x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Llei de transparència

El primer moviment legislatiu del Govern tripartit serà una llei que tindrà com a objectiu augmentar la transparència política. I ho haurà de fer de tal manera que no impedeixi fer excessivament incompatible la política amb la professió
Actualitzada 29/05/2019 a les 10:11
La primera llei que entrarà a tràmit parlamentari el Govern tripartit, format per Demòcrates per Andorra, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos, legislarà sobre la transparència i el bon govern i obligarà el cap de l’executiu, els ministres, els consellers generals i la resta de càrrecs electes a passar pel notari per donar fe del seu patrimoni a l’inici del mandat i abans d’assumir el lloc per al qual han estat escollits. L’objectiu de la llei és poder saber a final de la legislatura quin és el patrimoni de cadascun dels servidors públics en el cas que hi hagi alguna sospita d’enriquiment il·lícit per part d’alguna d’aquestes persones. El projecte de llei de l’executiu no preveu, però, que la declaració de béns feta davant notari per part dels càrrecs electes sigui pública. Tot i que hagués estat un pas endavant en la transparència política que saber els béns que tenen els representants de la ciutadania abans i després de passar per un càrrec públic estès a l’abast dels electors que els han posat al capdavant, la pròpia idiosincràsia del Principat dificulta una pràctica que és comuna en altres països del nostre entorn. Només cal pensar en bona part dels caps de Govern de l’era constitucional, ja que hi hauria problemes per diferenciar entre el patrimoni personal i el familiar. Tot i que potser encara ara no és el moment que siguin públiques aquestes dades, sí que es pot considerar un pas de gegant cap a la transparència el fet que els càr­recs públics hagin declarar els béns i donar explicacions davant d’un possible enriquiment sospitós durant el seu pas per la política. Un altre aspecte important del projecte de llei que es vol entrar a tràmit parlamentari fa referència a les incompatibilitats dels servidors públic. Un cop més la petitesa del Principat fa imprescindible que la llei deixi ben clares quines són aquestes incompatibilitats i que tingui en compte les especificitats del país a l’hora de dictar què pot fer o deixar de fer un càrrec públic. Una legislació excessivament restrictiva podria fer molt complicat trobar ciutadans disposats a ocupar un càrrec públic si això, per exemple, els impedeix seguir exercint la seva professió. Cal tenir en compte les dificultats que ha tingut l’executiu acabat de tancar per poder formar un equip de Govern, en alguns casos per la por a poder fer incompatibles professió i càrrec públic.
Etiquetes
  • #1 Algu ho havia de dir.......
    (29/05/19 08:50)

    Si la declaració de béns feta davant notari per part dels càrrecs electes NO és pública, ON ÉS LA TRANSPARENCIA? Ens preneu per idiotes?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts