TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Editorial

Donació de medul·la

Cal informar el ciutadà de la necessitat d’inscriure’s al registre i ser un possible donant de medul·la òssia, ja que només una de cada 4.000 persones que ho fan acaba resultant compatible amb un receptor d’aquest teixit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper 16 de març és el dia escollit pel ministeri de Salut per posar en funcionament el Programa de donació de medul·la òssia. A partir d’aquella jornada, tots els ciutadans d’entre 18 i 40 anys que així ho desitgin es podran inscriure al registre internacional REDMO per ser donants de medul·la òssia, teixit que estarà a l’abast de qualsevol pacient del món que el pugui necessitar. L’entrada en vigor d’aquest programa se suma al de donació de cordó umbilical que està en funcionament al Principat des del 2012. Cal recordar, i així ho va posar en relleu ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que el programa de donació de cordó umbilical ha servit per efectuar sis trasplantaments, el darrer aquest mateix any. El titular de la cartera de Salut va avançar que el ministeri està treballant per posar en marxa a curt termini un tercer programa de donacions, concretament el d’obtenció de còrnia. Respecte al programa de donació de medul·la òssia, cal recordar la importància que els bancs de teixits mundials tinguin el major nombre de donants al seu abast. Des del SAAS, que serà l’encarregat de vehicular tot el procediment, es va recordar ahir que només una de cada 4.000 persones que es fan donants acaba resultant compatible amb un receptor, fet que converteix en fonamental que el màxim nombre de ciutadans s’hi inscrigui. Es fa necessari, a més de posar en marxa el programa, la realització d’una campanya per promoure aquest tipus de donacions. Informar, per exemple, que la de medul·la òssia és l’única donació que es pot fer en vida i que el cos regenera el 100% de les cèl·lules al cap de pocs dies. Així ho indica la Fundació Josep Carreras, un dels centres de referència en la lluita contra la leucèmia. Cal una bona informació que acabi amb la falsa creença que la donació de medul·la és extremament dolorosa. La Fundació Josep Carreras recorda que l’únic efecte secundari de la donació de medul·la òssia mitjançant la punció és el possible adoloriment de la zona intervinguda; un adoloriment que generalment desapareix al cap de 48 hores o menys i que es controla amb analgèsics comuns. La punció s’efectua a un quiròfan i amb anestèsia general. Igualment, cal recordar que en cas que un donant sigui compatible amb un receptor, l’obtenció es fa a Barcelona i que totes les despeses estan cobertes.

tracking