David Rios

“El PS som els únics que no tenim uns 'lobbys' al darrere”

“El PS som els únics que no tenim uns 'lobbys' al darrere”PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PS reclama renovació de polítics perquè estima que molts dels actuals estan limitats pels anys que fa que prenen decisions i defensa que la seva formació no té cap llast i prioritza accions per al millor per al Principat, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Parlava fa poc en una columna d’opinió al Diari de guerra bruta, de sabotatges a la política andorrana, a què es referia?

Em vaig referir a la situació del país com en una guerra civil. És una mica exagerat però bàsicament hi ha dos sectors, un podria ser el Govern i DA i després hi ha tota la ciutadania en general que per una raó o una altra no estan d’acord amb les polítiques que DA desenvolupa. I és com una guerra civil perquè des de DA ens tracten com els enemics, fins i tot ens titllen d’antipatriotes, que no som bons andorrans i és una situació bastant lamentable però és el joc democràtic, estem en una societat moderna i qualsevol persona amb criteri pot desenvolupar un esperit crític contra les accions del Govern, només faltaria. A banda d’això tot l’afer BPA ha desencadenat un pas més enllà, una guerra civil on els dos bàndols desenvolupen totes les seves estratègies i el seu armament, i ho podem veure si agafem els diaris des del 10 de març de l’any passat, l'encreuament de batalles entre uns i altres i després tota la ciutadania inclosos nosaltres ens ho mirem amb estupefacció.

A què ho atribueix?

Fa molts anys que l’elit que governa el país és la mateixa, no ha canviat. Toni Martí, Jaume Bartumeu, Ladislau Baró, Jordi Cinca als anys 90 ja estaven desenvolupant política, són les persones que durant 25 anys han estat prenent decisions en aquest país, i porten una motxilla molt gran de tot. Traïcions, tractes de favor, secrets entre ells perquè durant 25 anys han anat acumulant molta experiència però també molts fets que marquen una carrera política i que després a l’hora de desenvolupar una política nacional té les seves conseqüències. Hi ha pactes que seran impossibles, per una altra banda hi ha secrets que surten a la llum i perjudiquen uns o altres, hi ha amenaces que hi hagi secrets que puguin sortir, etc...

Considera que la situació és tan greu?

Aquest és l’ambient que vivim i els ciutadans només poden veure la punta de l’iceberg a través dels titulars de premsa però a porta tancada s’estan produint molts d’aquests fets i és preocupant i per això demanava una renovació política. Perquè el país avanci, es modernitzi i apareguin noves maneres de fer política, noves idees cal una renovació de persones perquè les que hi ha ara tenen unes motxilles tan grans que pràcticament no les poden ni carregar. I no em referia només a l’edat, m’estic referint a anys de política. Intueixo i estic segur que això està passant. Hi ha guerres entre persones que fa molts anys que fan política i és a veure qui pot més, fan un polze i això és perjudicial absolutament per a la bona marxa del país.

Això no ha passat sempre, per fer llistes per exemple?

No és un problema si a l’hora de fer una llista hi ha persones que es queden fora, o hi ha traïcions, o punyalades o mentides. Amb això el ciutadà pot perdre una persona que pot arribar a governar o treballar per un comú però el que realment té impacte és quan aquests fets passen quan estàs governant, és a dir, que les decisions polítiques, les decisions estratègiques les pots prendre en base a aquests aspectes i aquí sí que és greu perquè tothom se sent perjudicat.

Creu que les decisions que està prenent el Govern estan marcades per aquestes situacions?

Diria que en l’afer BPA es veu clarament que està passant això, hi ha dos bàndols i realment hi ha una batalla molt intensa, fins i tot judicialitzada perquè tant Govern com l’altra part han formalitzat querelles els uns contra els altres, entremig hi ha SDP. Hi ha un ambient realment que pel moment de crisi que tenim al país no és el més adequat per prendre decisions, podríem dir. De fet ja hem vist que l’afer BPA ha sigut un greu problema per a Andorra i és lògic i normal que s’hagin dedicat molts esforços a superar aquesta crisi però hem vist que pràcticament a banda d’això el Govern, durant un any i mig, no ha fet res més que això.

Creu que les decisions per resoldre l’‘afer BPA’ no estan marcades pel que pugui ser millor per al país sinó pels condicionants que hi ha al darrere?

No ho podria afirmar contundentment però entenc que hi ha un cert condicionament.

Pels enfrontaments entre un bàndol i un altre i el pes econòmic que representen?

Sí, sí.

En el dia a dia de la ciutadania es veu tanta crispació?

He vist un canvi des de fa uns mesos, la veritat és que la ciutadania està en un estat de preocupació, que la situació no és bona i que tothom s’està jugant el pa de cada dia i de cara enfora està tranquil·la, però després la gent està demanant un canvi. Hi ha persones que em demanen que ens hem de posar a treballar fort al PS perquè s’ha de canviar la situació política del país i que hi ha d’haver un canvi de color de Govern i això fa sis mesos no passava, i els tres anys que falten per a les eleccions seran molt llargs si és que es compleixen.

Seran 3 anys amb aquesta situació al Consell?

Govern hauria de començar a fer les coses una mica bé perquè sembla que no siguin capaços de fer un projecte sense que se’ls torci i els genera una certa frustració i quan l’oposició fa la seva feina de control i demana explicacions doncs el to és molt més agressiu que si les coses els sortissin bé.

El PS de vegades dóna suport al Govern però l’oposició gran és Liberals que manté un enfrontament directe, com ho veu?

Estic molt satisfet de la feina que estan fent els nostres consellers, perquè són pocs però estan fent una feina molt positiva al Consell i per al país. Precisament perquè ens allunyem de l’oposició del no a tot, de la crispació, del mal geni, de fer quedar malament el Govern i col·laborem amb temes que són bons per al país i critiquem altres qüestions amb l’ànim que quan portem això al Consell s’entén que el Govern intentarà prendre accions per solucionar-ho.

En el cas d’SDP pel fet que Jaume Bartumeu estigui vinculat als socis majoritaris de BPA, l’enfrontament es mantindrà?

És una qüestió d’SDP, ells trien la seva estratègia i la línia política i han optat al meu entendre per barrejar el que seria la política amb una qüestió professional. El PS intentem mirar perquè Andorra avanci i som els únics que no tenim lligams a uns o els altres, tenim el Partit Liberal que no pot dir certes coses perquè té una pressió d’una banda i després SDP té la seva per una altra banda, i som els únics que després de reflexionar-ho molt ens aixequem i diem que el senyor Cinca ha de dimitir pel bé d’Andorra, perquè no tenim uns lobbys al darrere que ens estiren per una banda o per una altra, som lliures de definir la nostra estratègia i de creure que el millor per al país són certes coses i defensar-les fins al final.

tracking