TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Editorial

Imprudències al volant

Entre el 2017 i el 2019 han mort onze persones en accidents de circulació, a les quals se n’han de sumar dues més des de principi d’any. Tot sovint les causes dels accidents són les imprudències dels conductors. Cal incidir a evitar-les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Automòbil Club d’Andorra (ACA) va presentar ahir la segona edició de la campanya Missió Zero Accidents, que des d’ara i fins a final d’any se centrarà en la perillositat de conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues. La campanya, en la qual col·laboren el Govern i MoraBanc, incidirà en el comportament del factor humà, però no pas des del punt de vista del conductor que decideix posar-se al volant ebri o drogat, o en els dos estats al mateix temps, sinó en la persona que està al seu costat quan està consumint i no reacciona amb la contundència necessària per evitar que circuli intoxicat. Segons va explicar el secretari de l’ACA, Antoni Sasplugas, en la presentació de la campanya es va decidir incidir en els acompanyants dels conductors vist que el missatge “Si beus, no condueixis”, que està totalment integrat en la societat des de fa anys, no ha funcionat com s’esperava. “Els comportaments imprudents se segueixen succeint, la qual cosa ens va fer posar en qüestió l’efectivitat d’aquest missatge. És per això que vam decidir treballar en una línia de comunicació que té la premissa d’incidir en l’entorn més proper de les persones que estan tenint una conducta d’excés, sigui la parella, un amic o un company de treball”, deia ahir Sasplugas d’una campanya que segons l’ACA “no tan sols busca sacsejar la consciència dels que són conductors, sinó que interpel·la, directament, el seu entorn més proper i apel·la al compromís de tots, perquè tots en sortirem beneficiats”. Els accidents de circulació deixen morts (onze entre el 2017 i el 2019 i dos més, dos vianants, des de principi d’any), però també ferits molt greus, persones discapacitades de per vida i famílies destrossades. I sempre que es debat com fer front a aquesta xacra apareix la divisió entre els partidaris de la previsió i els del càstig. Campanyes com la de Missió Zero Accidents són necessàries per conscienciar de les greus conseqüències dels seus actes a totes aquelles persones que es posen al volant sota els efectes de l’alcohol i les drogues o aquelles que tenen comportaments imprudents com parlar o enviar missatges utilitzant el mòbil. En el cas d’Andorra és absolutament necessari combinar-ho amb la revisió del Codi de Circulació, aturada per la crisi de la Covid-19, per actualitzar algunes de les sancions que ara mateix són irrisòries.

tracking