x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Limitació al tabac

El preu del tabac quedarà limitat perquè no es puguin rebentar preus i per no facilitar el contraban. El debat es va escalfar després que s’expliqués que hi ha comerços al Pas sospitosos d’afavorir aquesta pràctica il·legal
Actualitzada 19/01/2019 a les 08:05
Toni Martí va defensar ahir la fixació d’un preu mínim de venda de tabac que estarà vinculat a l’evolució dels preus a Espanya. El debat, dins de la sessió d’aprovació dels pressupostos, va ser complicat després que el cap de Govern va afirmar que han sorgit al Pas de la Casa botigues que no tan sols “rebenten preus” del tabac, sinó que fins i tot poden arribar a ser “focus” de contraban. Toni Martí va remarcar que l’aparició d’aquest tipus d’establiments pot significar una font de problemes per a Andorra. S’ha de ser conscient de la realitat del sector tabaquer i dels perills que hi ha avui en dia de tenir situacions complicades amb França. El diferencial del preu entre els dos països és molt gran, però en certa manera això està més vinculat al fet que el veí del nord va començar una escalada d’augments molt gran. El diferencial també és molt important entre França i Espanya, i amb d’altres fronteres de l’Hexàgon. París va començar una campanya de línia dura intentant que la gent deixi de fumar sobre la base del cost econòmic. S’ha fixat que en un parell d’anys el preu del paquet serà de deu euros. Per a un fumador d’un paquet al dia significarà 300 euros al mes només en cigarrets. Aquest plantejament ha fet que la diferència amb Andorra sigui un punt d’atracció per a gent que vol obtenir un benefici fent contraban. I a efectes pràctics la majoria de passadors i organitzacions ja són francesos a diferència de la realitat històrica. Andorra ha de ser molt curosa i no facilitar aquest tipus d’activitat. Per aquest motiu s’ha fixat un límit en línia amb el preu d’Espanya. Pensar a fer-ho respecte a França significaria que el tabac passaria a ser automàticament més car que a la frontera sud i per tant el sector moriria automàticament. El tabac és una matèria molt sensible en què s’han de fer equilibris entre mantenir un sector que és la principal font d’ingressos de l’Estat amb més de cent milions anuals i no provocar problemes amb els països veïns. Hauria de ser un afer en què existís una espècie de consens polític a causa que l’Estat s’hi està jugant massa. A hores d’ara, però, amb les eleccions al tomb de la cantonada, és inútil pensar que l’oposició, i és normal des d’un punt de vist electoral, no aprofiti qualsevol tema per atacar el Govern.
Etiquetes
  • #1 Pepe
    (19/01/19 15:10)

    Lo primero es decir q el reconocimiento de q la soberania de andorra a la hora de fijar el precio del tabaco ya no existe, le honra. Es decir,los precios los marca españa en andorra. Y lo reconoce. Q honradez. Claro q despues larga lode las tiendas delpas sinaportar una sola prueba.Es normal en los pomiticos q obedecen interesno nacionales pero esmuy descarado y los andorranos y residentes no se merecen tamaña traicion. Somos andorranos o no lo somos? Y si lo somos..merecemos tanta traicion? Q sera lo proximo? Aborto libre y gratuito? Estose va alcuerno y nadielo a a evitar.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts