x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Estimular l'economia

Els ERTO han ajudat a reduir l’impacte de la crisi sobre les empreses i treballadors. Aquesta eina té plena vigència però no ha de fer oblidar la necessitat d’implementar en vistes a la tardor mesures que ajudin a impulsar l’activitat econòmica
Actualitzada 29/08/2020 a les 06:23
La pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte encara difícil de mesurar en l’economia mundial. En el cas d’Andorra resultaria complicat trobar una família que, d’una forma o altra, no hagi patit una rebaixa de renda puntual o permanent, llevat d’aquelles en què la totalitat dels seus ingressos provenen de sous públics. Treballadors en Suspensió de Temporal de Contracte de Treball o ERTO, aturats, autònoms, empresaris, propietaris de pisos o locals comercials... La crisi ha estat general i ha afectat transversalment tota la població.
Els diversos programes de suport que s’han posat en marxa des del Govern, amb el vot favorable del Consell General, han comportat un respir per a treballadors i empreses. La rebaixa dels lloguers o la possibilitat de reduir la despesa de nòmines de manera puntual a través dels ERTO ha salvat llocs de treball i negocis que sense aquest suport institucional s’haurien vist abocats a tancar. Ha estat una injecció de capital en el teixit productiu, amb un impacte molt important en les finances públiques. Les mesures econòmiques, laborals i socials de totes totes imprescindibles, han frenat la caiguda del Producte Interior Brut, encara per quantificar. Mentre molts estats europeus, com França i Itàlia treballen per allargar els ERTO fins a final d’any, aquesta possibilitat ja va ser contemplada per l’administració.

El descens de l’activitat a la tardor per l’estacionalitat i l’avenç de la malaltia fan témer noves tensions en el sector comercial i turístic. A més a més de mantenir els llocs de treball és necessari articular un pla d’incentius per reactivar l’economia, com els ajuts directes a les noves contractacions anunciats pel ministeri d’Economia al Consell Econòmic i Social. El primer paquet de mesures ha complert els objectius però cal posar en marxa una segona fase amb ajuts directes i uns nivells alts d’inversió del Govern, les empreses públiques i els comuns, especialment amb els projectes amb més impacte econòmic.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts