x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Recordes quan

20 anys de natura i innovació

El parc del Sorteny celebra l’aniversari amb l’objectiu de voler millorar l’experiència per al públic i mantenir les línies de la seva inauguració, que l’han portat a tenir una biodiversitat única
el parc  ha estat motiu de visita dels excursionistes més grans i petits

20 anys de natura i innovació

El parc ha estat motiu de visita dels excursionistes més grans i petits

Comú d'Ordino
Actualitzada 17/06/2019 a les 16:56
El 15 de juny del 1999 el parc natural de Sorteny es va inaugurar i ara, vint anys després, celebra l’aniversari. L’inici, però, va començar vint-i-cinc anys enrere, quan es van plantejar de fer-lo. “Un equip científic botànic va explicar que la vall era excepcional i que s’havia de conservar, s’havia de tenir un espai protegit i es necessitava tenir una biodiversitat important amb protecció i conservació”, explica Sergi Riba, cap del departament d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat d’Ordino, que fa vint-i-cinc anys que és al comú i va formar part des de l’inici del plantejament per fer del parc de Sorteny una biosfera protegida.

Les primeres passes abans d’iniciar-lo no van ser poques. En primer lloc, es va analitzar el que hi havia, es van fer diferents propostes i es va pretendre “combinar la demanda del públic amb la conservació de la biodiversitat de la zona, i tot aquest procés no va ser cosa de dos dies”, assegura Sergi Riba. Una vegada es va tenir la idea de què i com es volia fer, va comportar entre dos i tres anys d’estudi per saber “si aquella manera establerta era possible de realitzar”, i després s’havia de “discutir” amb Turisme i amb els ramaders. S’havia de negociar i convèncer tots els actors, situació que no era gens fàcil, perquè totes les bandes havien de quedar satisfetes. El cap del departament d’Agricultura d’Ordino indica que “per exemple, es va dir de tancar la pista i limitar l’accés a certes hores perquè els ramaders poguessin pasturar, però, és clar, la gent no ho veia del tot bé, perquè els perjudicava a ells”. Aleshores, se’ls va haver de convèncer, demostrar-ho científicament i, a més, en aquell moment, tota la legalitat per fer el parc era nova i hi havia la Llei de qualificació, que donava als comuns la possibilitat de conservació del parc natural.

De fet, un dels principals episodis que no van ser senzills de resoldre era la implantació de les pistes d’esquí, segons manifesta Sergi Riba, “perquè quan es van plantejar fer-les a Arcalís la gent deia que no les volien. Ordino va dir que no, al principi, a les pistes”. Davant de la negativa, es necessitava una constatació científica i sobretot explicar al poble que el parc era important i necessari de realitzar. “En tot moment es va buscar cert equilibri per fer les pistes i a la vegada donar a conèixer la vall i protegir la zona. Perquè el motiu pel qual neix el parc és per la seva conservació”, recorda Riba.

Després de vint anys, Sorteny és un entorn de qualitat, de turisme, un espai sostenible per gaudir dels paisatges i que ha anat evolucionant amb les tendències i interessos del públic. El següent pas, tal com explica el cap del departament d’Agricultura de la par­ròquia, “és assolir l’objectiu, cara al públic, que conegui el parc, protegir-lo i, a més, té un gran potencial. És un dels espais més rics del Pirineu”.

La planificació actual del parc és, en primer lloc, la conservació, la protecció i fer conèixer al públic com funciona, en segona instància es prioritza l’acolliment del públic, fer gaudir i participar la gent, donar-li més eines per conèixer el medi, donar més serveis i de més qualitat com, per exemple, el mirador, al Grau de la Llosa, que és un espai on es pot gaudir d’una gran tranquil·litat, permet contemplar paisatges i també es busca fomentar el turisme guiat.

Des del parc, actualment, s’estan mantenint les línies bàsiques de la fundació i es pretén donar a conèixer, a més de la recerca, la conservació i també es vol proporcionar eines al públic perquè tingui més coneixements sobre aquest espai, però “per sobre de tot es vol donar una bona experiència, un ús sostenible i un servei de qualitat per al públic i els assistents”, conclou Riba.
  • #6 ciutadana
    (20/06/19 19:27)

    Sorteny ...qui t'ha vist i qui et veu!!! Amb un "refugi "amb WIFI!!! Les rambles semblava ja un temps i ja no hi he tornat.

    Respondre
  • #5 Deixeu Sorteny en pau
    (17/06/19 12:22)

    Aquest park se'l va apropiar vostè,alguna feina havia de fer,i el comú va caure amb les quatre potes,llegeixi bé el comentari 1,i pensi si es normal el que s'ha fet.Jo encara hi afegiria,el tancament total de la carretera.Deixeu Sorteny en la seva pau.

    Respondre
  • #4 Cert
    (16/06/19 19:15)

    Joan va dir..
    Van fer fora els de casa per fer venir els de fora. Vam fer fora els caçadors i encara recordo quan els hi van demanar de fer batudes perquè els porcs ho trinxaven tot. Gestió patètica, Sr. Riba, hauria de baixar els seus fums de grandesa. És massa egocèntric.

    Respondre
  • #3 Roc del Rellotge
    (16/06/19 12:49)

    Ens hem carregat,Encodina,El Castellar,La Coma del Forat,Creusants i Tristaina.Ens acavem de carregar Sorteny,d'aqui poc si continuen comuns com aquest aviat li tocará a Rialp i La Rabassa i continuarem amb l'Angonella.Tot pe diner,mals andorrans i mals ordinencs.Marxeu i no torneu mai més a ostentar cap càrrec politic.

    Respondre
  • #2 Joan
    (16/06/19 12:11)

    En els últims 20 anys la vall sembla un parc temátic, fa 10 anys que no hi vaig, em fa vergonya aliena.

    Respondre
  • #1 Avinguda Sorteny
    (16/06/19 08:39)

    Jo si recordo Sorteny,quan era completament verge,quan per arribar-hi s'havia de caminar des de l'Hotel del Serrat i ja en la muntanya com a molt et podies trobar amb el guarda (Vaquer)llavors si que era un parc natural,tot estava al seu lloc,no hi havia camins,no hi havia hotelet ,,amb l'aigua de la fonteta de vora la cabana n'hi havia prou,us heu carregat la font de La Mata I Molleres,heu posat clavegueres,telefon,aigua calenta WIFI etc,etc,sou els ùnics responsables de la destroça de Sorteny.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts