Claude Benet

“Quan els turistes vénen no troben res realment de diferent”

Benet considera que el cirque no ha de ser l’aposta de turisme i reclama posar en valor el patrimoni alhora que augura un futur complicat per la pèrdua d’atractiu comercial

“Quan els turistes vénen no troben res realment de diferent”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es manté com a militant de base del PS i es mostra decebut pel tracte que va rebre el Govern Bartumeu. Discrepa de la política turística que se segueix perquè no s’aposta pel patrimoni, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Com es veu la política sense estar en primera línia en actiu?

Amb mal regust, veig que hi ha coses que no són clares, que falten explicacions, relacions que són molt tèrboles i no la veig bé. No veig que s’avanci en el tema polític, no m’agrada com està la situació a Andorra.

En quins àmbits faltarien explicacions?

Gairebé cada dia porta el seu lot. El tema BPA durant més d’un any ens ha portat una situació complicada, no entenem ben bé el perquè, no es veu clar i quan les coses no són clares en un món on tens tants imputs i informació et fas molts interrogants. L’afer de la consellera Mateu m’ha portat molt mal gust de boca. La conseqüència és que aquest mal gust es propaga per la ciutadania i que cada cop es creu menys en els polítics, i això crea un buit i els buits sempre són perillosos, perquè d’altres estaments poden agafar el poder, poden crear violència i malestar.

La crispació que de vegades transmeten els polítics hi és també entre els ciutadans o les preocupacions són altres?

Crec que la ciutadania manifesta de certa manera, per exemple als comentaris del vostre diari, es nota malestar, a les xarxes socials. Crec que es nota més que mai el malestar que viu Andorra, abans la percepció que tenies era que l’endemà sempre seria millor. Perdies una feina o la deixaves i l’endemà en trobaves una altra, es buidava un local i l’endemà tenies 15 postulants, i ara a les avingudes principals veiem locals per lloguer, hi ha gent aturada, no hi ha la il·lusió de fa uns anys i tot això es manifesta, amb certa retenció perquè a Andorra som petits, ens coneixem, i si critiques una persona te la trobaràs molt ràpidament.

Com es poden evitar aquestes situacions?

Hauríem de tenir una llei de responsabilitat política, ja que molts polítics no assumeixen la seva responsabilitat. Als polítics els diem honorables si estan al comú i molt il·lustres si estan al Consell o al Govern i han de saber portar aquesta etiqueta.

Govern està fent bé les coses?

Es gasten molts diners en temes que no són prioritaris. Andorra té uns mitjans limitats i ha d’assumir la petitesa amb qualitat i no copiant països grans, i em refereixo a l’edifici The Cloud que he criticat molt. També he criticat molt segons quins eixamplaments i estructures grans com el túnel Dos Valires. Potser havíem de començar a construir geriàtrics, els que hi ha són molt cars, també centres de salut mental. Gastem molts diners en obra pública, rotondes en tenim massa, tantes són impensables, i han de ser obres modestes i no obres d’art, que algunes són molt cares. Posaria la persona abans de les obres, hi ha gent que ha donat molt per Andorra i es mereix tenir uns ingressos, ara Andorra ha de donar per ells.

Coincideix com diu el PS que el Govern no està actuant en les accions que necessita el país més enllà del ‘cas BPA’?

El cas BPA és una incògnita, no entenem ben bé que es busca fer, si realment hi ha blanqueig o no, en tot cas s’han gastat molts diners i potser va ser una decisió precipitada. No puc jutjar perquè no tinc els elements. El Govern s’ha d’abocar més en el que és el dia a dia d’Andorra, els assalariats, els fons de pensions, els lloguers. Quan s’ha dit que vindrien inversors de fora els preus pugen i els petits empresaris no s’ho poden permetre i l’administració li complica una mica la vida, de vegades és més fàcil per a algú de fora venir a instal·lar-se que algú d’aquí muntar l’empresa. Tot això fa que el consum intern va disminuint i Govern ho hauria de mirar.

Com veu la política turística després d’haver ocupat la cartera al Govern Bartumeu.

No anem progressant, no dic que disminuint, però el que no faria en tot cas és gastar molts diners en una promoció com el Cirque du Soleil que no crec que tingui l’impacte que podria tenir. No crec que anem a descobrir l’autenticitat d’Andorra, anem cada cop més a una Andorra que s’assembla a coses de fora. Tenim franquícies en tot el que són segons quins establiments, un tipus d’urbanisme, d’arquitectura que primer era molt caòtic i ara intenta emular el que podia ser Dubai i crec que això no agrada a Andorra. Un dia a un guia que rep turistes nord-americans li van dir que possiblement traurien Andorra del catàleg de visites a Europa perquè tenim poca cosa per veure, i és veritat. Quan la gent ve aquí no troba res realment de diferent i el nostre atractiu va disminuint, el comercial també, la qual cosa fa que Andorra tingui un futur complicat, no li veig un futur fàcil.

La gent als 70 i als 80 que ha fet créixer el país venia a comprar, no pel patrimoni, potser per això s’ha deixat de banda?

Justament aquesta és la mala praxi que hem tingut i ara, que ens queda? un Engordany amagat, alguns nuclis, el barri antic d’Andorra, Santa Coloma que s’ha arreglat, s’ha de reconèixer, Pal, però tot està molt disgregat, no tenim una imatge de conjunt, i com que per una altra banda el comerç s’està perdent, Andorra pot passar anys complicats.

Com es pot revitalitzar l’atractiu del patrimoni?

Hem d’explicar el que tenim, ja les institucions andorranes en si poden tenir interès, expliquem-ho ben bé a fora, no ho sabem fer. La història d’Andorra és un altre motiu d’interès, aquest patrimoni disgregat el podem valorar una miqueta més. També podem donar un servei una mica millor, això passa perquè uns sous molt baixos no permeten que la persona tingui ganes de treballar.

Està d’acord amb l’impuls que s’està fent a esdeveniments esportius com el Tour, la Vuelta, la Purito, la Ultra Trail?

La Vuelta i el Tour, alguns m’acusaran perquè m’agrada el ciclisme, però aporten molt, sobretot el Tour. Hi ha més de 160 canals de televisió i en aquest moment no hi ha cap altre esdeveniment que ens pugui donar aquesta cobertura mediàtica i això està ben invertit, també la Vuelta. Tots els esdeveniments esportius com la Purito, la Vuelta als Ports. Penso que és interessant el turisme esportiu a més del cultural que hem de treballar.

Veu Andorra com un país atractiu en aquest sentit?

Quan vaig ser president de la Federació Andorrana de Ciclisme als 90 ja vam començar a parlar de vials ciclistes i hi ha un acord de Govern que deia que no es podia crear cap altra infraestructura viària sense un espai per a ciclistes i no s’ha respectat mai. Doncs ho crec i ja ho creia en aquell moment.

Té ganes de fer política?

No, gens, quan vaig sortir de Govern vaig dir que no faria mai més res i no crec que hi torni. Vaig veure molta ingratitud, penso que hi havia bona voluntat del Govern Bartumeu de fer les coses amb cara i ulls i transparència. Quan veus tanta ingratitud dius no tinc ganes de tornar allà a buscar-me tantes enemistats.

tracking