Víctor Pintos Morell

“La majoria té una falta total de planificació d'infraestructures”

Reclama que la minoria tingui veu en les decisions importants de la parròquia i assegura que els dos anys de mandat encara no han servit per executar projectes clau per a la capital

“La majoria té una falta total de planificació d'infraestructures”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enginyer de camins, canals i ports i màster en direcció d’empreses, Víctor Pintos és conseller de Cd’I + Liberals a la minoria de la capital. Creu que la majoria té molta feina per fer quant a infraestructures.

Estan a punt d’arribar a mitjan mandat. En quins aspectes és més crític amb la majoria?

N’hi ha un de fonamental: la poca participació que donen a les minories. Per un funcionament totalment democràtic del comú, fa falta participació, ara mateix ens assabentem de temes rellevants pels mitjans. La institució hauria de tenir aquest component més participatiu, atès que la llei electoral reforça qui gua­-nya les eleccions i que sovint les minories tenen una participació en vots rellevant, com és el cas.

Vostè va ser l’únic conseller de la minoria que no va donar suport a l’acord de consell de comú que reivindicava que el model de transferències perjudicava la capital. Va dir que ho feia perquè la minoria no havia pogut participar en la reforma. En va ser l’únic motiu?

El document transmetia que no s’estava d’acord amb la Llei de transferències, però les lleis de competències i de transferències van lligades i els set comuns hi havien donat suport sense participació de les minories. Jo havia demanat de forma explícita que la veu de la minoria parroquial es fes sentir a la taula de negociació. El meu vot en contra va ser per coherència política amb el suport del grup liberal a la llei, tot i que després va donar-se de forma diferent a la plantejada, i per destacar la nul·la participació de la minoria.

Veu bé com va gestionar la majoria de DA el desacord sobre el model de transferències?

Tota reivindicació que busqui afavorir la parròquia és bona. Però en aquest cas hi ha hagut contradicció. Per una banda, van donar suport al seu partit, perquè al Consell General s’aprovessin unes lleis i, per l’altra, al comú donen la imatge que no n’estan prou satisfets. Calia que fossin més coherents, mostrar-se una mica més bel·ligerants.

El seu company de coalició, Jordi Minguillón, sí que va votar a favor de la reivindicació escrita de rebuig a les transferències. Hi ha bona relació?

Sí, malgrat anar en coalició, podem tenir veus diverses. La nostra és una coalició que permet que a vegades votem de forma diferent. No és la primera vegada que passa aquesta legislatura. És la nostra bondat democràtica.

La majoria ha dit més d’una vegada que els preocupa l’aparcament. S’hi treballa prou?

Bé, el de l’aparcament és un tema en el qual de bon principi van prendre posició, encarint la targeta PK i portant unes iniciatives que, en cap cas, eren consensuades amb la minoria. És a dir, en les comissions corresponents no s’ha posat mai el tema tarifari sobre la taula. En un consell de comú es va explicitar que hi havia una manca d’aparcament sobre la base d’uns estudis molt antics que s’haurien actualitzat. És el que ens van dir, però no hem vist mai els estudis. La sensació és que a la parròquia hi ha moments puntuals amb falta d’aparcament, com durant la Fira o el Cirque du Soleil.

S’ha treballat en comissió com implementar aparcament?

No, no s’ha fet mai. Personalment, soc partidari d’analitzar aquest tema i intentar resoldre’l, buscar alternatives i zones on puguem ampliar l’oferta.

A Cd’I + Liberals van criticar, quan va exposar-se la liquidació del primer semestre, el baix nivell d’execució de projectes.

I ho tornarem a fer perquè continua sent de nivell molt baix. La liquidació del tercer trimestre, al consell de comú de dilluns, tornarà a ser molt baixa pel que fa a execucions. La majoria té una falta total de planificació quant al que són els projectes d’infraestructura de la parròquia i, a partir d’aquí, una improvisació constant. Van proposant coses en funció de criteris que no són totalment objectius, sinó que també responen a una qüestió d’imatge. És un comú amb un bon pressupost de comunicació.

Quin projecte creu que s’ha fet per un tema d’imatge?

No que s’hagi fet, però sí que s’hagi dit que es faria. Ara mateix han passat dos anys i Meritxell encara no s’ha licitat. Era el projecte estrella i s’ha postergat mentre que s’havia parlat molt del soterrament de la Rotonda, ara descartat. Era un soterrament anunciat i que des del punt de vista financer, clamava al cel. Un bon dia la cònsol es va il·luminar i va dir que per donar continuïtat a fer Meritxell per a vianants soterrarien el trànsit. Això fa molt bonic dir-ho, però és molt costós de realitzar.

Què en pensa del plantejament actual per a Meritxell?

No he vist res que m’hagi cridat negativament l’atenció. És un embelliment que entrant al detall podríem discutir-lo més o menys. A mi particularment m’agrada. Caldria debatre si el paviment és poc o molt sofert, ja que tenim una problemàtica habitual a causa de l’incivisme d’uns quants, que fan que sovint tinguem una avinguda bruta. El que sí que hem fet és queixar-nos perquè en la mostra prèvia que n’han fet s’hi han llançat molts diners.

Què pensa d’un nou concurs per a l’alberg de la Comella?

Per coherència, hi som totalment contraris. Vam defensar que no es carreguessin l’alberg perquè enteníem que donava resposta a una tipologia de turista o de sector com l’esport d’elit. Tret d’AINA no hi ha aquesta oferta al país. A més, estic convençut que no feia competència deslleial a l’hostaleria.

Andorra la Vella ha de formar part de l’Agència Tributària?

No ho sé. Crec que per això estan les reunions de cònsols, però diria que si tira endavant, hem de ser-hi tots els comuns.

Quins reptes hi ha pendents?

Les infraestructures. Hi ha pendent l’avinguda Meritxell, Príncep Benlloch, l’avinguda d’Enclar, i no pot haver-hi inacció a la part alta de Meritxell. En aspectes com medi ambient, el conseller té molta iniciativa, s’estan fent accions. En aquest tema sí que hi ha un nexe positiu entre Govern i parròquia.

Té un favorit com a candidat a cap de Govern per al grup liberal?

Puc tenir les meves afinitats. En qualsevol cas, em falta veure qui es postula. Es parla molt de Pintat o Gallardo, però del que seria partidari és d’avançar el procediment, tenir un cap de llista que comencés a fer feina.

tracking