x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Criteris només sanitaris

La decisió d’acollir metges i infermeres cubans va ser adoptada en un moment d’incertesa davant l’evolució del coronavirus i pensant només en l’atenció mèdica a la població, deixant de banda ideologies polítiques i rivalitats
Actualitzada 26/06/2020 a les 06:42
La deserció, fugida o escapada –com es vulgui anomenar– d’un metge i militar cubà amb una jove infermera de la brigada mèdica que es va desplaçar de Cuba per reforçar el personal sanitari en la lluita contra la Covid-19 ha pres una transcendència que possiblement sigui exagerada. La decisió, òbviament personal com la qualifica Cuba, no ha de ser estrictament política o per falta de llibertat a l’illa, ningú sap en aquests moments la motivació real, i només ha sortit a la llum pública que ambdós van iniciar una relació sentimental arran del constant contacte en la feina del dia a dia. L’intent de polititzar aquesta decisió, sigui per una banda o per l’altra, és bastant absurd. Cuba i els EUA estan embrancats en una guerra bruta històrica que s’ha tornat a potenciar amb el lideratge de Donald Tump, malgrat els tímids intents d’obertura del règim comunista. Andorra està al marge d’aquesta disputa, i qualsevol que conegui una mica la democràcia andorrana pot entendre que no combrega amb dictadures i que una majoria de l’electorat ha optat tradicionalment per opcions de centredreta. A inici de la crisi sanitària, el ministeri de Salut va demanar ajuda al seu homòleg cubà per reforçar el sistema de salut i lluitar millor contra l’epidèmia de la Covid-19. 39 metges i infermeres cubans van ser enviats a final de març, com també es va fer a Itàlia. Cuba ha implementat des de fa temps l’exportació de serveis mèdics, fet que constitueix un dels motors de la seva economia. En alguns casos –especialment catàstrofes humanitàries– són iniciatives solidàries i el cost l’assumeix Cuba, però la majoria de les missions entren en la categoria d’exportació de serveis professionals i suposen una font d’ingressos. La col·laboració amb Andorra entra dins del camp estrictament sanitari sense cap connotació política i cal dir de forma clara que s’han exagerat i distorsionat algunes informacions que reclamaven sancions per a països amb metges cubans. Una flor no fa estiu i una minsa opinió d’un senador en cap cas s’ha de veure com un posicionament del govern nord-americà. Com a molt aquest cas juga a favor dels interessos dels EUA per insistir que els metges cubans són forçats a treballar, independentment que aquesta anomenada deserció pugui tenir a veure més amb el cor que amb ideologies polítiques.
Etiquetes
  • #5 Jo
    (26/06/20 23:04)

    A Andorra tot el que olor a comunisme fa por. On estan els metges de Trump. Perdó, els EUA envia a altres països bombes per matar la població, sense passaport ni permís.

    Respondre
  • #4 Nicolae Ceaușescu
    (26/06/20 13:38)

    Denunciar que els metges cubans són explotats o demanar que es respectin els drets humans mes bàsics de totes les persones que treballen a Andorra - Passaports retinguts, sou per sota el límit legat, vigilància de moviments, etc.- no és ni "exagerat" ni "absurd".

    Respondre
  • #3 ciutadana
    (26/06/20 12:18)

    Estic d'acord. Davant aquesta crisi (que cada cop tenim mes informació que ha estat un cop de má en contra de la llibertat i pel control global de la població), entenc que, donades les informacions internacionals, el govern es posses les piles i tractes de prevenir la possible manca de personal, no seréjo qui critiqui això. Si podia haver acceptat l'ajut de França o era millor agafar els cubans, aquí no se que dir. Però ens hem de posar al lloc i en el context de panic. A posteriori sempre es facil d'opinar.Segur que hi ha coses mal fetes, però os podeu posar al lloc dels que tenen la responsabilitat de decidir i fer-ho a correcuita?. El que sí ens hem de plantejar a partir d'ara i amb les noves informacions que estem rebent de gent capacitada, es si deixem prejudicis i desinformacio apart, i fem cas dels metges que troben una relació creuada amb la vacuna de la grip estacional, a més de tota la manipulació pel lobby farmaceutic-financer,amos de les grans agencies de comunicació global

    Respondre
  • #2 Affaire cubà
    (26/06/20 08:41)

    Del Diari és millor llegir els comentaris que les reflexions de l'editorial, mai mossegarà la mà que li dóna de menjar.

    Respondre
  • #1 critic
    (26/06/20 08:12)

    Aquest editorial ha estat redactat directament pel govern?

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts