Un espai de convivència

El Punt 400, el centre jove de la Massana, celebra enguany els dotze anys de la inauguració. L’espai es va crear com a punt de reunió per als joves de la parròquia i s’hi han desenvolupat diversos tallers per adaptar-se a les seves necessitats.

Una de les activitats del centre durant l'any de la creació.PUNT 400

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'’alta afluència juvenil i la falta d’espais on trobar-se va ser el que va impulsar la creació d’un punt jove a la parròquia de la Massana. “Hi havia problemes de convivència perquè molts joves es trobaven al carrer perquè no tenien cap lloc on reunir-se i per donar resposta a aquesta problemàtica vam impulsar aquest projecte juvenil”, recorda Abou Ba, tècnic del Punt 400.

D’aquesta necessitat va néixer el Punt 400, el centre jove de la Massana, que enguany celebra dotze anys de la inauguració. “Quan el vam crear es deia Punt Jove la Massana i després de dos anys de funcionament vam considerar que els joves se l’havien de fer seu i vam decidir fer una enquesta per escollir el nom”, explica Ba. Així, el nom finalista va ser Punt 400. “El número ve del codi postal, que a la Massana és AD400”, explica el tècnic. Després es va treballar per obtenir un logo: “Vam fer una crida a tot el país i artistes de diferents edats hi van participar fins escollir el logotip que tenim ara.”

Durant més d’una dècada diversos joves de les valls del nord han passat pel centre que, segons afirma Abou Ba, “des del principi ja va tenir una gran acceptació dels joves de les dues parròquies”. De fet, amb el punt jove d’Ordino s’organitzen diverses activitats conjuntes, així com amb altres entitats privades o associacions. “L’accés és lliure i gratuït, els joves s’han fet seu el local i venen quan volen, no estan obligats a venir-hi regularment, s’organitzen en grups i nosaltres el que fem és facilitar-los la convivència”, explica Abou. Per això, tot i que l’afluència oscil·la, alguna vegada han arribat a ser més de cinquanta participants. Al centre s’han fet des de cicles de xerrades, tallers de laboratori de lletres, tècniques d’estudi o escriptura de poemes, fins a projectes com el túnel del terror en col·laboració amb l’Associació de Frikis, formació juvenil amb Carisma, el grup jove de teatre The Teen Project o tallers intergeneracionals com el Quinto o sopars. “La voluntat és que els joves proposin les activitats i nosaltres filtrem les propostes en funció de si s’adeqüen a l’orientació del centre, els preus o la planificació. Ells proposen i nosaltres els guiem”, diu el tècnic. A l’estiu, a més, s’organitzen les setmanes esportives per a joves de 12 a 17 anys i també es fan sortides fora del país.

El centre es regula per la normativa europea i per tant s’enfoca als joves de 12 a 35 anys. “Hem vist que a partir dels 21 ja no venen tant, llavors el que fem és impulsar activitats específiques per a aquest col·lectiu, com ara un taller de sushi a partir d’aquesta edat o altres dinàmiques”, manifesta Abou. De la mateixa manera, es realitzen activitats per als més petits, dels 12 als 14 anys.

Tot i això, el tècnic afirma que a banda de ser un espai on es proposen dinàmiques i activitats, també és un lloc de reflexió: “Intentem impulsar associacions i trobar mecanismes perquè els joves puguin proposar i visualitzar les seves necessitats, que cada any canvien.”

L’objectiu és que un tercer tècnic entri a formar part de la direcció perquè el projecte creixi. “Fa uns anys que ho demanem a les autoritats comunals per tenir algú més de reforç i poder obrir fins més tard [ara tanca a les vuit del vespre]”, diu Abou. A més, el tècnic explica que amb la nova ubicació del centre, a Santa Caterina, on s’està construint el nou edifici, es podran fer més tallers. “Serà una manera de créixer i de donar resposta a més joves. Crec que el Punt 400 està molt consolidat, no m’imagino la parròquia sense aquest espai que tenim la sort que funciona molt bé entre joves i grans, ha creat ponts intergeneracionals”, afirma Abou Ba.

tracking