x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

El vesper dels lloguers

Xavier Espot ha demanat a les ONG que deixin pisos per a un lloguer social que es podrien destinar a persones amb risc d’exclusió o fins i tot per a la vintena de refugiats que han d’arribar properament
Actualitzada 17/05/2018 a les 06:48
Els lloguers continuen sent el principal problema social i tot apunta que continuarà empitjorant. La situació complicada no tan sols afecta la gent que està buscant habitatge en aquests moments, sinó també bona part dels que ja estan en pisos llogats. La por a l’increment de preus que s’espera en la majoria de casos a mesura que vagin finalitzant els contractes és una preocupació important. No tots els propietaris estan actuant de la mateixa forma, però n’hi ha que estan aplicant pujades d’entre el 25% i el 50% del preu de fa cinc anys. L’impacte del sobrecost de la vida vinculat al lloguer anirà fent-se més visible cada dia. El salari mitjà de 2.000 euros és una fal·làcia, ja que si es treu el sector financer i el sector públic queda en poc més de 1.500. I els salaris més habituals es troben entre els 1.200 i els 1.400 euros a l’empresa privada. Amb aquests condicionants és fàcil albirar que a moltes famílies, perquè per a les persones que viuen soles és directament un suplici, se’ls farà molt costa amunt arribar a final de mes. Estem a punt d’entrar en un escenari insòlit i trist amb gent que es trobarà en situació de precarietat tot i tenir una feina fixa. El Govern ha d’actuar de forma més contundent, perquè les mesures que ha presentat no donen cap garantia a curt termini, molt poques a mitjà i només alguna a llarg. Es requereixen mesures d’impacte i no cal oblidar que la pròpia patronal ha alertat que s’està complicant molt que arribin nous empleats a Andorra a causa que amb els salaris que es paguen no es pot fer front als lloguers que s’estan demanant. Accions com demanar a les ONG que prestin pisos són lloables, però no tenen cap incidència real en el problema. Fan falta milers de pisos, no un grapat, per augmentar l’oferta i que la demanda baixi la pressió. Al final, les úniques solucions passen per posar molts més pisos al mercat i ajudar a fer que disminueixin els preus per la major oferta o fer accions directes sobre els preus, però aquesta segona és molt perillosa i només pot aplicar-se en cas d’extrema necessitat. No s’estan fent noves construccions i els habitatges que estaven buits continuen en el mateix estat. Des del final de la crisi cada any s’ha augmentat en mil persones de mitjana i en canvi hi ha menys pisos.
Etiquetes
  • #5 Nazaret
    (17/05/18 17:24)

    Congelació de preus i contractes en suspens per llei fins que Govern doni la solució.

    Respondre
  • #4 Dani
    (17/05/18 17:19)

    Al final les ONG fan com l'església i la banca, acumular riqueses.

    Respondre
  • #3 estevet
    (17/05/18 16:42)

    I per què no demanar als que tenen desenes o centenars de pisos dedicar-ne un 10% a l'habitatge social? Ahhh, és clar, son parents o polítics. Vergonya em faria demanar que els altres ajudin quan jo hi podria contribuïr.

    Respondre
  • #2 coquelicot
    (17/05/18 09:42)

    El problema es que cada vegada hi ha més inmobiliaries a cada pas que dones hi ha una (perquè ?)
    Cada una d'ellas intentarà tenir beneficis i l'Agia també fa pressió perque la caducitat dels lloguers es rebaixi a menys de 5 anys. Entre els propietaris i les inmobiliaries la pressió la pateixen els llogaters. (Crec)

    Respondre
  • #1 Peret
    (17/05/18 08:19)

    Si es veritat que aquestes ONG disposen d'habitatges,ja no haurien d'esperar que fos Govern que els intés a cedir-los.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts