Albert Esteve

“La inversió publicoprivada pot causar problemes”

Afirma que l’interès de l’inversor privat està en els beneficis econòmics, mentre que el dels comuns és el de la parròquia, i que va faltar ambició en el pla estratègic de vallnord

“La inversió publicoprivada pot causar problemes”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de quatre anys al ministeri de Cultura i d’una legislatura com a únic conseller de la minoria a la Massana, no es presentarà a la reelecció. Es troba còmode treballant amb David Baró i manté un discurs propi amb les propostes del partit.

S’està molt sol com a únic conseller de la minoria?

Doncs una mica, però també és cert que amb la majoria que encapçala el cònsol major ens hem allargat la mà i les nostres idees polítiques no estan tan allunyades, de fet estàvem al mateix partit, i la col·laboració és total. Excepte algunes diferències programàtiques, la majoria de temes els treballem plegats.

Posi un exemple d’aquestes diferències programàtiques.

Bàsicament es van produir durant l’elaboració del pla estratègic de Vallnord. De fet no ho és pròpiament, perquè és més aviat un pla d’inversions per dos anys, i aquí és on crec que ens vam quedar una mica curts i crec que es va pecar de ser poc ambiciós.

Les inversions previstes no són suficients?

No és això. El que hem fet serà positiu per a l’estació, però aquí no es tracta d’EMAP, sinó de Vallnord. Crec que hauria estat molt més positiu fer un pla per al domini sencer, encara que reconec que en el moment de fer-ho, potser no vam trobar la complicitat suficient per part d’Ordino.

El preocupa la possible entrada de Saetde a Secnoa?

La veritat és que no, però a Secnoa creuen que amb l’ampliació de capital podran solucionar els seus problemes financers i nosaltres vam optar per la venda de preferents. Són dos sistemes diferents, però sí que a vegades la inversió publicoprivada pot causar problemes.

Expliqui’s, si us plau.

Quan una estació és majoritàriament comunal es busca que sigui sostenible, però també que aporti riquesa a la parròquia, en canvi un inversor privat pensa primer en la rendibilitat econòmica i en el repartiment de beneficis.

Tota la corporació d’Encamp va demanar més inversió de Saetde a la parròquia.

És el que li deia. Els interessos públics i privats a vegades poden topar. Pot ser que ara mateix a Saetde li sigui més rendible invertir a Ordino que al Pas de la Casa i al comú li poden grinyolar les dents perquè si es fessin a Encamp, se’n beneficiaria tota la parròquia.

No és partidari, per tant, de l’entrada d’inversors privats?

No dic això. Les corporacions no poden fer soles totes les inversions que necessiten les estacions. Però per exemple, les competicions esportives que fa Emap a l’estiu són autosuficients només per l’aportació que fem des del comú i des d’Andor­ra Turisme. La competició en si no és rendible, però sí que ho és el turisme que aporta a la parròquia i potser un privat no les faria.

La Massana no vol formar part de l’Agència Tributària única que impulsa el Govern.

Inicialment aquesta agència em semblava el més lògic, però ara penso que arriba tard, i francament, és un sistema que està obsolet. Tots els comuns han fet esforços econòmics i de personal per poder fer ells mateixos aquesta feina, i ara que la infraestructura està consolidada, passar-ho a Govern i pagant, no seria econòmicament rendible.

Els veïns de l’Aldosa són molt crítics amb la instal·lació de l’ETR. S’acabarà fent?

És facultat del Govern i hi ha un acord des de fa més de 20 anys. Em consta que hi ha una contraproposta dels veïns, però el més important és la transparència. Ara caldria estudiar la viabilitat econòmica dels dos i també ensenyar els estudis sobre els efectes per a la salut.

Com escollirà DA el successor del cap de Govern?

Tenim molta gent preparada per succeir una persona que té un bagatge polític increïble com és Toni Martí, però unes primàries en un país tan petit, potser no són necessàries.

tracking