Jordi Torres Arauz

“Encara es veu gent fent contraban però no amb la facilitat d'abans”

Admet que al Pas el problema no està erradicat, però recalca que interior treballa per endurir les penes i eliminar-lo i anuncia una rebaixa de la cessió en sòl consolidat

“Encara es veu gent fent contraban però no amb la facilitat d'abans”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valora la millora econòmica, amb les finances sanejades, i les noves transferències. Confia que es farà l’heliport i tornar a tenir activitat a l’alberg de la Baronia, segons comenta en una entrevista a la ràdio del Diari.

Per fi s’han aprovat les lleis de transferències i competències.

Hi ha una feina molt feixuga al darrere del document aprovat, potser fa 7 anys que parlem d’això i hem arribat a un document consensuat bo, sense guanyadors ni perdedors, sinó en benefici del país. Diuen que les parròquies perdem, però també guanyem. Es clarifiquen les competències i fem passos com en la cessió de terreny, que crec que és bo que l’Estat pugui gaudir de terrenys per fer infraestructures que van en benefici de tots i s’ha trobat una fórmula que no varia gaire el que rebem.

Què li suposa a Encamp la nova distribució de percentatges?

No ens varia gaire, els primers dos anys els percentatges són diferents i sortim perjudicats de 40.000-50.000 euros, i després amb els nous criteris ja recuperem i ingressem una mica més del que estem ingressant ara, però estem parlant de diferències que en cap cas superen els 200.000 euros, per tant, crec que dels 7-8 milions d’euros que puguem rebre de transferències són diners però és poca cosa.

Li ha passat el malestar amb el cònsol de Sant Julià per l’enrenou en demanar l’informe?

Malestar tampoc, perquè amb el Pep hi tinc bona relació i l’hi continuo tenint. Des d’una òptica de company sap greu, perquè arriba tard, just quan ja està en període d’esmenes al Consell, amb tot l’enrenou que ha provocat amb els diferents grups parlamentaris que ho vulguis o no han ficat cullerada en el tema.

S’han aprovat amb un anunci de PS i Liberals, que estan disposats a anar al TC?

Si es porta, el que farà el tribunal és clarificar si finalment el valida, i estarem tranquils perquè vol dir que les coses s’han fet cor­rectament. Si hi ha algun indici d’inconstitucionalitat també es pot modificar, no crec que sigui dolent que es portin les coses al Constitucional. Potser hi ha algun article que tingui algun matís i s’hagi de redefinir, però el conjunt de l’aprovat crec que en un 90-95% està bé i continuarà vigent tot i que es porti al TC.

Aquest any tenen més transferències per la no-congelació?

Podien arribar ara, i seria perfecte i si arriben l’any que ve bé, també perquè rebrem més d’un milió més i benvingut sigui.

Martí va plantejar eliminar la cessió per als blocs destinats a lloguer.

Els esforços en la cessió ja hi ha comuns que ho han fet amb la revisió dels plans d’urbanisme, una gran part l’han baixat.

A Encamp com està?

Al 10%, estem al procés de revisió i la intenció era deixar-ho, però en terreny consolidat potser ens plantegem reduir-ho perquè es pot construir d’immediat i potser incentives que la gent construeixi, i més si són pisos de lloguer. El que calia era tenir un estudi acurat del nombre de pisos de lloguer que tenim, quins són allotjaments turístics, de lloguer i quants estan disponibles, perquè potser n’hi ha molts que estan tancats i no afloren al mercat, i és on s’ha d’incidir.

Falten lloguers a la parròquia?

A les parròquies altes no ho hem detectat, és a les centrals.

Torna a haver-hi problemes de contraban al Pas de la Casa?

Ha baixat respecte del que hi havia fa uns anys de manera important. S’ha erradicat? No, perquè es continua veient gent fent aquestes activitats, no amb la insistència o facilitat que ho feien abans però sí que es continuen veient, sobretot per les munta-nyes, però el ministeri està treballant de manera decidida i ferma i sempre he dit, evidentment estan els contrabandistes, però la base és la gent que ven el tabac a aquest preu, i crec que és aquí on el ministeri ha d’actuar i crec que s’estan prenent les mesures.

El ministeri té intenció d’endurir les penes?

Sí, ho estan treballant, s’ha de modificar la normativa i en l’última conversa que vaig tenir amb el ministre Espot em va dir que no tenia indicis que hagi repuntat, que sempre hi ha una zona o un focus on hi ha més activitat, i em va matisar sobretot que un dels temes que estan treballant és aquest, intentar erradicar el problema des de la base.

La construcció de l’heliport no s’acaba de tancar?

S’està fent el pla de viabilitat per construir el carrer fins on es farà la infraestructura, i aquí hi ha estudis geològics i d’impacte ambiental que també han de tenir el vistiplau i estem en aquesta fase. I si no té cap informe desfavorable crec que un cop estigui això d’aquí a dos o tres anys serà una realitat aquest heliport.

El ministre va parlar de fer més informes arran de les queixes dels veïns d’Escaldes.

Estan en la fase del projecte de vialitat que haurà de decidir la parcel·la on s’ubicarà l’heliport amb l’edifici que s’haurà de construir, i un cop tinguin aquest emplaçament exacte i sàpiguen les mides de manera més concreta aleshores potser caldrà afinar els estudis aeronàutics, perquè si l’emplaçament varia 50 metres alguna cosa et pot fer variar de l’estudi aeronàutic.

Confia que hi haurà un heliport nacional i a Encamp?

Sí, crec que mai s’havia avançat tant com en aquest cas, ja estem en la fase final d’estudis.

La relació amb l’oposició s’ha tornat a crispar per la informació de l’alberg de la Baronia.

Les relacions són bones, però a vegades quan els col·loquen un micròfon davant hi ha gent que es transforma, crec que forma part del joc polític. Hi ha una documentació privada, no s’ha pagat amb diners públics, els ha pagat una empresa, i si no tenim l’autorització per poder-les cedir o donar doncs se’ns fa complicat. I s’han capficat que volen aquest document per escrit i el que hem fet és demanar a l’empresa si els el podem donar.

Què passarà amb l’alberg?

Estem preparant el plec amb unes altres condicions, hi havia ofertes per gestionar l’alberg i l’entorn d’oci i potser es tornen a presentar. Si no és a final d’any serà a principis del que ve.

tracking