Samantha Cazebonne

“Tancar el consolat no és desentendre's d'Andorra”

La candidat centrista aposta perquè els residents gals facin els tràmits per internet

“Tancar el consolat no és desentendre's d'Andorra”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Resident a Espanya des de fa tres anys, Samantha Cazebonne es presenta per primer cop com a candidata a les eleccions legislatives per a la cinquena circumscripció dels residents francesos a l’estranger. Mestra de professió, forma part de més de la meitat dels candidats del partit sorgits de la societat civil.

Què representa per a vostè presentar-se per primer cop i sense experiència en unes eleccions legislatives?

Em sento com a algú que descobreix un nou univers però alhora noto que tinc certes coses a proposar gràcies a l’experiència que he tingut en el món de l’educació. L’aposta d’Emmanuel Macron per escollir candidats sorgits de la societat civil és una aposta audaç, que és el que ara necessita França.

Com a professora, va seguir la vaga de docents de les escoles franceses?

Crec que és una situació que potser no s’hauria donat si s’haguessin aportat respostes amb anterioritat. Penso que hem de saber entrar en una lògica més enllà de la de cadascú. Això no vol dir tenir l’obligació d’acceptar-la, però sí escoltar i construir. Si els professors consideren que tenen una legitimitat per aconseguir una reivindicació, el nostre deure és que els puguem entendre i veure si podem aportar una millora de la qualitat educativa si és necessari.

El tancament del consolat francès ha generat molt debat al Principat. Quina és la seva proposta?

La nostra proposta és desmaterialitzar els tràmits consulars perquè els residents francesos a l’estranger puguin fer els tràmits a través d’Internet. És evident també que defensem el tracte humà i donarem suport, si és necessari, a l’obertura del consolat. Són dues coses paral·leles. Però aquesta no és la qüestió, sinó que tots els francesos tinguin els mateixos drets per fer els tràmits, i ara estem lluny d’això.

El tancament del consolat pot afeblir les relacions entre Andorra i França?

El president Macron té la voluntat de comprometre’s amb Andorra, i no vol dir que perquè el consolat tanqui França es desentengui del Principat.

Què pot aportar el tarannà proeuropeu d’Emmanuel Macron i del seu partit en les negociacions sobre l’acord d’associació d’Andorra amb la UE?

Donarem tot el nostre suport al rol que ha de jugar el Copríncep perquè França sigui vista com un soci a tots els nivells i París s’implicarà per fer més visible Andorra a escala europea. Hem dit que si podem ajudar Andorra a associar-se a Europa sense fer moltes concessions, ho farem.

Això vol dir no fer gaires concessions, per exemple, amb la qüestió del tabac?

És cert que els francesos que venen a comprar tabac contribueixen al turisme d’Andorra, però nosaltres preferim que el país sigui conegut perquè s’hi desenvolupin noves estacions d’esquí i que es transformi en una referència ecològica, cultural i social. Si en deu anys Andorra atreu més turistes gràcies al seu vessant ecològic que no pas el tabac estarem tots contents.

Les informacions referents a casos de frau fiscal i de blanqueig publicats que han aparegut han perjudicat Andorra?

Des d’un punt de vista francès no crec que la imatge d’Andorra s’hagi vist perjudicada, sinó al contrari. Andorra és un país dinàmic i ha fet enormes esforços per normalitzar el seu sistema financer. Des de fa deu anys que no és un paradís fiscal i el fet que el comprador de Vall Banc sigui nord-americà és un marge de confiança per al sistema.

tracking