TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Editorial

Salut mental postcovid

El Pla d’atenció psicològica, impulsat pel Govern amb el suport del Col·legi de Psicòlegs, per mitigar l’impacte de la pandèmia ha permès el tractament de 89 persones, una xifra baixa atenent l’impacte que es calcula que ha tingut la covid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia i els confinaments han representat un salt qualitatiu en els problemes de salut mental de la població. Són moltes les seqüeles que s’han identificat i que abasten patologies com ara l’ansietat, la depressió, els transtorns obsessius i compulsius o l’estrès postraumàtic. Les causes o els catalitzadors estan directament associats a una o altra vessant de la crisi: sanitària, econòmica o social, com és l’impacte de la malaltia, la incertesa econòmica, l’aillament social o l’exposició per professions de risc. I això cal afegir-hi els múltiples símptomes psíquics o emocionals de l’anomenada covid persistent, que desestabilitza durant mesos la vida dels malalts. El gran impacte, que ha estat avaluat en els informes dels organismes internacionals, ha obligat els Estats a reforçar els sistemes públics de salut mental. En el cas d’Andorra, on els protocols i recursos, clarament insuficients i amb escàs suport públic, són objecte de revisió global en el Pla integral de salut mental. La covid ha fet, no obstant, que s’hagi activat un programa paral·lel d’atenció psicològica impulsat pel Govern, amb la col·laboració d’una vintena de psicòlegs. Fins a un total de 89 persones s’han beneficiat d’aquest programa en el primer any, una xifra que, com valora el Govern, evidencia la necessitat d’una iniciativa que acosta els tractaments a la població en assumir el ministeri de Salut el 65% de la factura, una cobertura pública que pot arribar fins al 100% en els casos de persones que no ho puguin assumir. La xifra, tot i l’optimisme governamental, és simbòlica atenent els càlculs del mateix col·legi, que estima que quatre de cada deu ciutadans es poden haver vist afectats en major o menor grau per la pandèmia. Benvingut sigui el tractament d’aquests pacients que segurament en altres circumstàncies no hi haurien pogut accedir, però cal treballar per donar a conèixer el servei. La implicació dels professionals de primària per garantir la difusió i derivació és essencial per garantir que ningú que ho necessiti es quedi sense assitència.

tracking