Reportatge DMG

Treballar o vacances

Moltes feines d'estiu requereixen estudis i una titulació específica La majoria dels joves renuncia a les vacances per una oportunitat

Els monitors de lleure passen l'estiu treballant envoltats de nensEduard Comellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts estudiants aprofiten l’estiu per a treballar. Es tracta d’un moment de l’any on “sacrifiquen” les vacances per tal de tenir l’oportunitat d’introduir-se en el món laboral, aconseguir certa independència econòmica o simplement obtenir les dues coses mentre aprenen i ho passen bé treballant. Però aconseguir una feina d’aquest tipus no és fàcil.

Per a la majoria de treballs d’estiu es requereixen titulacions específiques, aprovar exàmens teòrics, proves físiques i, fins i tot, comptar amb alguns “extres” per sumar punts a l’hora d’escollir la persona per a realitzar la tasca. Per exemple, per exercir de monitor de lleure d’una parròquia, en línies generals, cal una edat mínima de 18 anys, la titulació corresponen i/o formació en educació, haver superat el curs de primers auxilis i el de manipulador d’aliments, entre d’altres. “Si tens experiència en feines relacionades amb la psicologia infantil o has treballat amb nens són punts extra que assoleixes per al resultat final de l’examen que es realitza el mes d’abril” explica Clàudia Masià, que amb 24 anys és monitora responsable d’un grup de nens que participen en els Esports d’Estiu que organitza el comú de la Massana. “Es tracta d’una prova de coneixements sobre la parròquia on també has de resoldre, per exemple, situacions relacionades amb manualitats” específica. En general, en els treballs d’estiu es realitza una jornada laboral de vuit hores diàries, en torns entre setmana o variables, depenent del tipus de feina.

Tot l'estiu amb nens

Els casals són una de les ofertes que més triomfen per a les famílies. Per als més menuts, aquesta època es converteix en el moment perfecte per a descarregar l’energia acumulada durant el curs i molts pares aprofiten l’opció que ofereixen els comuns per compaginar la feina amb l’esbarjo dels fills d’una manera senzilla. És per això que una de les sol·licituds laborals més freqüents per part de les administracions durant l’estiu és la de monitor, com en el cas de la Clàudia. “Vaig començar el casal amb quatre anys i ara dic amb orgull que soc monitora responsable”, explica. La tasca principal és fer-se càrrec d’infants d’entre sis anys i vuit anys que participen en les accions estipulades dins del programa d’activitats d’estiu del comú. “Després d’una jornada acabo rebentada perquè els nens tenen molta energia, però m’encanta i noto que em purifiquen”, afirma la jove. Assegura que està encantada amb les facilitats que li proporciona el comú massanenc i de retrobar-se amb companys del casal que ara també fan de monitor.

Quedar-se sense vacances no és un problema per a ella, ja que sempre ha treballat i aquest primer semestre ha estat voltant pel continent sud-americà. “En acabar la carrera d’Educació Social vaig treballar a l’esplai del comú i al gener d’aquest any vaig marxar sis mesos de motxilera per Amèrica del Sud, per tant, perdre’m les vacances no m’importa gaire”, assegura.

Una feina d'aventura

“M’encanta perquè no he d’estar tancat en una oficina i treballo fent activitats que m’apassionen” explica Jan Vicenç, que amb 19 anys exerceix per primera vegada de monitor durant l’època estival al sector de Pal-Arinsal, a Vallnord. Com ell, altres joves passen l’estiu a les muntanyes fent activitats de lleure amb clients que s’acosten a la vall per viure experiències que només poden fer en aquesta època. “He de supervisar que tot surti bé i que quedin satisfets. M’encarrego d’estar amb les persones que desitgen fer kàrting, excursions amb bugui o provar el tir amb arc”, diu. Explica que l’oportunitat de treballar a Pal-Arinsal se li va presentar mentre esquiava, ja que és un amant d’aquest esport i cada hivern descendeix per les pistes de Vallnord. “Em van oferir la possibilitat de treballar a l’estiu i no m’ho vaig pensar dues vegades. Vaig contactar amb ells i aquí estic”, comenta.

Aquest any ha finalitzat els estudis de batxillerat i al setembre es convertirà en universitari. Té clar que ha renunciat a les vacances per poder treballar aquest estiu, però espera tenir alguna setmana lliure. Per a ell, la pitjor part de la feina és treballar tantes hores a ple sol, però agraeix les facilitats que l’empresa li proporciona. “Són vuit hores diàries i a la muntanya fa molta calor, però he d’agrair que tinc tres dies lliures durant la setmana”, especifica.

Envoltat d'aigua

Menys calor passa Pablo Prieto, que treballa a la piscina de La Mola, situada a Encamp. Refrescar-se i prendre el sol estirats sobre la gespa és una de les alternatives preferides de les famílies per sufocar la calor. Per evitar qualsevol accident, el comú contracta socor­ristes aquàtics per tal de donar més prioritat a l’atenció dels comportaments en aquestes zones d’esbarjo. Des de fa quatre anys, Prieto exerceix aquesta professió a l’estiu i estudia durant la resta de l’any. “Porto bé el fet de treballar sota el sol mentre les altres persones es banyen perquè ens podem anar refrescant a les dutxes”, explica. S’alegra de no haver viscut mai cap accident a l’aigua però reconeix que ha tingut un ensurt i que alguns pares haurien de millorar el comportament. “Aquest estiu una nena quasi s’ofega i vaig haver d’avisar la monitora perquè estigués més pendent d’ella. El pitjor és quan has de cridar l’atenció a algú perquè incompleix les normes i a sobre el comportament de certs pares no és el correcte”, lamenta. Tot i així, assegura estar molt content amb la feina, ja que li permet gaudir de les seves passions: l’aigua, els més petits, i la vigilància.

Aprenent a l'oficina

Però hi ha qui prefereix aprofitar l’oportunitat de les feines d’estiu per assolir nous coneixements sobre la futura professió. És el cas del Joan Sans, que durant l’any estudia el doble grau en Dret i Administració i Direcció d’Empreses (ADE) a ESADE, a Barcelona, i a l’estiu aprofita per tornar al país i formar part de la plantilla de MoraBanc. Aquest és el tercer any que exerceix com a interí a l’entitat bancària, ja que anteriorment havia estat a oficines d’Encamp i Ordino. “És l’únic moment que tinc durant l’any per poder conèixer com funciona la banca del país de primera mà”, assegura.

Com els altres companys, sap que aquest estiu tampoc podrà fer vacances, però afirma que no li importa i que compta amb els caps de setmana per a relaxar-se i gaudir de l’esbarjo. “He d’aprofitar aquesta oportunitat per aprendre molt i formar-me”, conclou.

tracking