Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Editorial

Malgastar l'aigua

El consum d’aigua per persona a la capital duplica el nivell fixat pels cànons internacionals i el comú vol conscienciar els ciutadans que s’ha de gastar menys amb mesures com incrementar les tarifes congelades des del 2006
Actualitzada 13/10/2016 a les 06:46
L’aigua és un bé abundant al país. Una situació que moltes vegades ha portat a reflexionar poc sobre el consum que se’n fa. Tant per part dels usuaris com de les administracions responsables del subministrament, el que ha desembocat en episodis com els viscuts a Escaldes quan es va evidenciar que les reserves de les que es disposava eren insuficients per respondre a les necessitats de la par­ròquia davant d’un imprevist. A Andorra la Vella van anunciar ahir que es comença a actuar per conscienciar la població que cal fer un consum responsable de l’aigua. Els indicadors actuals revelen que cada persona gasta de mitjana a la capital 450 litres al dia, que superen àmpliament els 220 que estableixen els estàndards internacionals. Per tant, uns barems que caldria reduir per situar-se en xifres més properes a les establertes en països amb nivells de desenvolupament similars als del Principat. La decisió de la corporació passa per incrementar les tarifes com a mesura per incentivar el consum responsable. L’objectiu és aconseguir que la ciutadania valori el cost que significa disposar d’aigua d’alta qualitat, que és el que el comú assegura que es distribueix després de les grans inversions dels últims anys per millorar la xarxa. I per fer-li veure que no s’ha de malgastar aigua l’acció més convincent i que sens dubte posa en alerta l’usuari és incrementar-ne el preu. Justifiquen des del comú que les tarifes no s’han tocat des del 2006 i que són les més baixes del país. És lògic que es revisi l’import dels rebuts si la part que abonen els clients se situa molt per sota del cost real i, per tant, del que pot assumir l’administració parroquial. No ho seria, però, que la pujada tingués l’únic objectiu de reduir-ne el consum. La conscienciació respecte a la necessitat de fer un ús responsable de l’aigua segur que es veurà afectada per una variació de preus si és molt notable, però ha de venir a més de campanyes impulsades des del sector públic i del propi civisme dels consumidors. L’aigua que es gasta, com la brossa que es genera, com el foment del reciclatge o fer compres mesurades per no llençar tants productes són hàbits que han d’agafar força en el comportament individual de cada persona per fer un ús racional dels recursos. Elevar tarifes frena el consum, però l’educació té un pes imprescindible per ser, en general, més sostenibles.
 • #2 Equitat
  (14/10/16 14:45)

  Completament d'acord amb Josep. Per acabar amb el Malbaratament..campanyes. Pagar pel que cadascú consumeix. I , finalment, per l'aigua de neteja pública que s'ha incrementat exponencialment per rentar les pixades de gossos, impost als propietaris dels animals.

  Respondre
 • #1 Josep
  (13/10/16 14:46)

  No conec el detall de l'increment de tarifes, però tinc clar que el cost s'ha d'adequar al consum, de forma que el que més gasti també sigui el que més pagui, i a més, si es vol demanar un ús responsable a la població caldria que el cost dels m3 de consum estàndard haurien de ser menor que el cost del m3 de consum que sobrepassen el consum estàndard, i de forma progressiva segons increments d'aquest consum. Altrament entenc que també es paga per la disponibilitat del servei, però, insisteixo, si es vol justificar l'increment de tarifes en la sostenibilitat, caldria que la major part del què l'usuari ha de pagar estigués relacionat amb el consum.

  Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477