x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Visibilitat del VIH

L’1 de desembre, Dia internacional contra la sida, ens ha permès fer balanç de l’evolució del VIH a casa nostra. Sis casos nous el 2019, tots per relacions sexuals de risc, posen en relleu que no es pot abaixar la guàrdia davant la malaltia
Actualitzada 02/12/2020 a les 06:37
Els dies internacionals són molt més que un moment per lluir un llaç o fer un tuit o una story solidària d’Instagram; representen una oportunitat per visualitzar problemàtiques específiques relacionades preferentment amb la salut, el medi ambient o els drets humans, i ajudar a sensibilitzar la població. El cas de la sida, que ahir va ser objecte de l’efemèride, ho exemplifica a la perfecció. És una malaltia que ja no ocupa un lloc predominant en l’agenda informativa però que, silenciosament, continua entre nosaltres. Sis nous contagis de VIH el 2019 van situar en 98 els casos diagnosticats globals registrats pel ministeri de Salut. A escala mundial les xifres són alarmants: 38 milions de persones al món conviuen amb el virus, 1,7 milions l’han contret en el darrer any i 690.000 han mort durant aquest període per malalties relacionades amb la sida. Resulta difícil dimensionar en temps de la pandèmia per la Covid-19 l’impacte de les xifres. El tractament antiretrovíric, totalment finançat per la CASS, ha significat un gran avenç, amb una reducció exponencial de l’índex de mortalitat, tot i que continua sent un important problema mundial de salut pública. La xifra d’incidència a Andorra, amb 7,4 casos per cada 100.000 habitants, se situa dos punts per sobre la mitjana europea, amb la prudència amb què s’han d’analitzar les dades en comunitats petites. La desarticulació dels serveis de prevenció, detecció i tractament del VIH en molts països per fer front a l’emergència del coronavirus ha motivat que aquest el Dia mundial contra la sida hagi girat al voltant de la Solidaritat mundial, responsabilitat compartida. Andorra té un doble camí. En l’àmbit intern, continuar treballant en la prevenció i la conscienciació, especialment dels col·lectius més exposats, i la detecció precoç dels casos, en què els tests ràpids gratuïts i confidencials han suposat un important pas. I externament intensificant la col·laboració amb els organismes internacionals en programes de suport als països amb menys recursos i més mancances.
Etiquetes
  • #1 Un día més
    (02/12/20 09:40)

    Les farmacèutiques estan més interessades en els seus negocis que en el valor de la vida, el càncer, la sida i el covid són un negoci envoltat de paraules com "conscienciació" simplement per recaptar diners, l'any que ve tornarem a parlar de la sida, just en el seu aniversari i després ens oblidarem de nou fins a l'any següent.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts