Víctor Naudi

“Bartumeu té moltes possibilitats de ser el cap de llista d'SDP”

Es mostra disposat a ser a les llistes electorals si el projecte conjunt amb Liberals i PS és il·lusionador i critica Martí per “l’aprofitament” que considera que fa de la crisi que viu Ld’A

“Bartumeu té moltes possibilitats de ser el cap de llista d'SDP”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Contempla l’opció de repetir candidatura i critica el clima de precampanya perquè posa pressió a les reformes pendents, que tampoc creu que s’acabin, segons comenta en declaracions a la ràdio del Diari.

S’ha accelerat la feina parlamentària perquè la legislatura camina cap al final?

Encara hauria de quedar un any i escaig, i crec que hi ha molta feina per fer, però veiem que el propi cap de Govern ja contribueix a generar un clima de complicació per poder treballar. Amb les seves declaracions està generant un clima de precampanya que no és bo ni per a la tasca que queda per desenvolupar ni per a l’economia. Si per alguna cosa s’ha caracteritzat aquesta legislatura del senyor Martí i l’anterior és per generar inseguretat jurídica, jo m’hi refereixo sovint. Es canvien les lleis sovint, en funció d’alguna conveniència, i ara està dient de forma poc clara que potser convocarà eleccions abans. Crec que això no genera confiança en els inversors ni al teixit empresarial, i es pot traduir en una minva de l’activitat empresarial.

Com és la relació amb l’excompanya de partit, Sílvia Bonet?

Bé, és una relació normal com amb la resta de consellers.

Hi va haver crítiques i enfrontament per les despeses del partit, tot això s’ha solucionat?

És un tema que s’ha resolt per la revisió del Tribunal de Comptes que jo mateix havia demanat perquè quedés tot clar, i s’ha pogut constatar que totes les qüestions que la senyora Bonet havia anunciat i fins i tot hi havia hagut calumnies en aquest sentit per part de sectors interessats que no hi eren. Una altra cosa és que hi ha qüestions que segurament amb duplicitat de pagaments no s’acabaran esbrinant, perquè el Tribunal el que ha fet és que uns diners que s’havien aportat molts mesos després d’haver-los tret no s’ha anat a investigar què havia succeït abans. S’ha demostrat que la situació era conforme a llei, com no podia ser d’una altra manera.

Quan parla de duplicitats pensa que hi ha despeses que no estan aclarides?

La comptabilitat ha quedat aclarida, però hi va haver moviments en un moment donat, disfuncions que no eren conformes, i després amb el temps es van regularitzar.

El síndic va dir que arran de la revisió del Tribunal de Comptes algunes despeses s’havien d’aclarir, està tot fet?

Tot s’ha aclarit, eren minúcies, petits detalls que faltaven o tiquets de compra, i és la primera vegada que s’ha fet, s’ha fet degut a unes circumstàncies lamentables per la marxa d’aquesta consellera de la nostra formació, però finalment el fet que s’hagi verificat pel Tribunal de Comptes és bo i positiu, i possiblement altres formacions també ho haurien de fer.

Hi hauria d’haver revisió i control de les despeses per part del Tribunal de Comptes d’ofici?

Seria positiu, perquè com més transparència de cara a la ciutadania, millor. Fins i tot s’està parlant de fer una declaració, a qual soc favorable, ho portàvem al programa, que un polític elegit, en aquest cas un conseller, faci una declaració de la situació financera personal en el moment d’entrar i en acabar. Hi ha una qüestió que possiblement si no s’ha fet mai s’hauria d’analitzar més acuradament, que és que el fet que hi hagi aquesta transparència al mateix moment podria permetre a la resta de formacions veure quins assessors tenen, com ho fan, i és una informació que podria ser un handicap perquè es pogués utilitzar a nivell de rivalitat política. La resta crec que és bo i necessari, la societat avança cap a aquest sistema de no ocultar res, i si ets un càrrec públic has d’assumir aquests drets i aquests deures.

Com veu la situació a Liberals amb aquesta crisi interna?

A l’històric de tot partit els moviments són vius, hi ha debat i hi ha alts i baixos, i és un tema intern que han de resoldre i fins i tot és bo democràticament per a la política interna del partit, se’ls ha de deixar fer. El que no veig bé és aquest aprofitament que ha volgut fer el Toni Martí una altra vegada, a la imatge d’alguns ocells que donen tombs a sobre d’un animal ferit, això és la tàctica del senyor Martí, ho ha fet sovint, des del 2011, ha anat a puar allà on pot fer més mal, i això sí que no ho comparteixo de cap de les maneres. Liberals responsablement ja resoldran aquesta crisi d’una forma o d’una altra.

En el cas d’SDP qui seria el cap de llista a la nacional?

És molt prematur perquè falta un any. Si s’avancen les eleccions ens haurem d’adaptar, però de moment no ho hem tancat, hi ha diferents possibilitats, però ho hem de debatre.

Hauria de ser Jaume Bartumeu el cap de llista d’SDP?

Té moltes possibilitats, evidentment és un element important, però s’han de donar les circumstàncies, tant personals com polítiques i professionals. Les possibilitats hi són.

Podria tornar a ser vostè el cap de llista del partit?

Tampoc hi ha gaires noms, però tenim una sèrie de noms.

Com es decidirà?

Tenim un procediment obert dins del partit, en principi no tenim la figura de les primàries establerta, però la podríem establir perquè el nostre sistema d’estatuts quan vam fer SDP vam voler ser menys rígids, més amplis i més dialogants, i això crec que no és un problema. En el meu cas s’haurien de donar les circumstàncies personals i professionals, que concorrin totes a l’hora perquè pugui ser possible.

Però està disposat a tornar?

En aquests moments no dic ni sí ni no, però la possibilitat hi és, evidentment. Ja ho veurem.

Completarà una legislatura sencera, està cansat?

Hi ha una part de cansament perquè és una legislatura difícil, que demana molt esforç, i segurament sempre hauria de ser superior, però és un treball engrescador, i a banda de les qüestions personals tot depèn del projecte conjunt amb Liberals i PS, si qualla i tira endavant, si és il·lusionador i amb possibilitats, doncs evidentment l’esforç és superior i tens més motivació.

Com veu la successió a DA?

Crec que DA no té problema de successió, potser el problema el té en el fet que té massa possibles successors, i això explicaria una mica el discurs ambigu de Toni Martí de l’altre dia d’avançar les eleccions, que crec que és un toc d’atenció en el sentit que està molt enfocat als seus propis successors, com volent dir que comencin a espavilar.

Qui creu que serà el candidat?

No em pronuncio, però crec que hi ha algú que té més possibilitats, més perfil, no em correspon dir-ho. Jo ho veig bastant clar.

És la formació a qui veu amb més possibilitats de repetir al Govern o el veu esgotat?

És un projecte esgotat i que tampoc comparteixo, però és veritat que fins ara s’ha demostrat en el resultat de les eleccions, els acontentaments que han fet amb repartiment de càrrecs, el repartiment de caixa de galetes evidentment qui governa sempre té cert avantatge, i en aquest sentit surten amb avantatge, però tot depèn del desgast que veig que tenen, però potser la població no ho comparteix així, i d’altra banda també depèn de qui siguin els candidats.

tracking