Cap bressol sense llibres

El projecte Nascuts per llegir va posar-se en marxa fa 15 anys a la xarxa de biblioteques d’Andorra amb el principal objectiu de fomentar la lectura entre els infants i incentivar les famílies amb nounats a endinsar-se en aquest món.

Activitats pel cinquè aniversari del programa 'Nascuts per llegir'.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Seguint l’estela de Catalunya, els Estats Units, el Regne Unit i, sobretot, Itàlia, el projecte Nascuts per llegir, dirigit a infants de zero a tres anys, va estrenar-se al Principat el 2007 amb un objectiu clar: escurçar el temps que els infants i les famílies triguen a endinsar-se en el món dels llibres. Concretament, el projecte compta amb tres propòsits clars: cap bressol sense un llibre, cap nadó sense uns pares que li llegeixin en veu alta i, en definitiva, cap infant sense els beneficis de la lectura.

En els 15 anys que porta en marxa, 1.219 famílies han pres part en el projecte. A Itàlia, el país on més es va emmirallar la versió andorrana de la campanya, la iniciativa va sorgir dels pediatres, que en les seves consultes a més d’estudiar l’estat físic dels nadons també van posar atenció a la seva part intel·lectual i mental. En canvi, al Principat la campanya va ser proposada per les biblioteques, centrant l’organització a la pública del Govern i comptant amb la de Sant Julià de Lòria com una de les més actives.

Tot i això, Inés Sánchez, cap de la biblioteca pública de Govern, explica que es tracta d’un projecte interdisciplinari que, també al país, ha comptat amb la implicació del col·lectiu sanitari des dels seus inicis, així com de les escoles bressol, a qui els hi ofereixen formacions per als professionals. “Qui millor que un pediatre per informar els pares dels beneficis de la lectura?”, pregunta Sánchez. D’aquesta manera, els pares i mares dels infants reben a consulta la informació sobre la campanya de promoció de la lectura i els beneficis que els contes poden tenir per a l’aprenentatge i el creixement dels nens i nenes. A més, Govern va entregar llibres per col·locar a les sales d’espera de l’ambulatori. El col·lectiu de llevadores també hi va estar molt implicat i s’encarregava d’introduir el tema a les classes prepart. A més, durant els darrers quinze anys el Govern s’ha encarregat de lliurar als pares dels nounats una motxilla amb un primer llibre i amb tota la informació de la campanya per fer una crida als progenitors.

La cap de la biblioteca explica que la finalitat del projecte és incentivar que les famílies s’inscriguin en alguna biblioteca del país i participin en les activitats proposades per desenvolupar, juntament amb els seus bebès, l’interès per la lectura. Abans de posar en marxa la campanya, a les mateixes biblioteques es va fer una petita reestructuració de l’espai per crear el racó Nascuts per llegir i el racó per a pares i mares. “Els primers contes que recomanem són d’imatges, serveixen per reconèixer objectes. També hi ha els de reforçar hàbits, com anar al bany o a l’escola, i després els contes tradicionals”, detalla. “La nostra feina és ajudar als pares i les mares a moure’s entre aquesta gran oferta de llibres depenent de l’edat que tingui el nen o l’etapa en què estigui de l’aprenentatge”, afegeix.

Aquest any la campanya compta amb la participació de 159 famílies que participen en tallers i activitats que es desenvolupen a tota la xarxa de biblioteques. Inés Sánchez explica que la principal dificultat amb què s’han trobat ha estat “arribar a les persones que no són lectores”: “Costa que llegeixi algú que no té l’hàbit”, assegura. Per això, solen aprofitar Sant Jordi per muntar una paradeta i captar famílies que no van a la biblioteca. Un cop els infants fan tres anys se’ls atorga un diploma de lector, se’ls regala un llibre i es prepara una petita festa. L’objectiu és que després d’això continuïn sent usuaris de la biblioteca per poder continuar amb l’hàbit. “Aprofitem que durant els primers anys de vida del nadó és un dels moments en què els pares estan més receptius a oferir el millor per als fills”, destaca la cap.

El racó de pares i mares.

tracking