Editorial

Capital privat per a EMAP

Pal-Arinsal, l’única estació d’esquí alpí 100% de capital públic, està treballant en una privatització parcial que permeti al domini esquiable afrontar projectes d’inversió inassumibles per al comú

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns han tingut un paper fonamental en el creixement i consolidació del sector de l’esquí. El lideratge en l’àrea dels Pirineus i el posicionament internacional de les estacions andorranes no hauria estat possible sense la implicació de les corporacions locals que han aportat múscul per a inversions o promoció exterior. Si els comuns han estat clau per assegurar la pervivència dels camps de neu durant molts anys, la participació en les societats gestores també ha tingut un impacte sobre les seves finances en detriment de les inversions de la mateixa parròquia. Així, els plans d’inversió o la cobertura del dèficit ha suposat un llast que en el cas específic del comú de la Massana, propietari únic de les estacions d’Arinsal i Pal, va estar a punt de provocar la intervenció de la corporació per superar el llindar d’endeutament legal.

En els darrers anys, els comuns han perdut pes en l’accionariat dels camps de neu. L’entrada de Saetde en el capital d’Ordino-Arcalís ha deixat EMAP, societat que explota Arinsal-Pal, com l’única empresa del sector amb el 100% de capital públic. Els responsables del comú massanenc i de l’estació d’esquí són perfectament conscients dels avantatges que pot comportar en aquests moments una privatització parcial del camp de neu. La competitivitat en un sector en què a les potències del centre d’Europa se sumen territoris emergents fan necessaris uns nivells d’inversió molt elevats. L’entrada de nous accionistes trauria pressió a les finances locals, n’agilitzaria la gestió i permetria afrontar inversions fora de l’abast de la corporació, com pot ser la unió esquiable dels de les pistes d’Arinsal i Pal. Té tot el sentit que el comú massanenc treballi amb aquest objectiu però tenint clar que és imprescindible que un procés d’aquestes característiques s’afronti amb rigor, amb la planificació adequada, transparència i garantint la lliure concurrència.

tracking