Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Lloguers, a debat

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris considera que l’actual Llei d’arrendaments és obsoleta i que una de les proves que no s’adapta a les necessitats actuals és la durada mínima dels contractes, de cinc anys
Actualitzada 26/02/2017 a les 06:41
La Llei d’arrendaments està en qüestió. Fa relativament poc l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, centrant-se en la problemàtica dels locals comercials, advocava per una normativa més facilitadora, que no obligués a terminis contractuals d’un mínim de cinc anys. Ara s’hi suma l’AGIA, que anuncia que treballa en una proposta de modificació de la normativa perquè considera que l’actual no respon a les necessitats d’avui dia i que el termini mínim dels lloguers és una de les qüestions que s’han d’adaptar als nous temps. Les actuals condicions són problemàtiques per a casuístiques concretes que cita el president de l’AGIA, com ara els treballadors que venen a fer temporada i, per tant, necessiten habitatge només per a uns mesos, els estudiants universitaris vinguts de fora que no volen un pis per a cinc anys i que, a més, probablement desitjarien poder arrendar només durant el curs, o qualsevol persona o família que per múltiples situacions necessita només arrendar un habitatge un temps concret. Afegit a la durada dels contractes, les condicions dels terminis de preavís que fixa la llei acaben de complicar segons quines situacions i posen moltes traves a aquell que vulgui deixar un pis abans que acabi la relació contractual amb el propietari. La regulació és, doncs, una cotilla per al propietari però també per a qui arrenda. El risc, però, és que alguns vulguin aprofitar la situació alcista actual –en què els preus del lloguer estan clarament pujant per l’augment de la demanda– per, amb contractes més curts, tenir marge per apujar els preus. El president de l’AGIA respon que no es pot criminalitzar el propietari i que no s’arriscaran a perdre un llogater de confiança per guanyar uns quants euros més. És cert que és absurd generalitzar, però per a eventuals problemes (encara que siguin molt minoritaris) seria important tenir en compte mecanismes de protecció per evitar perjudicis als arrendataris. De la mateixa manera que la llei s’ha de posar del costat del propietari quan ha de pledejar amb un llogater morós. Primer, però, ha de ser el Govern qui valori si tira (o no) endavant la modificació legislativa. Però tenint en compte les demandes, l’executiu s’haurà de plantejar tard o d’hora si realment la normativa s’adapta a les necessitats d’uns i altres.
Etiquetes
  • #3 llogater
    (26/02/17 16:34)

    Cas que algun dia s'adapti la llei segons les necessitats de moments de tots els implicat fora d'agrair que s'inclogui l'obligatorietat de classificar els pisos a través d'un certificat d'eficàcia energètica perquè llogaters, com nosaltres, no acaben de pagar més en calefacció a l'any que lloguer i ponguem saber exactament què lloguen, a banda de vistes i distribució espacial.

    Respondre
  • #2 propietari
    (26/02/17 12:02)

    La majoria de les vegades,es el propietari el gran perjudicat,per aquest motiu a vegades son tant recelosos a llogar un pis.1) aixó dels cin anys es un engany,els llogaters marxen quan els hi conven,i moltes vegades deixant deutes.2) el dipòsit? els dos o tres ùltims mesos,no pagen i tot sol.lucionat,3)portals a la batllia es una animalada tarden quatre o cinc mesos a dictar sentència i entregar el pis,i aqui cal adjuntar-hi les destrosses que han fet i les despeses judicials.Moltes vegades amb tots els lloguers no paguen les despeses.

    Respondre
  • #1 Coquelicot
    (26/02/17 09:56)

    Totalment d'acord! Genial aquest article!

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts