Reportatge DMG

Viure del revés

Hi ha empleats que senten que són més productius fent feina durant la nit Dormir de dia pot provocar que el treballador no descansi correctament

Viure del revésFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sona el despertador avisant que comença una nova jornada laboral. Toca aixecar-se del llit, menjar una mica i fer les quatre coses que permet el rellotge abans d’anar al lloc de feina. Aquesta sol ser la rutina de qualsevol persona que treballa, però en aquest cas la diferència és que hi ha gent que es lleva a la tarda per anar a treballar al torn de nit. “Aquí a la nostra feina es treballa 24 hores mitjançant torns. La meitat de la plantilla fa de dia i la meitat de nit, i toca el que toca”, exposa Montserrat Rué, coordinadora del torn de nit de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. I és que no totes les feines es poden dur a terme durant les hores que fa acte de presència el sol. Sanitaris, recepcionistes, agents de duana, cambrers, policies, taxistes... tots ells han de tenir torns laborals durant les hores de foscor per garantir que el servei mai deixa de funcionar i que la societat en pot fer ús sempre que sigui necessari.

Tot i que sembla un torn poc desitjat i que qui el fa és per qüestions de rotació, hi ha gent que prefereix treballar de nit. És el cas de Rué, que fa uns 20 anys que treballa en aquesta franja horària per voluntat pròpia. “M’interessava treballar de nit, així que feia canvis de torn amb els companys que s’estimaven més treballar de dia”, explica la responsable, que és mare i preferia aquest torn per temes d’organització familiar. Quan els seus fills eren petits el que feia era “ocupar-me d’ells durant el dia i el seu pare durant la nit”, fet que li permetia portar-los a l’escola i dormir durant les hores que ells estaven aprenent. Els seus fills es van fer grans i van marxar a estudiar fora, la qual cosa li permetia tornar a l’horari més habitual, però ella ha seguit treballant de nit perquè així ho prefereix. Un cas semblant és el d’Ivan González, treballador de 38 anys d’una gasolinera, que fa més de 7 anys que treballa de nit, “estic tan acostumat a aquest horari que no sé viure de dia i dormir de nit”, opina, i va escollir aquest horari principalment pel sou. El plus de nocturnitat, segons comenta en el seu cas, és d’uns 250 € aproximadament, que es paga respecte a les hores que es treballin en la franja entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

Hi ha qui treballa de nit però no té un horari fix, treballant també de dia o tarda segons el torn. El cap de torn del Centre de Tractaments de Residus d’Andor­ra (Ctrasa), Alioshy Naranjo, xilè que hi treballa fa més de 10 anys, indica que el fet de no tenir un horari tan marcat li permet tenir molta flexibilitat i fer altres activitats durant el dia, “com treballar algunes tardes. Faig classes particulars de matemàtiques, física i estadística a alumnes de batxillerat de 17 a 22 h”. Altres beneficis que alguns treballadors hi troben són el fet de poder aprofitar per fer encàrrecs i tenir més dies de festa seguits per descansar. Gabriel Ubach, agent de duana, diu que antigament els torns que feien eren més curts i anaven més cops a treballar però que ara “fem torns més llargs i anem menys a la feina. Això permet que en 4 dies ens mengem l’horari laboral de 40 hores setmanals” i la resta de dies puguin descansar.

La tranquil·litat de la nit a causa de la disminució d’afluència de gent fa que sigui un al·licient per a la gent nocturna, que nota que augmenta la seva productivitat, “a l’haver menys clients aprofitem aquestes hores per fer tasques de neteja”, exemplifica González. Rué diu que a aquelles hores a l’hospital només hi ha un comandament d’infermeria que coordina ella, i ho prefereix d’aquesta manera, ja que troba que “així és molt més fàcil que no pas quan hi ha molta més gent, que hi ha més descontrol”.

LA PROBLEMÀTICA

Tot i els beneficis que alguns hi troben en el fet de treballar de nit, no tot són coses bones o no tothom ho viu de la mateixa manera. L’agent de duana comenta que no és possible la conciliació familiar, “el dia que vas a treballar, només fas això. Aquest horari no et permet portar els fills a l’escola quan surts de treballar a les 7 del matí; te’n vols anar a dormir”. Naranjo, tot i que sí que pot portar els fills a escola de tant en tant, li toca treballar caps de setmana també i se li fa difícil llavors trobar estones amb la família i dormir bé, “si jo estic dormint al migdia d’un cap de setmana, la família s’ha d’adaptar als meus horaris i procurar fer poc soroll”, exposa, però no sempre ho pots controlar “a vegades el veí pot estar trepant i no descanses bé”.

Perquè un dels inconvenients de treballar de nit és que s’ha de dormir de dia, i no sempre és fàcil. Ubach opina que afecta físicament perquè van més cansats, ja que el cos no està fet per dormir durant el dia, “un 90% de la població el que fa de nit és descansar. A part, de dia no descanses igual perquè hi ha més llum i sorolls i afecta molt”, una idea que està suportada per nombrosos estudis científics. La cap de l’àrea de psicologia de Som Salut, Mª Carmen García, assegura que el cos humà està regulat pel cicle circadià, que dura 24 hores, també conegut com a rellotge biològic, que “de nit segrega melatonina, una hormona que s'encarrega d'induir la son i que regula el ritme circadià”. L’experta afegeix que quan es dorm de dia hi ha problemes per a segregar aquesta substància “a causa de la presència de llum, fet que comporta que no descansem igual que quan dormim de nit”. Colette Rivadulla és auxiliar d’infermeria i recorda l’època en la qual li va tocar treballar de nit, “em destarotava tots els horaris; no dormia, no menjava quan tocava, etc. Els ritmes del cos canvien i per al meu cap era una bogeria”. La infermera treballava de 20 del vespre a 8 del matí, i quan arribava a casa intentava aguantar una mica fent coses per la llar. A dos quarts de dotze esmorzava bé, com si es tractés d’un dinar, i es posava a dormir cap a les 12 per llevar-se a les 17 o 18 h, reconeixent que “potser dormia només 5 hores en tot el dia”. Erika Colomer, companya de feina de Rivadulla, explica que ella també va estar treballant de nit durant dos anys seguits, “sortia de treballar a les 7 del matí i sempre m’adormia al transport públic, encara que estigués a peu dret”. La sanitària indica que en aquell moment creia que estava portant una vida saludable, però quan va sortir d’aquest horari es va adonar “que potser no dormia o menjava tan bé. També afectava la qualitat de vida i les relacions d’amistat o de parella, però llavors no ho veia”.

Tenir un horari tan diferent de la resta complica a alguns el fet de trobar un company de vida. Això és el que li va passar al treballador de la gasolinera, que just va acabar una relació abans de començar a treballar quan és fosc i des de llavors no ha començat cap història amorosa, “és complicat tenir vida social o conèixer gent quan dorms durant el dia”, manifesta. Rué ha tingut topades amb algunes persones del seu entorn més proper, ja que no tothom comprèn el seu estil de vida. “Hi ha gent que no entén per què mai pots quedar o per què sempre que em truquen estic dormint, i clar, jo m’enfado i els dic ‘a veure, quantes hores dorms tu durant la nit? Doncs jo he de fer el mateix durant el dia’”, alliçona riallera.

Dormir malament no és l’única afectació que té aquests tipus d’horaris en la salut. La psicòloga afirma que també influeix psicològicament, “la falta de llum provoca una disminució de les funcions metabòliques i influeix en el nostre estat d’ànim, fet que provoca que estiguem més relaxats però també que ens puguem sentir més tristos”, i exemplifica que les persones que pateixen depressió tendeixen a tancar-se en una habitació a les fosques. Depressió, ansietat, esgotament emocional o l’augment de la irritabilitat són alguns dels trastorns que pot provocar treballar de nit en l’estat d’ànim. “També podem trobar nivells més elevats de cortisol, que és l'hormona de l'estrès, i això comporta un augment de la tensió arterial i possibles problemes cardíacs”, informa Garcia, que afegeix que el fet de no descansar bé pot provocar mal de cap, trastorns digestius, fatiga crònica i disminució de les capacitats cognitives. L’agent de duana diu que està comprovat científicament que les persones que treballen per torns i de nit “escurcen la vida 5 anys, perquè el metabolisme no s’hi acostuma”, sobretot quan la persona en qüestió ja no és jove, “com més gran ets, més necessita el teu cos descansar, però si dorms durant el dia, és molt difícil agafar el son, et despertes a les quatre del matí i no saps per què”.

Segons el tipus de feina, cal tenir en compte que el nivell de perillositat s’incrementa exponencialment. Les infermeres i Rué indiquen que de nit és quan solen venir persones èbries per ser ateses, “cada dos per tres ens trobem gent en estat d’embriaguesa, tot i que mai hem tingut cap ensurt gros. Sí que es podria donar algun problema d’alguna persona que vingués fora de si i agressiva, i de nit ens trobem que hi ha menys personal de seguretat, però el medi hospitalari sempre té el seu risc”. Policies i agents de duana està clar que també tenen més risc de nit. Ubach relata que quan s’està treballant a la frontera del Pas de la Casa o a Sant Julià de Lòria de nit “evidentment la gent que surt en aquell moment del dia és més problemàtica que la que et pots trobar de dia”, i afegeix que a partir de les 3 o 4 de la matinada “el que et pots trobar per allà és algun que va una mica torrat o que intenta colar alguna cosa”.

ALGUNS TRUCS

Molts dels treballadors del torn nocturn opinen que treballar llavors no és un horari que estigui feta per a qualsevol persona. Per a la coordinadora del torn de nit de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxelll és essencial que aquest horari no sigui imposat, “la ciència recolza que el cos està preparat per dormir de nit i treballar de dia, però jo penso que tot depèn de l’actitud que tinguis davant del teu horari”. Rué diu que per a ella és molt diferent que imposin aquest horari que no pas que s’hagi escollit i afegeix que, si és obligat, “és molt possible que ho somatitzis i que t’acabi generant alguna malaltia. Jo, gràcies a Déu, puc dir que no tinc res que pugui responsabilitzar al meu horari”. L’actitud, doncs, és una eina essencial per portar bé les jornades laborals, però hi ha certes pautes que es poden seguir perquè sigui més fàcil treballar de nit. La cap de l’àrea de psicologia de Som Salut recomana mantenir uns hàbits saludables amb una dieta equilibrada i unes rutines diàries a l’hora d’anar a dormir, “és aconsellable crear un ambient nocturn per enganyar el nostre cervell, fent que l'habitació estigui a les fosques i en silenci”, agregant que és important apagar el mòbil i posar-nos taps a les orelles i tancar bé les finestres en cas de viure en un lloc sorollós. Ivan González té clar que tenir sempre la mateixa rutina és molt important, “el dia de festa faig el mateix horari; em quedo tota la nit despert per no canviar l’horari de son”.

Tothom sap que es recomana dormir entre 7 i 8 hores diàries, fet que corrobora l’experta en medicina, tot i que afegeix que s’ha de tenir en compte que les hores de son van en relació amb l’edat: com més gran, menys hores es necessiten. I molt important és, també, organitzar-se per tal de fer-li un forat a les amistats a l’agenda, ja que anar de la feina a casa i de casa a la feina pot generar una situació d’insatisfacció personal que acabi generant depressió.

tracking