x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

La fi de les colles de caça?

La Setmana de l’isard se celebrarà del 13 al 20 del mes vinent i es podran abatre 181 animals després que el recompte hagi situat la cabana en els índexs més alts dels últims 20 anys. Més enllà de les xifres ha arribat el moment de parlar del format i les regles
Actualitzada 15/08/2020 a les 06:35
La polèmica al voltant de la Setmana de caça de l’isard creix en intensitat a mesura que s’acosta la convocatòria anual. Tot i que ara no ens movem en les circumstàncies que van motivar la intervenció dels països veïns, sinó en qüestions d’índole interna. Enfrontament entre caçadors i defensors que s’aboleixi, però sobretot entre la directiva de la federació i un grup significatiu de practicants. Perquè el debat no tracta tant de si s’ha de suprimir la caça de l’isard com de si s’ha de canviar el format i les regles. Per un cantó, hi ha els defensors de mantenir-ho tot igual apel·lant a les essències de la trobada i, per l’altre, els que reclamen dins del col·lectiu una transformació completa. Per començar deixar d’adjudicar les anelles per colles i que siguin nominals i intransferibles per als caçadors que els toqui cada temporada. D’aquesta manera es posaria fi a la pràctica habitual d’inflar el nombre de membres de les colles –molts dels quals no tenen intenció de participar-hi– per aconseguir més anelles, i de retruc s’acabaria amb les colles com les coneixem ara. També han posat sobre la taula eliminar la setmana per alleugerir la pressió sobre els animals i repartir la pràctica cinegètica en mesos. El caçador en possessió d’una anella hauria d’avisar amb antelació que surt i per quina zona es mouria. Propostes que reben el rebuig frontal dels responsables de la federació. Igual que es van oposar que la modificació de la llei que autoritzava els banders a portar pistola amb l’excusa que seria un nou cos armat. En el fons del que estem parlant i molesta sobre manera la part que representen els dirigents del col·lectiu és que augmenti exponencialment el control de la pràctica cinegètica. La qual cosa hauria de ser motiu de reflexió dels responsables del ministeri de Medi Ambient. La Setmana de caça comença en un mes i en acabar s’ha de debatre a fons si és sostenible el model actual. A nivell d’imatge de país inclòs. L’ideal seria que tots els agents implicats hi participessin, però no és imprescindible per arribar a canviar les normes si es creu necessari.
Etiquetes
  • #3 Antoni
    (15/08/20 18:14)

    Ara bé! Si es vol canviar les costums...,! I aquest és el motiu,Pues,caldrà..veureu amb el temps...?
    Ja tenim ,per comparar,a França, es caça durant un mes ,els dies autoritzats,que correspon a la semana nostra..!
    I amb quina diferència...?
    Qui et prohibeix ,quedar te a la montanya,i esperar caçar quant te toca ...!
    No hi veig la diferència, i si més problemes...

    Respondre
  • #2 Antoni
    (15/08/20 18:06)

    A veure! No crec que es pugui caçar l'isard tot l'any!
    Abans es caçaba a l'agost !
    Quant...? Pues als Anys 60 ..? Es va retardar un mes ..! Perquè pues... alguna cria encara mamaba!
    Caçar al setembre/octubre es l'època!
    Carregar se la semana..!..? Pues no se el perquè!..?
    Fer que els caçadors siguin els reals! Pues si ,seria bo,..!
    Ara,de poder caçar lliurement, i individualment, com el cabirol o el muflo ..? Pues...? No crec que sigué igual...!
    Caçar l'isard es únic! A frança, no tenen la semana, i també es caça similar..!durant un mes...!
    Crec que concentrar la i mantindre la a una semana es lo millor..!

    Respondre
  • #1 caçador d'isards
    (15/08/20 11:44)

    Queda claríssim que la caça de l'isard en el format que la coneixem és completament decadent i obsoleta, amb data de caducitat imminent!
    La reforma passa indiscutiblement per les anelles personals e intransferibles tal i com s'està fent amb el mufló i el cabirol, erradicant ipso facto tots els caçadors ficticis que engreixen actualment totes o gairebé totes les colles.
    La posició de la Facip no és d'estranyar, veien qui hi ha al capdavant de la mateixa (esperem pel bé del col·lectiu dels caçadors que el moviment que hi ha entre caçadors acabi portant el seu fruit i es pugui canviar dita junta...)
    El que és molt més difícil d'entendre és la posició de govern...

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts