x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Pisos i economia

La situació del mercat immobiliari s’ha agreujat de forma considerable amb l’arribada dels treballadors temporers, que tenen dificultats per trobar pisos de lloguer a preus no abusius. Però el problema és estructural, no conjuntural
Actualitzada 25/11/2018 a les 06:45
L’arribada dels temporers per treballar a les estacions d’esquí ha accentuat les dificultats per trobar pisos de lloguer a uns preus que no siguin abusius. Hi ha molta demanda i poca oferta per les dates en què ens trobem. Però la problemàtica del mercat immobiliari ve de lluny i afecta un volum de la població molt més elevat i que viu de forma permanent al país. És una qüestió estructural i no conjuntural des de l’inici de la recuperació econòmica i la retirada del mercat d’un nombre considerable de pisos fruit de la cooperació fiscal amb els països veïns. Davant d’aquesta conjuntura, les institucions, amb el Raonador del Ciutadà al capdavant, han començat a calibrar la gravetat de la situació i a plantejar la necessitat de trobar solucions immediates per tallar d’arrel un tracte que és del tot discriminatori i que aprofundeix en les desigualtats socials. Hi ha moltes famílies que han hagut de deixar l’habitatge perquè han patit un augment exponencials del preu dels lloguers que estaven pagant, tot i que les dificultats per trobar una alternativa són molt elevades per la falta d’oferta. Però encara hi ha situacions més desesperades de persones que no es poden ni plantejar fer front a un increment de les quotes. La gravetat de problema és molt elevada des del moment que ultrapassa les persones afectades i el sector concret per incidir en tota l’economia i en la imatge del propi país. El preu de l’habitatge de lloguer i la dificultats per trobar-ne és un dels motius principals perquè Andorra comenci a deixar de ser una plaça amb oportunitats laborals interessants. El que més d’hora que tard comportarà un empobriment general en no poder ni contractar ni fidelitzar un col·lectiu de treballadors que aporten valor afegit. El nivell de vida cada cop més elevat no està en consonància amb els salaris que es paguen al sector privat, i massa vegades no ho poden estar perquè hi ha moltes empreses que no serien viables. També n’hi ha que abusen i estan lluny de les condicions laborals mínimes exigides. El país es troba en un moment de transformació del paradigma econòmic amb el procés d’obertura al capital estranger. Diferencial fiscal, seguretat jurídica, qualitat de vida i altres atractius que es poden oferir a les empreses perquè s’instal·lin aquí quedaran en no res si no es pot disposar de mà d’obra qualificada. El Govern té un greu problema sobre la taula i ha d’actuar.
  • #1 Manel
    (25/11/18 08:37)

    Aquest problema fa anys que el té, decades diria jo. Però fins ara Govern sempre s'ha estimat més mirar cap a altre lloc i ignorar-lo ja que tradicionalment ha estat un problema que patien més aviat els residents, i per lo tant no-electors, que no pas andorrans, que sí voten.
    Ara, amb els anys, el problema s'ha anat agreujant i cóm comença a afectar l'economia del país cal veure si el pròxim Govern seguirà ignorant-lo o no.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts