x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

La vaga remunerada

Els sindicats de funcionaris consideren que els empleats públics que facin vaga haurien de rebre el salari corresponent als dies d’aturada. Es basen en la falta de regulació del dret a vaga i per tant entenen que enlloc diu que no es paga
Actualitzada 03/02/2018 a les 06:33
La falta de la regulació del dret a vaga prové del pànic atàvic de l’empresariat andorrà que la força treballadora, gairebé en la seva totalitat resident fins fa ben poc, pogués utilitzar aquest mitjà per reclamar millores laborals. Les vagues els primers anys de la dècada del 1930 dels obrers que construïen Fhasa va quedar com una espina clavada en l’imaginari col·lectiu i aquest va ser un tema tabú durant dècades. La Constitució del 1993 en va reconèixer implícitament el dret, però mai s’ha arribat a desenvolupar un text que reguli com s’ha de fer. Dins del sector privat mai des de la Constitució s’ha arribat a plantejar la possibilitat de fer una vaga, no perquè n’hagin faltat motius en alguna ocasió, sinó perquè l’activitat sindical dels assalariats del privat tendeix a zero. L’únic col·lectiu que cíclicament ha anat amenaçant amb la convocatòria d’aturades és el sector públic, on sí que existeix una activitat sindical. És de baixa intensitat normalment, però capaç de mobilitzar-se quan s’intenta reduir algun dels privilegis que detenten. És en aquest marc que les classes dirigents estan pagant per la seva falta de previsió. Era evident que la primera vaga –i totes– que es pogués convocar se cenyiria exclusivament al sector públic. Per tant el sentit comú dictava que calia haver fet una regulació fins a l’últim detall respecte a com es desenvolupa aquest dret. Ara ens trobem amb una aturada funcionarial a les portes sense ni tan sols el més mínim text que fixi com han de ser els serveis mínims. Aquest buit fins i tot ha obert la porta que els sindicats apostin perquè la vaga sigui remunerada, obrint un nou camí en el món del dret internacional. Si a una vaga per defensar els privilegis de cobrar centenars de milers d’euros per antiguitat s’hi uneixen els conceptes indefinida i remunerada, el panorama és preocupant. Arreu del planeta i de la història els dies de vaga no es paguen, i en canvi sí que s’abonen les jornades dels empleats que durant les aturades opten per treballar. És complicat entendre aquesta nova modalitat que els sindicats de funcionaris estan intentant introduir, però també ho és assumir que siguin els treballadors amb més privilegis els que facin vaga. I tot això sense tractar encara l’espinós tema de quins hauran de ser els serveis mínims.
Etiquetes
  • #3 Joan
    (03/02/18 16:58)

    Fa temps que a molts ciutadans d'aquest país aquest diari no ens enganya amb la seva linia editorial.

    Respondre
  • #2 Jaume
    (03/02/18 09:21)

    A per cert se m'oblidava, si ha de ser remunerada o no, m'és igual.

    Respondre
  • #1 Jaume
    (03/02/18 09:19)

    Es denota que l'editorial té ganes de fer mal quan utilitza la paraula privilegis, enlloc de dir mantenir les condicions laborals.
    El funcionari va entrar amb unes condicions laborals que no li volen respectar, doncs haurien de negociar su mai govern vol canviar quelcom.
    El problema crec que ha estat que no hi ha hagut negociació i com ja va passar amb les jubilacions, el govern ha tirat pel recte.
    Bravo DA tant polític u premsa, ja que és curiós que el diari i el partit polític teniu les mateixes sigles.
    Bon vent com diuen els francesos.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts