TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

La llar dels infants

L’escola bressol Conxita Mora de la capital es va inaugurar fa dues dècades amb la finalitat de pal·liar la carència significativa de places a les llars d’infants de la parròquia. Durant aquests anys han passat 825 nens i nenes per les instal·lacions.

Inauguració de les guarderia el 2003 amb els cònsols Conxita Mora i Carles Torralba.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escola bressol Conxita Mora d’Andorra la Vella està de celebració. Fa vint anys les renovades instal·lacions dels Serradells van obrir les portes per convertir-se en la segona llar d’infants comunal a la capital, després de la posada en funcionament quatre anys abans de la de Prada Casadet. L’espai es va concebre enmig d’una necessitat evident de falta de places a les llars d’infants en veure com augmentaven les llistes d’espera dels centres de tot el país.

Carles Torralba, cònsol menor durant el mandat que va dirigir l’obertura de l’escola bressol, recorda que la finalitat era, principalment, dotar els pares i mares del nombre suficient de places per poder portar a la llar els seus fills sense haver de patir per les problemàtiques llistes d’espera. “Hi havia una carència de places molt significativa i es va aprofitar que el comú estava fent reformes al centre esportiu dels Serradells per ubicar-hi l’espai infantil”, indica Torralba, que assegura que la rehabilitació es va fer “amb totes les garanties”.

L’escola bressol Conxita Mora, en la seva obertura anomenada dels Serradells, va inaugurar-se oficialment el 12 de març del 2003, uns mesos més tard de l’esperat, tot i que el centre va posar-se en funcionament a mitjan febrer. En el seu moment, la corporació va justificar que el retard s’havia produït arran dels problemes amb l’antic forn incinerador. Les obres per ubicar les instal·lacions, de 2.221 metres quadrats, a les plantes superiors dels Serradells, van tenir un cost de 2,5 milions d’euros.

La inauguració de l’espai va comptar amb la presència de Torralba, Conxita Mora, aleshores cònsol major de la capital, i Elisa Muxella, qui fou consellera de guarderies del comú. En el discurs d’obertura, Mora va emfatitzar que, després de la posada en funcionament quatre anys abans de la llar d’infants a Prada Casadet –la primera a Andorra la Vella–, continuar amb la iniciativa era “una assignatura pendent i prioritària per a la parròquia”. Les instal·lacions van acollir durant el primer mes d’obertura més d’una trentena d’infants. Una xifra que va anar augmentant després de permetre l’entrada a nens d’altres parròquies. Les classes que van anar més ràpid a quedar completes van ser les de nadons, veient una disminució entre els infants de més edat pel retard en l’obertura. L’escola bressol va ser equipada amb dotze aules repartides en quatre nivells segons l’edat de l’infant i amb un total de 127 places de capacitat.

L’escola bressol Conxita Mora Jordana va ser rebatejada el juny del 2019 per recordar la figura de qui va ser cònsol major entre el 1998 i el 2003, que va impulsar la posada en marxa de l’equipament. “La Conxita ens va deixar de manera prematura i ella va ser una de les convençudes d’engegar aquesta obra i aquest servei. Penso que és totalment mereixedora de l’homenatge i no tan sols per la seva tasca en aquesta escola, sinó per tota la bona gestió que va fer al comú”, afegeix Torralba.

Al llarg d’aquestes dues dècades l’edifici ha anat evolucionant i s’ha acabat convertint en un dels equipaments comunals més emblemàtics. El comú calcula que des de la seva obertura hi han passat 825 infants, que han pogut viure el canvi de les instal·lacions. L’ens indica que aquests darrers anys s’han incorporat nous espais i activitats per potenciar el desenvolupament físic i cognitiu dels usuaris, com ara classes setmanals de piscina al centre esportiu dels Serradells, una sala sensorial, un hort o l’activitat d’iniciació musical. Actualment, una vintena de persones, entre educadores, cuineres i personal de neteja, treballen a l’equipament.

Desè aniversari de l'escola.

tracking