Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Kirkor Ajderhanyan

“El congrés que farem portarà inversors d'arreu del món”

El president de la Fiabci, al saló del Park Hotel d'Andorra la Vella.

“El congrés que farem portarà inversors d'arreu del món”

El president de la Fiabci, al saló del Park Hotel d'Andorra la Vella.

Fernando Galindo
Actualitzada 03/07/2016 a les 07:20
El maig de l’any que ve se celebrarà el 68è congrés mundial de la Fiabci a Andorra la Vella. El president explica què suposarà per al país.

Com afectarà la celebració del congrés a Andorra?
Per la projecció de la imatge del país arreu del món serà realment extraordinari. Andorra en els últims anys s’ha obert al món i la Fiabci multiplicarà aquest efecte. Serà històric.

Andorra es beneficiarà del congrés, doncs.
I tant. Proporcionarà també nous inversors d’arreu del món. Exploraran les potencialitats i oportunitats i estic convençut que la inversió estrangera creixerà.

En llocs on s’ha fet abans el congrés s’ha notat aquest efecte?
Sí. Hi ha hagut una gran evolució en aquests països. És una oportunitat única. Hi havia altres països que volien el congrés, com ara el Canadà, Austràlia, Rússia o el Brasil.

I per què van triar Andorra?
Perquè la sucursal andorrana de la Fiabci, a través de Jordi Ribó i el seu equip, van defensar el projecte i van lluitar molt per l’esdeveniment. També el ministre de Turisme, Francesc Camp, i la cònsol Conxita Marsol. És un èxit comú i és com un miracle que ho puguem fer aquí.
Creu que Andorra té potencial per atreure inversors immobiliaris internacionals?
Crec que ara és el moment. Andorra s’ha obert als inversors i hi ha grans avantatges fiscals. A França pago impostos del 60%!
Però a banda que es pugui construir després cal que la gent compri.
És clar. Hi hauria d’haver incentius per fer créixer el mercat immobiliari perquè inversors i ciutadans de fora d’Europa puguin venir i s’acabin establint al país. Estem parlant de gent de Rússia, la Xina, l’Índia, el Kazakhstan...

Andorra manté converses per acostar-se més a la Unió Europea. Això ajudarà els inversors o pot fer que s’apugin els impostos i allunyar-los?
No crec que s’apugin els impostos. No sóc del Govern andorrà, però hi ha un fet lògic. Per què s’haurien d’incrementar els impostos? Per fer què? És un avantatge competitiu del país. Avui hi ha uns 80.000 habitants, però tampoc cal que es construeixi per arribar al milió.

Al congrés parlaran d’‘smart cities’ i edificis intel·ligents. Com viurem en el futur?
Tot estarà connectat a uns serveis que avui encara no podem imaginar. Les companyies més importants del món estan treballant amb els constructors per desenvolupar ciutats i edificis innovadors. Crec que estarem més connectats entre els humans també. És irreversible.

La indústria immobiliària és de les que més han patit els efectes de la crisi i ara sembla que se’n comença a sortir. Seguirà la tendència ascendent?
Bona pregunta. De fet aquesta és la nostra preocupació diària. Tot està basat en la regulació. Estem promovent arreu del món la regulació perfecta del sector immobiliari. Si el sector financer i nosaltres no estem ben regulats això és la selva. Volem evitar les crisis. El 2008 el món va patir molt per la falta de regulació del sistema financer.

Hi pot tornar a haver una bombolla immobiliària?
Si hi ha bones connexions a les lleis arreu del món no hi haurà bombolla. Però si els bancs financen sense garanties...

És cosa dels bancs, doncs?
De tot el sistema financer. Si els diners estan damunt d’una taula sense vigilar si la gent els pot tornar, la gent els agafarà. Nosaltres treballem per acabar amb aquest sistema sinistre perquè desafortunadament milions de persones han perdut les seves llars i estil de vida.
Etiquetes
  • #2 Sort de google
    (04/07/16 12:23)

    La FIABCI es una federacio´d´agencies immobiliaries.

    Respondre
  • #1 Prat
    (03/07/16 00:37)

    La noticia està mal redactada. Enlloc explica que es o que vol dir Fiabci.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477