x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

El comú incongruent

El comú de Sant Julià va aprovar ahir destinar 300.000 euros a l’estudi per a la viabilitat d’instal·lar una tirolina a la zona de Naturlandia que uneixi la cota 2.000 amb la 1.600. També es va acordar una nova injecció a Camprabassa.
Actualitzada 30/10/2018 a les 06:38
El comú lauredià finalment ha tirat endavant un dels projectes més polèmics del mandat, que consisteix a pagar 300.00 euros perquè es faci un estudi sobre la viabilitat d’instal·lar una tirolina de sis places a Naturlandia. Tot el procés ha estat farcit de dubtes perquè, d’entrada, és difícilment comprensible que l’estudi d’un projecte per a Naturlandia el pagui el comú quan Camprabassa és una societat privada en què la corporació n’és tan sols la màxima accionista. L’excusa que Camprabassa no pot pagar l’informe perquè no té diners és inaudita. Si no hi ar­riba econòmicament, que faci com qualsevol empresa privada: o demana un crèdit o hi renuncia. El projecte té tants clarobscurs que només la tossuderia ha permès que s’arribi fins a l’aprovació. Primer, cal que sigui viable mediambientalment, perquè només cal pensar en la deforestació inherent a la instal·lació de pilones a una distància a la qual sis persones puguin anar amb els braços oberts sense tocar-se al llarg de més d’un quilòmetre. La viabilitat econòmica també és una incògnita, ja que el projecte, en cas que s’executi, tindrà un cost aproximat d’uns cinc milions d’euros. La capacitat de retorn d’una inversió d’aquesta magnitud a partir dels viatges en tirolina és dubtosa. A més, la inversió dels cinc milions s’haurà de fer en una societat público-privada en la qual participi el comú, i a hores d’ara sembla difícil que alguna empresa pugui córrer un risc tan elevat. Perquè l’espectacle al comú de Sant Julià arriba fins al punt que el nou projecte de dubtosa viabilitat i que amenaça de ser una nova rèmora per a la parròquia es fa públic el dia en què s’anuncia la injecció de 300.000 euros més per cobrir els mals resultats del parc durant l’estiu, una xifra que, va argumentar Josep Miquel Vila, no s’esperaven. El cònsol que va predir que el 2018 Naturlandia començaria a tenir beneficis i a retornar els milions de deute és qui novament augmenta l’endeutament de Camprabassa amb noves injeccions. És difícilment justificable que mentre no se sigui capaç d’aturar el forat de Camprabassa per a les finances lauredianes el comú s’embranqui en nous projectes com la ti­rolina. Però fa la sensació que el sentit comú fa temps que va desparèixer de Casa Comuna.
Etiquetes
  • #5 Confessió d'una accionista particular.
    (30/10/18 11:40)

    Els accionistes privats del parc, contents de no pagar estudis de viabilitat ni nous projectes. No demanen res més. És que senzillament van invertir en el parc a fons perdut, o com qui compra una entrada de fila zero. Potser tampoc va ser exactament així: la majoria dels particulars varen comprar accions per a que els barons d'UL veiessin que havien comprat accions. Pel que fa als dividends i al valor futur de les accions, ja es temien el pitjor.

    Respondre
  • #4 Dolores.
    (30/10/18 09:42)

    300.000 euros per a l'estudi de viabilitat, 300.000 euros per a cubrir els mals resultats de l'estiu. Com acabaran aquests euros?
    Senzillament, es convertiran en accions de Naturlandia. Els lauredians, a hores d'ara, segur que som propietaris del parc per sobre del 90%.

    Respondre
  • #3 Julià.
    (30/10/18 09:15)

    A gairebé tretze mesos de les properes eleccions comunals, el cònsol major, Sr. Vila, té una sortida DIGNA que la ciutadania li agrairia: aturar tot estudi, tot projecte, fins a les properes eleccions.

    Respondre
  • #2 Lauredia
    (30/10/18 08:14)

    Es pot dir més alt pero no més clar... 

    Respondre
  • #1 Joan
    (30/10/18 07:47)

    El Tribunal de Comptes no pot permetre que el Comú pagui l'estudi d'un projecte de Naturlandia.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts