d’alguna manera present?

És una pel·lícula fantàstica i que recull l’obra en tota la seva magnitud, amb tres-cents personatges. Nosaltres venim amb una versió de cambra.

Una productora del país, Imminent, li va oferir un projecte. El veurem rodant a Andorra?

De moment només hem tingut alguna conversa. De moment se’m fa atractiu, encara que no n’he llegit res. És el guió el que finalment fa decidir, perquè per a mi no hi ha projectes grans o petits, sinó que valen la pena o no. El contingut és el que m’importa en aquests moments.

tracking