x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Concòrdia

Si l’espai de centredreta ha estat objecte de moviments continus el darrer any, la creació de Concòrdia, una plataforma coral amb el model de creixement al punt de mira, ha sacsejat l’esquerra fins ara ocupada pel PS i SDP
Actualitzada 07/07/2022 a les 07:47
El mapa polític està en fase de recomposició. L’aparició de noves formacions i la redefinició de les fronteres ideològiques entre les existents determinarà el nou escenari i els resultats de les pròximes eleccions acabaran de situar cadascú al seu lloc. Han passat moltes coses en molt poc temps. La irrupció en escena de la consellera general Carine Montaner, després del trencament de terceravia, va suposar la importació de fenòmens populistes/llibertaris conservadors, en el seu cas explotant els dubtes sobre la pandèmia o la implantació del laboratori de Grifols. L’altra de les sorpreses ha estat el trencament de Liberals d’Andorra en una crisi que tot i tenir el seu origen en els personalismes ha acabat fent aflorar les contradiccions en una formació que es movia entre el conservadorisme i el social-liberalisme. Temps hi haurà per veure el reposicionament, els pactes i els moviments de L’A i els militants escindits. L’aparició de Concòrdia ha estat la gran notícia estival, un moviment polític ciutadà coral i que dimarts va vestir-se de llarg en un acte que va congregar un centenar i mig de persones. És fàcil buscar similituds entre aquesta plataforma, impulsada per Cerni Cairat, Cerni Escalé i Albert Gomà, i la creació a final dels anys noranta d’IDN, un partit que va introduir qüestions fins llavors tabú a la política andorrana i que, en molts dels plantejaments, va tenir continuïtat en els Verds. Concòrdia s’articula al voltant del neguit de la sostenibilitat, el model de creixement i els desequilibris socials i ambientals que està provocant, un plantejament que li farà disputar l’espai d’esquerra a l’extraparlamentari SDP i al PS, que tradicionalment ha tingut dificultats per créixer i que en el fallit debat d’orientació política va intentar centrar la seva estratègia en el medi ambient. I precisament el moviment, que en la presentació ja va comptar amb il·lustres no alineats com Rosa Gili, aspira a créixer gràcies a una transversalitat que permeti esgarrapar suports tant als socialdemòcrates com a la coalició governamental.
Etiquetes
  • #8 Amb què et presentes a demanar vots?
    (07/07/22 16:18)

    Qualsevol polític parlarà de sostenibilitat, el model de creixement i dels desequilibris socials i ambientals. I més.
    I tots diran que escolten les persones. Que són el primer.
    I uns diran que són d'esquerres, d'altres dretes i d'altres de centre. Tots ferms però moderats.
    I després d'aquestes vagues generalitats, hom espera propostes concretes.
    Quin pla d‟actuació concreta m'ofereix per solucionar un a un els problemes?
    Fora d'això, no veig que ofereixin res més que les simpaties personals i unes sigles més per la sopa de lletres.

    S'entén el desencís pel que anomenen política però que és una agència de col·locació?

    Respondre
  • #7 Canovas
    (07/07/22 14:25)

    Son niños bien amb pretensions. 

    Respondre
  • #6 Política útil
    (07/07/22 12:28)

    Si aposten per la innovació i la sostenibilitat, benvinguts siguin.
    Això és el que haurien de fer tots els partits.

    Respondre
  • #5 Pep
    (07/07/22 10:19)

    Li va dir..
    Entre poc i massa. Tenen en els fons raó de no voler deixar fer segons quines coses que ens estan fent mal com a país. Veurem en la forma quines son les propostes i si son bondadoses i mesurades per al bé del conjunt de la societat és a dir constructives per a tots els elements de la societat incloguent als terratinents o si van a tallar caps. Als qui han fet mal, han trinxat i s'han servit no se'ls tallarà pas el cap i n'hi han uns quants entre ells.

    Respondre
  • #4 Li
    (07/07/22 10:01)

  • #3 Andorranix
    (07/07/22 08:42)

    I perquè no parleu dels impostos que volen fer-nos pagar (apujant-los o introduïnt-ne de nous) per pagar la festa? Fa por un partit “d'esquerra dura” a Andorra, es carregarà la poca riquesa que ens queda per confiar en un hipotètic “turisme suau de paisatge” (quant gasta aquest turisme?, quant aporten a les arques públiques?)

    Respondre
  • #2 Ferran
    (07/07/22 08:02)

    Per molt que a alguns els interessi dir i insistir en el contrari els impulsors de Concòrdia són liberal-demòcrates i tots ells van votar DA (a la nacional) a les eleccions del 2019

    Respondre
  • #1 Des de Les Bons, amb interès.
    (07/07/22 07:32)

    Esperem que tot plegat no faci figa com IDN, amb permís de l'ambaixada a Madrid.

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts