Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
editorial

Alcohol al carrer

El coma etílic que va patir una noia de 14 anys dissabte passat a Encamp ha posat damunt la taula els problemes que comporta el ‘botellón’ i ha de servir com a punt d’inflexió per actuar amb més fermesa per aturar aquest fenomen
Actualitzada 30/09/2016 a les 06:53
El consum d’alcohol s’ha convertit en un maldecap a tot arreu. No se n’escapa cap país. Genera problemes greus de salut, de seguretat pública, a la xarxa viària quan algú begut es posa al volant d’un cotxe, i socials. Amb un factor realment preocupant perquè beure i en grans quantitats s’ha normalitzat entre els joves. Cada vegada amb menys edat i, per tant, amb més inconsciència. Que els serveis sanitaris haguessin d’intervenir per atendre una noia de 14 anys en coma etílic dissabte passat a Encamp revela que la gravetat del fenomen obliga a aplicar mesures per frenar-lo. El botellón entès com a trobades al carrer de joves, protagonitzades moltes vegades per menors que no tenen accés ni legal ni per poder adquisitiu a l’alcohol en un local nocturn, amb l’únic objectiu de beure, i es pot dir que d’emborratxar-se, està instal·lat a Andorra. Amb tots els efectes col·laterals, sempre negatius, que comporta. Soroll, brutícia, molèsties per als veïns, bretolades, conductes agressives. Els cònsols coincideixen que el problema és de país i admeten que tenen dificultats per controlar els episodis que puntualment es van produint. Que siguin esporàdics i que les conseqüències i el volum de participants, proporcional a la població del Principat, no siguin tan greus com en d’altres indrets no pot ser una excusa per no actuar. El que va succeir a Encamp ha de servir de toc d’alerta perquè la ciutadania sigui conscient de les dimensions que pot assolir la pràctica del botellón. Pares, educadors, responsables polítics, socials, policia i els mateixos joves han de reflexionar sobre les accions a portar a terme per frenar aquestes conductes. Tota la societat ha contribuït al fenomen perquè s’han banalitzat els efectes de la ingesta de begudes alcohòliques i massa sovint es converteix en un acte social en el qual s’ha de participar. Més quan es tracta de menors que repeteixen comportaments per identificar-se i sentir-se cohesionats amb el grup. Una visió errònia que demana pedagogia per conscienciar del que causa l’alcohol i vigilància perquè es compleixi la llei. Si hi ha menors consumint alcohol al car­rer és perquè han pogut comprar-lo en algun establiment i s’ha d’impedir que això passi, perquè està prohibit. I la implicació ha de ser de tota la societat perquè els efectes són nocius per a tothom i en tots els àmbits.
  • #1 Tomas
    (30/09/16 12:42)

    El declivi del país, igual que l'antiga Roma, és el declivi del ciutadà i de la classe política.Tots dos per igual, el Déu diners i el creixement sense fi ens està portant al desastre com a col·lectiu.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477