Salt a l'esquí mundial

La pista de l’avet de Soldeu, a Grandvalira, es preparava per acollir el gegant de la Copa d’Europa femenina d’esquí ara fa 15 anys. La bona experiència de la competició va situar anys després Andorra al circuit esportiu mundial.

El traçat de l'Avet es va estrenar per la celebració de la Copa d'Europa del 2008.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer tast de la pista de l’Avet de Soldeu, a Grandvalira, s’estava preparant ara fa 15 anys amb la disputa del gegant de la Copa d’Europa femenina. Si aquesta prova sortia bé Andorra acolliria el 2012 la Copa del Món femenina. En aquell moment la Copa del Món encara no estava confirmada i feia només un any que la Federació Internacional d’Esquí (FIS) homologava la pista de l’Avet.

Ja des de llavors es tenia el pressentiment des de l’organització que aquesta pista aportaria bons moments esportius i tant Grandvalira com la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) es van bolcar per aconseguir-ho.

Les primeres curses de la FIS que es disputaven van superar les expectatives. En aquell moment es va posar tota l’atenció en la Copa d’Europa femenina que es disputava la setmana següent. A la competició s’hi va destinar un pressupost de 100.000 euros i en la cursa es reunien representants de 19 països i s’esperava que s’arribés al centenar d’esquiadores. En aquell moment la cursa superava el primer gran test de cara a la Copa del Món que es faria entre el 2011 i el 2012.

L’esdeveniment estava a tocar, tots els tests per provar la pista havien passat amb bona nota i a més es disposava d’unes condicions ideals per disputar-la. Conrad Blanch, aleshores conseller delegat de Grandvalira, recorda que “no hi havia altres alteratives per fer un gegant”, tot i que “va ser un procés llarg adaptar els pendents i eixamplar les pistes, però alhora es va mantenir l’essència inicial, els tècnics de la federació internacional van recomanar la pista per a la competició”. Gràcies a les modificacions que es van realitzar, la pista es va situar com una baixada de rang internacional. Andorra es va convertir en el vint-i-cinquè país que rebia el gran circ blanc, el més important del món.

Carles Visa, en aquell moment director tècnic de la federació, ressalta que “aquesta pista d’esquí ha situat al món Andorra. Gràcies al fet que se celebrés aquí la Copa del Món ha suposat que Andorra sigui un referent en l’esport de l’esquí”. Quan la FIS va atorgar les proves al país, l’organització va suposar un gran repte per a l’estació, per a la FAE i en general per a tot el país, ja que la competició es va convertir en una de les millors plataformes de promoció internacional d’Andorra.

La sortida de la prova de gegant estava situada al pla d’Espiolets, a 2.240 metres d’altitud, i l’arribada s’ubicava al peu de l’estació, a 1.840 metres. Les esquiadores havien de superar 400 metres de desnivell amb un pendent mitjà del 36% i una longitud del traçat dels 1.186,92 metres. L’Avet va tenir una inversió d’1,5 milions d’euros i tot el recorregut va ser cobert de neu gràcies a la innivació artificial.

La pista complia les dues condicions que demanava la FIS, que hi hagués suficient neu i que la seva duresa fos l’òptima perquè no es deteriorés amb el pas de les esquiadores. Els estàndards que demanava la federació eren que el gruix de la neu havia de ser d’un mínim de 40 centímetres i que havia de tenir una densitat mínima de 500 quilos per metre cúbic. Tots els requisits els superava la pista de l’Avet.

L’any passat en aquestes dates es va celebrar el desè aniversari de la Copa del Món d’esquí alpí a Andorra. En l’acte es va assistir a una desfilada de banderes dels països que hi van participar i el van protagonitzar els nens nascuts el 2012 del Soldeu Esquí Club (SEC). Durant la commemoració van comptar amb la presència dels equips que van treballar a la competició i els representants de les institucions que hi van participar.

tracking