x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Emergència ecològica

Els tres grups parlamentaris que conformen la majoria han decidit presentar una proposta de reconeixement de la crisi climàtica i impulsar mesures per reduir dràsticament les emissions anuals de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle
Actualitzada 23/07/2019 a les 06:44
Tradicionalment Andorra ha donat l’esquena a la preservació de l’entorn natural. En primer lloc perquè no hi havia motius objectius d’alarma mediambiental per les particularitats del país i la seva economia. En segon, perquè quan es transformen les estructures amb el turisme i l’explosió demogràfica la prioritat és una altra i no es té cap mena de sensibilitat amb la natura. Només el cultiu del tabac frena la frenètica expansió immobiliària que s’escampa per tot el país sense cap mena de respecte. I el tabac és un fre no per raons altruistes o de consciència ecològica, sinó perquè era una de les inversions més rendibles. Des de fa poc temps s’ha començat a entendre la importància, a tots els nivells, que té per al nostre futur la preservació del medi ambient després de dècades d’agressions sense miraments. Malgrat les evidents destrosses que s’han fet encara hi ha cert marge de maniobra per garantir l’equilibri. Ara bé, el termini temporal per començar a prendre decisions és limitat. Els tres grups parlamentaris de la majoria van mantenir ahir una reunió amb l’objectiu de presentar una proposta de reconeixement de la crisi climàtica i declarar l’estat d’emergència ecològica, la qual cosa implica el compromís de tirar endavant un seguit de mesures per reduir les emissions de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle. Entre les accions que es proposen destaquen la prohibició dels plàstics d’un sol ús, reservar més espais i zones verdes als nuclis densament habitats i imposar una taxa a tots els vehicles de gasolina i gasoil per fomentar la renovació del parc mòbil en benefici dels cotxes elèctrics. Unes iniciatives ambicioses, valentes i lloables, que demanaran una convençuda voluntat política perquè no s’acabin descafeïnant o es converteixin en paper mullat com ha passat en tantes altres actuacions que buscaven acostar-nos als estàndards europeus. I més en aquest cas, que es tracta de situar-nos en posicions capdavanteres. Les pressions dels sectors afectats per les restriccions no es faran esperar quan el document arribi a tràmit parlamentari, si és que arriba com diuen. És important destacar la presència en la trobada dels representants del col·lectiu de joves Fridays for future Andorra, decisius per despertar la consciència ecològica en estaments poc sensibles a aquests tipus de reivindicacions.
Etiquetes
  • #5 Marco Mijares
    (23/07/19 17:58)

    Aquests politics d'Andorra realment em fan riure, es pensén que som idiotes. A Andorra la ambició per fer négoci no te límits amb molts plans de altissim impacte sobre la taula. La llista es llarguisima. Ampliacions de pistes d'esqui, construir un aerport comercial, teleferics nous, projectes immobiliaris en espais naturals, tirolines més llargues del mon, ponts tibetans més llargs del mon, alguna carretera nova o ampliació si fa falta etc. El tranport public es totalment insuficient dons la gent viu repartida en poblets petits, hi ha una dependencia enorme del cotxe, els turistes també ho fan d'aquesta manera. Ara complicar la vida a la gent que difícilment s'ha anat adaptant a la realitat andorrana em sembla pijar fora de test. Tema plastic, no hi ha cap iniciativa médi ambiental res un 0 vas a comprar una poma a qualsevol supermercat i te la has de emportar en una bosa de plastic, per posar un exemple, es absurt!. El Consum no te limits i la ambició menys. Andorra necesita si vol politiques medi ambientals exemplars "estirar del freno de ma" posar fre ja hem arribat al limit!!! protegir la natura!! La resta de coses son també importants pero secundaries.

    Respondre
  • #4 Marco Mijares
    (23/07/19 17:19)

    "Preocupats per Emergencia ecologica" va no em feu riure! Aquí ningún vol renunciar a res, com be diu l'article hi ha una explotacio i una agresió al medi ambient cosntants i molts proyectes sobre la tabla de continuar exactamente igual. A Andorra hi ha poques alternatives al transport per carretera tenim una gran dependencia del cotxe dons son molta la gent que viu en pobles mal conectats per transport public. Obligar a canviar de cotxe o castigar amb taxes es complicar la vida a la gent que amb molt d'esforç s'ha anat adaptant a la realitat de viure aquí. Cotxes electrics no son lo millor pel medi ambient, que en faran amb residus de les bateries?. El Consum de plastic no baixa ni lo mes mínim, si vas comprar continua exactament igual, no hi ha politiques medi ambientals, només Consum!! i AMBICIÓ per consumir més. La solució no esta en putejar la gent, esta en parar la explotació salvatge dels recursos naturals i protegIr la natura. Cosa que no s'esta fent.

    Respondre
  • #3 Res de res
    (23/07/19 10:09)

    I els aires acondicionats que teniu a la redacció per estar a 18º graus a l'estiu, i la calefacció de gasoil que us permet estar a 25º a l'hivern també la taxarán amb un impost ? I el consum que feu de paper i transport de diaris, amb els correponents residus ho pagareu també ? És fàcil fer pagar els altres...

    Respondre
  • #2 Jo no soc tonto
    (23/07/19 09:47)

    La "emergència ecològica" és l'excusa perfecta perquè el Capitalisme ens pugui fregir a impostos.

    Respondre
  • #1 DOBLE MORAL
    (23/07/19 08:55)

    Fins que no canviem la politica de residus, no anirem en lloc, continua sent una societat CLINEX (usar y tirar)

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts