Fomentar el català

Premi literari Carlemany. Va néixer l’any 1994 per reivindicar el català com a llengua oficial d’Andorra amb vocació de ser equiparable al Sant Jordi.

Antoni Morell i Mora va ser el primer andorrà a obtenir el premi, l'any 1999Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El premi Carlemany va ser instituït ara fa vint-i-cinc anys pel Govern d’Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. L’essència de la iniciativa era “reivindicar l’oficialitat del català a Andorra” i fer un premi literari en llengua catalana “d’abast a tots els Països Catalans, és a dir, que no fos pel que fa a Andorra, sinó que tingués una repercussió més enllà de les nostres fronteres”, explica Ramon Serra, ministre de Cultura en el moment que es va lliurar el primer premi. “Va començar a impulsar-lo el meu antecessor, Josep Dallerès, en el Govern d’Òscar Ribas.”

Un premi amb una dotació de quatre milions de pessetes que pretenia ser equiparable al Sant Jordi i permetre la promoció i supervivència de novel·listes com a professionals de la literatura. En el seu tret de sortida, va comptar amb l’andorrana Elidà Amigó, els catalans Miquel Alzueta i Joan Carreres, el mallorquí Gabriel Janer Manila i la valenciana Isabel Clara Simó com a membres del jurat que va valorar les vint-i-sis obres presentades.

La primera edició de l’entrega del premi es va celebrar a Andor­ra la Vella i va reunir nombroses autoritats del país i persones lligades al món de la cultura. Entre els assistents hi havia el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, convidat per l’organització. La cerimònia va ser itinerant els anys següents, es tractava que es fes a “Andorra, Catalunya, València, Mallorca i la Catalunya Nord”, indica Serra. A l’acte de lliurament de l’any 1994 també hi va ser present el gegant Carlemany acompanyat per la seva parella, la geganta Ermessenda. Encara que la celebració seria itinerant i l’organització era conjunta entre Govern, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna, el premi es va anomenar Carlemany per reivindicar l’andorranitat. “És una cosa molt nostra, a Andorra tenim el Carlemany a l’himne”, indica l’exministre. Una K de Karolinguis, extreta de documents antics amb el seu color original, simbolitzava el premi.

La primera guardonada va ser Maria Mercè Marçal amb La passió segons Renée Vivien, un obra que girava al voltant de l’amor homosexual i de la incomprensió social. L’escriptora, nascuda a Ivars d’Urgell, fins al moment havia estat reconeguda per la seva creació com a poetessa i aquesta va ser la seva primera novel·la. Autors de renom com Maria de la Pau Janer, Robert Saladrigas, Antoni Morell, el primer andorrà en rebre el premi, o Vicenç Villatoro van obtenir el Carlemany en edicions posteriors.

L’any 2009 el premi es va reformular en premi Carlemany per al foment de la lectura. Govern i l’editorial Grup 62 van decidir aturar la itinerància de l’acte als altres territoris per les despeses extraordinàries que representava i modificar l’objectiu del premi, que ara és el d’afavorir el gaudi de la lectura entre els joves. Per això ells han esdevingut els actors principals del premi. Actualment, el guardó està dotat amb 8.500 euros i el jurat està format per estudiants de 14 a 16 anys que llegeixen les obres sota la supervisió del professor de literatura. Tot i la modèstia respecte al projecte inicial, “tots els premis que fomenten la cultura, la llengua i la creació sempre són bons i sempre tenen sentit”, conclou Ramon Serra.

tracking