Carles Naudí

“DA era el Govern de les reformes i no n'ha fet cap”

Acusa l’executiu i el ministre de turisme de “coaccionar” la tasca de control per les queixes sobre l’excés de preguntes i demandes d’informació presentades al consell general

“DA era el Govern de les reformes i no n'ha fet cap”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Naudi d’Areny Plandolit (42 anys) repassa els primers dos anys de legislatura després de ser escollit per primer cop al Consell General com a conseller del grup liberal. També analitza què pot deparar el nou curs polític que s’encetarà al setembre.

Un dels punts que es matindrà obert és el de l’acord d’associació. Com valora l’estat actual de les negociacions?

Recolzarem qualsevol acord d’associació amb la UE que aporti alguna cosa a la situació actual, no que resti. Venim d’un històric en què es denoten certes mancances, perquè quan vam demanar els objectius de l’acord la resposta va ser molt vaga. Vam demanar a l’inici de la legislatura un estudi d’impacte que encara no ens han donat i no ens l’han donat perquè no l’han fet.

Quins aspectes creuen que s’han de concretar?

L’acord d’associació comportarà obligacions, avantatges i oportunitats. Creiem que encara que no es pugui quantificar econòmicament, cal fer un inventari exhaustiu per saber què implicarà l’acord als treballadors, als empresaris i a tota la societat.

No formar part del pacte d’Estat per l’acord d’associació els pot perjudicar a l’hora de comunicar les seves propostes?

El Govern de DA és el govern dels pactes, però que no en fa cap. Per què es crea aquest pacte quan ja estem fent les reunions a la comissió de política exterior? És com si el que es parlés a la comissió no servís per a res. El Govern s’inventa un pacte paral·lel a la comissió per a mi amb un clar afany per dir que el grup liberal és un grup de radicals quan no és així. Vam decidir no formar part del pacte per l’absència d’objectius i dels avantatges i dels inconvenients.

Es diu que al grup hi ha partidaris favorables a l’acord i d’altres que en són més reticents.

No, en absolut. Nosaltres anem al contingut i als objectius i qualsevol cosa que sumi hi estarem tots a favor.

L’acord s’haurà de ratificar per referèndum?

Òbviament, però no m’agradaria que fossin unes eleccions generals en format plebiscitari. Voldria un referèndum on la gent decidís.

Vostè és membre de Ciutadans Compromesos. La plataforma està més propera a l’òrbita de Liberals?

Ciutadans Compromesos a dia d’avui és una plataforma parroquial i per aquest motiu les seves sigles no figuraven en lloc a les eleccions generals del 2015. Al grup hi ha sensibilitats de diversa índole i sembla que hi ha més integrants liberals. L’herència del comú de la Massana és liberal i els nostres pares polítics han estat en aquesta òrbita, però crec que la part positiva de la plataforma és que sap buscar les coses bones de totes les tendències.

Què en pensa de les queixes de Govern per l’excés de preguntes que es presenten al Consell General?

El Govern i el grup de DA i algun ministre en especial, com el de Turisme, el que estan fent és coaccionar la tasca de control al Consell. Jo no estic a Govern i no ho sé tot, i per tant tinc tot el dret i l’obligació com a conseller de preguntar. Si els grups parlamentaris fem moltes preguntes i demandes d’informació serà per algun motiu, perquè no se’ns està donant informació o perquè volem saber coses que no s’estan dient.

Creu que han rebut les respostes adequades per part d’An-dor­ra Turisme?

Andorra Turisme, tal com marca la llei, quan se li pregunta una cosa la contesta. Crec que és sa que algú controli les parapúbliques i Andorra Turisme sembla que és la que més es molesta perquè se li facin preguntes. Andorra Turisme el que ha de fer és contestar com fan tots els ministres i el Govern, i el que no ha de fer és rodes de premsa o notes queixant-se que fem passar preguntes, perquè llavors posem en escac la democràcia del país.

Quin creu que serà el relleu de Toni Martí al capdavant de DA?

No t’ho puc dir perquè no ho sé. El que han de fer és centrar-se en el seu relleu i no posar-se en el dels altres.

Quina valoració en fa de l’acció de Govern des que va començar la legislatura?

Lamentablement t’he de dir que tan de bo no fos així, però molt dolenta. Era el govern de les reformes, però en sis anys no s’ha fet cap reforma ni de la funció pública, ni de sanitat i tot està per venir. També s’havia de fer un casino, un heliport, un centre multifuncional i s’ha de fer el The Cloud. En sis anys no han fet res i l’únic que tenim és les finances del país cada dia pitjor. És la política del qui dia passa any empeny. Dels grans anuncis no han fet res.

Com pot perjudicar el trencament d’Ensisa i Saetde al negoci de l’esquí?

És una reflexió molt interessant, però des dels poders públics no podem ficar-nos dins de les societats algunes d’elles amb capital privat. Jo no donaré lliçons ni em puc posar dins d’Ensisa ni de Saetde, però em sembla que són gent prou gran i experta com per trobar una sortida potent i favorable per al país.

Els residents haurien de poder votar a Andorra en un futur?

No n’hem parlat encara, però és un debat que s’haurà d’afrontar en algun moment. Hem de tenir en compte que de la manera com s’acabi l’acord amb la UE, segons el dret intern europeu, a gent que procedeixi d’un altre país i transcorregut un període tindria dret a participar en les eleccions comunals, que es podrien equiparar a les municipals.

tracking