Calaixos regirats a Govern

L’últim cap de setmana d’octubre del 2005 una jove va sostreure 400 euros dels despatxos de l’edifici de Tràmits. El cas va portar força ressò perquè en un principi se la va acusar de revelació de secrets

Calaixos regirats a GovernArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot just aquesta setmana s’han complert 15 anys d’un fet força insòlit que va tenir molt ressò entorn als despatxos de l’edifici administratiu de Govern. El cap de setmana previ a l’1 de novembre del 2005, una jove de 22 anys va regirar diversos despatxos i es va endur un sobre amb 405 euros. El mateix dilluns (31 d’octubre), l’aleshores ministre d’Interior i actual president de la Federació Andorrana de Caça, Josep Maria Cabanes, va denunciar els fets a la seu de la Justícia després que diversos funcionaris de diferents departaments constatessin que hi havia calaixos regirats.

En un primer instant es va pensar que també s’havien endut diversos documents oficials de tres ministeris i del gabinet jurídic, i que es tractava d’un delicte de revelació de secrets. Un fet que va fer saltar les alarmes de Govern perquè no feia gaire que havien tingut lloc unes filtracions de dades dels alumnes de l’Escola de Meritxell i del domini andor­ra.ad. Però finalment es va descartar aquest delicte, que és molt més greu.

Tot i això, poques hores després de la denúncia de l’aleshores ministre la policia va efectuar la detenció de la jove. Arran de la investigació es va poder enxampar la noia, que aleshores era una treballadora eventual del departament de Mobilitat que passava per un moment econòmic difícil. Per dur a terme el furt durant el cap de setmana va demanar una clau al vigilant amb l’excusa que faria fotocòpies. El responsable de la vigilància, de bona fe, li va entregar i va resultar ser una clau mestra, amb la qual cosa la noia va poder accedir a diferents despatxos de l’edifici administratiu.

Va regirar diversos calaixos i armaris i finalment es va endur el sobre amb diners del ministeri d’Economia. En un primer moment, se la va deixar en llibertat amb càrrecs, amb una fiança de 600 euros, però quan va tornar per satisfer el pagament la batlle va tornar a reclamar que declarés atès que l’acusació era major arran del possible delicte de revelació de secrets. Quatre dies després del furt va ingressar a la presó, on va romandre durant poc més de quinze dies. Se la va posar en llibertat però el fiscal va recór­rer. Unes setmanes després, el Tribunal de Corts va tornar a citar la jove per comunicar-li que davant del possible mal ús de la informació que es pensava que havia extret havia de tornar al centre penitenciari. Va passar-hi una quinzena de dies més, per a un total de poc més d’un mes.

El judici es va celebrar el juliol del 2007 i la Fiscalia ja va descartar d’inici l’acusació de la revelació de secrets, però va demanar dos anys de presó, una part condicional. De la seva banda, la defensa va exposar que no era més que una contravenció penal de furt i va sol·licitar només set dies d’arrest per a la noia.

La sentència final, que va arribar el setembre d’aquell mateix any, va dictar un mes de presó ferma (el qual ja havia complert poc després dels fets en dos torns) i catorze mesos condicionals, així com el retorn al ministeri d’Economia dels 405 euros sostrets.

Calaixos regirats a Govern

tracking