TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Editorial

Tractament oncològic

El ministeri de Salut sembla que ha descartat la instal·lació d’una unitat de radioteràpia i continuarà apostant perquè els malalts de càncer facin els tractaments als països veïns. Ara busca mesures alternatives.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut, almenys a dia d’avui, ha descartat la instal·lació d’una unitat de radioteràpia a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Ho fa a causa de l’elevat cost d’aquesta instal·lació i per una qüestió de massa crítica. El nombre de malalts de càncer que acabaria fent ús de la unitat de radioteràpia no justificaria la inversió que s’ha de fer, no només per posar en marxa la instal·lació sinó també per al seu manteniment. Igualment, segons el ministeri de Salut, que encapçala Joan Martínez Benazet, el ritme de millores en el tractament del càncer i les innovacions tecnològiques que es preveuen farien que l’equip de la unitat de radioteràpia quedés obsolet en un curt període de temps. Així, l’actual equip ministerial, a diferència del que va encapçalar en l’anterior legislatura Carles Álvarez Marfany, ha decidit prescindir d’aquesta instal·lació i apostar per dur al país en un futur altres tractaments relacionats amb la radioteràpia més avançats com són els que s’utilitzen als quiròfans. És per això que, de moment, se seguirà derivant els pacients de càncer als països de l’entorn perquè es considera que és allà on es pot tenir accés als tractaments més avançats. Qualsevol malaltia de la gravetat de les oncològiques és un maldecap per qui la pateix i per als seus familiars i en el cas del càncer, això s’agreuja quan els malalts s’han de desplaçar fora del Principat per seguir els tractaments. És per això que es pot considerar un encert la decisió del ministeri de Salut, que vol pal·liar en certa mesura haver descartat la construcció d’una unitat de radioteràpia al Principat. Al llarg d’aquest any està previst que l’hospital disposi d’un radiooncòleg que visitarà els malalts de càncer en dies concrets. Es vol que faci una figura d’acompanyament als malalts i les seves famílies. Així, serà l’encarregat de fer la primera visita als pacients als quals se’ls hagi diagnosticat una malaltia oncològica. Igualment, estarà a l’abast dels malalts perquè el consultin en cas que hi hagi complicacions o tinguin dubtes. Aquest radiooncòleg, a més, haurà d’ajudar el ministeri a marcar el camí que ha de seguir el país en matèria oncològica tenint en compte els avenços en aquest camp. Si realment la unitat de radioteràpia és inassumible econòmicament i poc efectiva d’aquí a poc temps, és important trobar alternatives per als malalts.

tracking