Laurence Sailliet

“No es reduirà la despesa amb el tancament del consolat francès”

La candidata del centredreta a la cinquena circumscripció dels residents gals a l’estranger creu que cal mantenir el servei pel pes simbòlic que té frança al principat

“No es reduirà la despesa amb el tancament del consolat francès”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laurence Sailliet es presenta, per segon cop, com a candidata d’Els Republicans (antiga UMP) a la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger. Nutricionista de professió, Sailliet espera ser escollida com a representant a l’Assemblea Nacional després de perdre la segona volta fa cinc anys. Creu que l’escàndol sobre els presumptes contractes ficticis de la dona del presidenciable François Fillon com a assistenta parlamentària va condicionar el partit durant la campanya electoral per la cursa cap a l’Elisi.

Després que Els Republicans es quedessin fora de la segona volta de les presidencials franceses, és optimista de cara a accedir a la segona volta de les eleccions legislatives?

Soc molt optimista perquè soc l’única candidata implantada a la circumscripció. Hem fet un treball de camp molt important amb tot l’equip els últims anys i tenim l’esperança d’obtenir un bon resultat perquè la força real del nostre partit és més important del que va sortir finalment a les urnes durant les eleccions presidencials.

Quin impacte van tenir les revelacions sobre presumptes contractes ficticis de la dona de François Fillon?

Per al nostre partit van ser uns comicis difícils perquè durant la campanya sempre es va parlar del tema. Ara estem concentrats en les eleccions legislatives perquè és la gran elecció atès el poder que té el Parlament. Penso que hem creat un terreny favorable per exercir un mandat en bones condicions.

Quina valoració en fa dels resultats obtinguts pel Front Nacional (FN) a Andorra, on va aconseguir un percentatge de vot per sobre de la mitjana de les circumscripcions a l’estranger?

És un resultat alt on la gent es va expressar, però no en vull fer gaires comentaris perquè ja està tot dit.

El nomenament d’Edouard Phillipe, d’Els Republicans, com a primer ministre es pot considerar com una estratègia de Macron per reduir la força del seu partit?

Abans de nomenar un primer ministre de dretes, primer cal donar una majoria absoluta a la dreta a l’Assemblea Nacional. Les tres persones que han decidit entrar a l’actual govern ho han fet a títol individual i no ha sigut cap acord de partit. El nostre objectiu és aconseguir la majoria absoluta.

Hi ha possibilitats que després de les legislatives una majoria alternativa a En Marche! s’imposi i obri un període de cohabitació?

No m’agrada fer previsions en política perquè és difícil de preveure, com el temps. Les eleccions legislatives són molt obertes. Pot haver-hi una cohabitació però és molt difícil pronunciar-se perquè les intencions de vot estan molt ajustades.

Què en pensa de l’elecció d’Emmanuel Macron com a nou president francès?

El felicito perquè ha estat escollit democràticament i tinc molt respecte per la seva funció. Al seu programa té coses bones però no concreta prou com afrontarà aspectes com ara el terrorisme i la seguretat. El seu programa econòmic no preveu la reducció de la fiscalitat i nosaltres volem que es redueixi per augmentar el poder adquisitiu de les famílies.

Com valora el tancament del consolat francès al país?

Penso que és una decisió incomprensible. A més, molts residents francesos ho van saber després del meu correu que vaig enviar per demanar la reobertura del consolat i no van ser ni consultats.

El govern francès ho justifica perquè així es reduirà la despesa.

No es reduirà la despesa perquè el local és el mateix que el de l’ambaixada i el personal que hi ha actualment es destinarà a d’altres tasques. I en cas que es decidís fer fora algú per reduir la despesa tampoc canviaria de parer.

Creu que el sistema de consolat itinerant pot ser una bona solució?

Estic absolutament en contra de les solucions intermèdies com les rondes consulars o el consolat honorari. El consolat al Principat és molt simbòlic perquè el president de la República és el Copríncep. França ha de continuar compromesa amb An- dorra.

Quines preocupacions li han transmès els residents francesos del Principat?

El 80% de les preocupacions dels residents francesos fa referència al seu país, sobretot pels problemes econòmics durant el quinquenni de François Hollande, en què la posició de França s’ha debilitat. També estan molt preocupats per l’amenaça terrorista, que no té res a veure amb la mala gestió econòmica de François Hollande.

Fins a quin punt creu que el rol de França s’ha afeblit a An- dorra?

No és un bon senyal el posicionament de França a escala global. La seva presència s’ha afeblit mundialment i de manera molt important els últims anys.

Quins punts creu que cal rellançar?

Si soc escollida estaré molt present perquè hi ha aspectes que s’han de posar en marxa, com l’acompanyament dels residents durant la vida quotidiana al ter­ritori, augmentar les partides escolars i fomentar l’intercanvi empresarial. També hi ha aspectes a treballar en comú amb Portugal, Mònaco i Espanya, i ara estem treballant en una xarxa de directors d’empresa dels quatre països de la circumscripció perquè puguin trobar-se entre ells i perquè no se sentin tan sols.

tracking