TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Esclat de gustos

Mostra Gastronòmica d’Ordino. El mes vinent se celebren 30 anys de la primera edició, que va tenir lloc el 20 de setembre del 1992 amb setze restaurants.

Primera edició de la mostra gastronòmica, l'any 1992.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mostra Gastronòmica d’Ordino ha estat un dels esdeveniments celebrats a Andorra que han perdurat en el temps, complint el mes vinent la 30a edició de l’exitosa degustació. Ens hem de remuntar al 1992 per cercar l’inici de la trobada, que va néixer a proposta del gastrònom Joan Berenguer, impulsor de moltes de les iniciatives gastronòmiques andorranes.

Lluís Babi, president de l’oficina de Turisme d’Ordino durant la primera edició de la mostra, recorda com Berenguer –acompanyat de Josep Maria Riba, propietari de l’hotel restaurant Coma– va proposar a la junta de l’oficina de Turisme posar en marxa una mostra gastronòmica a Ordino amb l’objectiu de “treure la cuina al carrer”. “Ho vam consultar amb la junta i no ens ho vam haver de pensar gaire, vam dir que sí de seguida”, explica Babi. “Ens vam posar de seguida a buscar la forma de pagar-ho, amb ajudes del ministeri de Turisme i també particulars, érem una junta que volíem fer coses noves per dinamitzar Ordino i vam creure que això podria funcionar”, afegeix.

Els inicis no van ser fàcils i Babi recorda que, a diferència d’ara, abans no es disposava d’un lloc prou gran on fer la mostra i s’havia de fer entre la sala del jovent i el carrer, amb taules dins i fora del recinte. “Molts dels cuiners venien amb els plats mig preparats del restaurant que acabaven gairebé al carrer, pregant perquè no plogués”, recorda Lluís Babi, que lamenta que “si plovia la logística era molt difícil, perquè era tot molt arcaic i sense carpes, encara”.

La primera edició va comptar amb setze restaurants d’arreu del Principat i un de la Cerdanya que van cuinar per als 400 assistents que, inesperadament, van superar les expectatives. De fet, fins i tot va haver-hi gent que va haver de menjar dempeus perquè es va quedar sense lloc on seure. L’objectiu de l’esdeveniment era impulsar l’ambient gastronòmic del Principat i donar a conèixer la cuina de cada restaurant. A més, també pretenia incentivar el turisme a la parròquia. Es va tractar, doncs, de la primera mostra gastronòmica d’abast nacional del país.

Ara, encara, l’expresident de l’oficina de Turisme d’Ordino té un agraïment per a totes les persones que els van ajudar en aquells moments inicials, destacant la tasca de Pere Tàpias, cantautor i gastrònom català. El mediàtic va ser un dels tres homenatjats el 2017, juntament amb Berenguer i François Dechosal, exdirector del Lycée Comte de Foix, per ser “tres dels pilars fonamentals” a l’hora de posar en marxa la Mostra Gastronòmica. “Són gent, juntament amb Josep Maria Benazet, exsotspresident de l’oficina, que van posar les primeres pedres perquè el projecte pogués tirar endavant i esdevenir el que és avui dia”, emfatitza.

Vist en perspectiva, Babi es mostra satisfet d’haver comprovat que “no ens vam equivocar el dia que vam prendre la iniciativa de tirar la mostra endavant”, i desitja que l’esdeveniment continuï allargant-se en el temps “i no es perdi com d’altres coses que es van començar a fer fa uns anys i s’han deixat de fer”. De la mateixa manera, destaca la iniciativa d’enguany de fer un reconeixement a tots els restaurants que han participat durant aquests trenta anys a la mostra.

Comensals durant la Mostra Gastronòmica del 2007.

tracking