Aquesta setmana

La copa de les dones

La copa menstrual és un mètode que cada vegada fan servir més dones Té una vida útil de 10 anys, ja que permet anar-la rentant i esterilitzant per al seu ús

La copa de les donesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 26% de la població mundial experimenta el període menstrual cada mes. Uns dies que cada dona viu de forma totalment diferent i que permeten utilitzar diversos mètodes per gestionar la regla. Sempre han existit productes que han anat evolucionant amb les noves tècniques i materials disponibles per a les dones, i avui dia es disposa d’una varietat d’opcions. “D’un any cap aquí les dones s’han interessat molt més per la copa menstrual, sobretot gent jove d’una franja d’edat dels 15 als 30 anys. Almenys un cop o dos per setmana en venen a comprar”, afirma una farmacèutica d’Andorra la Vella. Una altra apotecària de la Farmàcia Pasteur remarca que la gent que la va a comprar és “perquè ho escolta pel carrer, i un cop ho proven totes diuen que ja no volen tornar al mètode tradicional”.

Però, què és la famosa copa menstrual de la qual molta gent parla des de fa un parell d’anys? És un recipient de silicona que s’introdueix dins la vagina durant la menstruació per recollir el flux menstrual. A diferència dels tampons, aquesta no absorbeix la sang, sinó que es queda continguda a l’interior fins que s’extreu i es rebutja el líquid. Margot Llobera, pilot andorrana i ambaixadora de Productes Nur, afirma que és una solució per a ella: “Fins ara, l’alternativa esportiva millor per a mi és la copa menstrual, perquè ja no he d’estar pendent. Com que passo 12 hores sobre la moto no hi he ni de pensar. Arribo, me la canvio, la netejo i fora.” La Carla, una veïna d’Andor­ra la Vella de 23 anys, exposa els motius pels quals va començar a utilitzar aquest producte: “La utilitzo des de fa tres mesos perquè les meves amigues la feien servir i me n’havien parlat molt bé. Estic encantadíssima perquè no la notes i te n’adones que realment no sagnes tant com et penses.” Cada dona és un món, però el més normal és que es perdin 80 mil·lilitres de sang per cicle, un volum que equival a gairebé un terç de la capacitat d’un got. La Carla continua narrant que introduir la copa és com col·locar-se un tampó sense aplicador, doblegant-la, “et penses que no entrarà i que farà mal, però més enllà de la primera vegada que no en saps, no fa mal. És qüestió de pràctica, no és cap enginyeria”. Continua explicant que, per treure-la, s’ha d’estrènyer el final de la copa perquè, per quedar-se al seu lloc, fa el buit, i afegeix que “sembla que vagi a desbordar-se, però com que veritablement no hi ha tanta sang, no cau res. No és tan fastigós com em pensava que seria”. Gràcies al buit que crea mitjançant uns forats, no hi ha risc de pèrdues; això si la copa és de la talla adequada i si s’ha col·locat bé. Per saber el tallatge correcte s’ha de tenir en compte l’edat i la tonicitat dels músculs del sòl pelvià. La talla S és per a dones que no hagin tingut relacions sexuals, la M per a les que sí i les que hagin tingut un part vaginal o cesària, i la L per a majors de 30 que hagin tingut més d’un part i per a les que no hagin estat mares.

La copa té una vida útil de 10 anys i això és així perquè és reutilitzable: després de buidar-la, s’ha de rentar cada vegada amb aigua i sabó amb pH neutre i, en acabar cada cicle, s’ha d’esterilitzar. “Per esterilitzar-la es pot fer o bé posant-la un minut al microones o bé bullint aigua en una olla”, indica la farmacèutica, i un apotecari de Pasteur s’hi afegeix tot esmentant que existeixen unes bosses especials per esterilitzar-les al microones. La ginecòloga Meritxell Cosan assereix que, si es du a terme una correcta esterilització, usar la copa no hauria de comportar cap problema de salut, “el problema seria si la pacient té una infecció subjacent no diagnosticada i, en utilitzar la copa, igual que qualsevol altre cos que es pugui ficar dins la vagina [sigui anell vaginal o un tampó] es pot colonitzar aquest material i perpetuar la infecció”. L’experta agrega que hi ha molt poques evidències científiques sobre que l’ús de la copa menstrual sigui positiu o negatiu per a la salut, i remarca que la clau és la higiene. La farmacèutica d’Andorra la Vella indica que el temps de portar posada la copa dependrà del flux menstrual de cada dona, però que aguanta més que un tampó. Si un tampó mitjà absorbeix 6 mil·lilitres i a la copa petita n’hi caben 20, una copa menstrual equivaldria a gairebé tres tampons. “Pots estar fins a un màxim de 12 hores amb ella, inclús pots dormir sense pèrdues”, afirma la Carla. A més, afegeix que no nota cap mena de dolor, “jo abans utilitzava tampons i el que he notat és que, quan tinc dolors, no em molesta portar la copa, així com em passava amb els tampons, que els havia de canviar per una compresa normal”.

MEDI AMBIENT

En ser reutilitzables, les copes menstruals també es consideren una opció més ecològica per al medi ambient que no pas els tampons o les compreses. Una dona usa durant la seva vida uns 11.400 tampons o compreses, i aquests es componen de materials tant naturals (cotó) com sintètics (raió, polièster, polietilè, polipropilè, etcètera), fet que provoca un impacte mediambiental negatiu una vegada es transformen en rebuig. La Carla ho tenia clar des del principi, “vaig passar-me a la copa perquè soc conscient de tot el que significa: es pot cuidar una mica més el medi ambient, a banda de cuidar-te a tu mateixa per tot el que provoca utilitzar productes aliens al teu cos”. Llobera parla sobre els productes Nur, als quals representa: una marca relativament nova que fa compreses, tampons i copes menstruals: “Els vaig conèixer perquè és l’únic producte del mercat que, després de buscar molt, realment és el cent per cent de cotó natural, sense additius, i feta amb silicona mèdica, per tant no segrega cap classe de producte químic i el cos no absorbeix res extern.” Si es compara amb els tampons, però, Cosan deixa clar que no hi ha cap evidència científica en detriment d’aquests o de les compreses, “el problema que han pogut tenir certes dones amb els tampons és pel mal ús, a no ser que es tingui al·lèrgia a certs materials. Evidentment hi pot haver pacients amb algun tipus d’hipersensibilitat a algun component del tampó o pot ser que tingui algun tipus d’infecció subjacent que no s’hagi tractat”. Del mateix parer és la farmacèutica, qui explica que la síndrome del xoc tòxic és provocada per descuidar-se massa hores el tampó a dins, “perquè la mucosa no respira. El tampó, al final, és cel·lulosa amb clor i d’altres químics per blanquejar-lo”. Una observació que fa Llobera és la complicació que té la copa menstrual a l’hora de viatjar: si bé és cert que hi ha copes plegables per reduir la mida i ajudar a portar-la a sobre, juntament amb la seva bosseta, el fet d’haver de netejar-la després del seu ús en banys públics fa que sigui una tasca complicada. La pilot apunta que “és la part a resoldre de la copa. Sempre vaig amb una ampolla d’aigua a sobre i vaig sobre la marxa”. Tot i que la Carla encara no ha viatjat amb la copa posada, és optimista: “Ja tinc un viatge previst i no em suposa cap problema, al contrari: no he de comprar un munt de tampons i compreses. De fet, ara s’estan fent kits per viatjar amb la copa, inclús bullidors elèctrics.” Comptant que per a un cicle es pot arribar a gastar una capsa sencera de tampons, composta de 24 unitats i que ronda els cinc euros, amb uns quants cicles menstruals la copa ja queda amortitzada, ja que el seu preu de mercat ronda entre els vint i els quaranta euros, depenent de la marca.

NORMALITZAR LA MENSTRUACIÓ

La regla encara és l’etapa del cicle hormonal femení més menyspreada i poc tractada socialment. No obstant això, cada dia hi ha més persones que desitgen enfocar el procés des d’una concepció natural. La Carla creu que s’hauria de normalitzar, “hi ha gent que et titlla de hippy feminista per portar-la, però jo crec que, pensis com pensis, és una manera de portar la teva menstruació. Portar la copa et fa ser més conscient de la sang, sí, però és una forma de normalitzar la teva menstruació”. Llobera s’ha pres seriosament la influència que té sobre la gent per ser una esportista reconeguda i l’ha volgut utilitzar per tractar públicament el tema, que considera tabú. Fa poc va publicar unes històries a Instagram parlant dels Productes Nur, “és sang, una cosa que passa més de mitja població mundial una vegada al mes, no sé per què és tabú. És una cosa molt important i sembla que sigui secret. Jo, si puc contribuir i normalitzar el tema de la regla al target al qual arribo, doncs endavant”.

LA COMPRESA DE TELA

La copa menstrual no és l’únic mètode per gestionar la regla sense deixar cap mena de residu. La compresa de tela o reutilitzable, tot i ser una de les primeres fórmules que es van inventar per gestionar el període, continua sent utilitzada avui dia. Es tracta de compreses fetes amb cotó o fibres naturals que són impermeables i que eviten que s’embruti la calceta, permetent rentar-les per continuar fent-les servir. La Carla es va iniciar amb aquestes perquè no s’atrevia a utilitzar la copa per ser molt visible la sang, “les compreses de tela embruten més i les has de netejar cada vegada, el més normal és tenir-ne dues o tres per anar intercanviant-les. El problema que tenen és que per viatjar són poc còmodes, perquè si estàs fora de casa no pots netejar-les segons a quin lloc, com a la feina”. El mateix problema que presenta la copa, obligant a netejar-les al moment o guardar-les en una bossa per fer-ho tranquil·lament a casa. La ginecòloga Meritxell Cosan és molt clara en la seva opinió respecte a les compreses reutilitzables, “no les recomanaria. Hi ha bacteris i sobretot fongs, i la gent no les esterilitza com es pot fer en l’àmbit hospitalari. S’ha de ser molt curós amb la higiene de totes les peces de roba que toquin la zona íntima”. L’especialista detalla que per realitzar una correcta neteja són necessàries altes temperatures i un tipus de detergents específics que no se solen trobar a les llars.

ELS MÈTODES

COMPRESA La compresa de tota la vida es caracteritza per ser d’un sol ús. Està feta de poliolefina i espuma absorbent i pot portar ales per tal que s’aguanti més. S’ha de canviar cada 4-8 hores. ROBA ABSORBENT La roba interior absorbent és com una calceta de tota la vida però feta mitjançant materials impermeables que permeten que sigui rentada per seguir-la utilitzant. TAMPÓ Rotllo petit de cel·lulosa o un altre material absorbent de diferents mides que s’introdueix a la vagina perquè absorbeixi el flux de la menstruació. S’ha de canviar cada 4-8 hores. ESPONJA MARINA Les esponges de mar són reutilitzables i s'insereixen a la vagina per absorbir el flux menstrual. S'han de submergir en aigua per ser suaus i després escórrer l’excés.

tracking