Editorial

Informar per conscienciar

Andorra no és aliena al repunt de casos de coronavirus a tot europa amb nombrosos països per sobre el miler de contagis diaris. la informació de qualitat és clau perquè la ciutadania torni a posar-se en guàrdia davant l’avenç del virus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vam voler creure que la primera onada de la Covid-19 estava superada i que fins avançada la tardor no ens tocaria tornar a patir. L’economia necessitava un petit respir i l’estiu havia de permetre un repunt de l’activitat. Després dels titubejos del mes de juliol, les xifres d’entrada de vehicles, fins i tot superiors a les de l’agost de l’any passat, evidencien una recuperació que en el cas del Pas de la Casa encara ha estat més notable. Tot i que les autoritats sanitàries andorranes han estat més prudents i exigents en prevenció i control, obligant a l’ús de la mascareta quan als països veïns tot just ho recomanaven, resulta impossible mantenir-se al marge del creixement de la propagació del virus en tot el territori europeu i, particularment, a Espanya. Les vacances dels ciutadans a l’estranger són un factor extra de risc per molt que s’hagi previst punts d’anàlisis posteriors. I com apuntàvem en aquesta mateixa tribuna ahir, la situació de la Seu d’Urgell, una ciutat de lligams molt estrets amb Andorra, suposa una nova amenaça.

Les xifres d’ahir no deixen marge de dubte. En només dos dies el nombre de casos actius ha augmentat per sobre el 20 per cent fins a situar-se en els 117. Hi ha un factor tant o més preocupant. El virus torna a colpejar el personal sanitari com és una infermera del Servei de salut mental de l’hospital i, sobretot, una companya de la residència El Cedre, on es va produir el brot més mortífer la passada primavera. Les lliçons d’aquella experiència, la millora de la detecció, la diagnosi i el material de protecció han de permetre minimitzar-ne l’impacte entre un col·lectiu molt vulnerable com són els residents d’avançada edat.

El repunt és en gran part fruit de la falsa percepció de seguretat i fa imprescindible reforçar la conscienciació ciutadana. En aquesta àrea no hi ha fórmules màgiques més enllà de donar la màxima informació precisa i diària, sense alarmismes ni omissions i posant a l’abast dels mitjans i, per tant de la ciutadania, els interlocutors més qualificats.

tracking